Ayak Mantarı Nedir? Ayakta Mantar Belirtisi Nedir,Nasıl Tedavi Edilir ?


Ayak Mantarı Nedir ?


Ayak Mantarı Nedir?Ayak Mantarı Enfeksiyonu Nedir? Ayak Mantarı Belirtisi Nedir ? Ayak Mantarı Nasıl Tedavi Edilir ? Ayak Mantarı Neden Olur ? Ayak Mantarı Çeşitleri Nelerdir ? Sporcu Ayağı Nedir ?


Sağlıklı tırnaklara kavuşmak ve yaz aylarında ayaklarınızı açığa çıkarmak için, bu mantar enfeksiyonlarından kurtulmak ve ayaklarınıza dikkat etmeniz için çözümler var !! Şimdi gelin ayak mantarı ile ilgili bu bilgilere yakından bakalım.

 

Ayak Mantarı Nedir ? 

 

Bir tür cilt hastalığıdır,ayak mantarı karanlık,sıcak ve nemli ortamları sevmektedir. Neden ayak mantarına "sporcu ayağı" da denir ? En çok sıcaklık ve nem bulduğumuz ayakkabı ve çorap kullanan sporcularda bulundukları için: maya enfeksiyonlarının gelişimi için ideal koşullar! 

 

Fakat mantar enfeksiyonları nelerdir?

 

Mikozlar mikroskobik mantarların, parazitlerin gelişimiyle bağlantılıdır. Bu mantarlar 3 gruba ayrılabilir:

 

- Filamentöz mantarlar dermatofit olarak da adlandırılır. Derideki normal durumda bulunmazlar ve çevreden gelirler ( topraklar, toz, toprak, hayvanlar ... ).

Bu mantarlar arasında 3 ana cins vardır : Microsporum, Trichophyton ve Epidermophyton ve bunların özellikleri keratinophyll'lerdir: hayatta kalmak için keratin ( cilt, saç, saç ve tırnaklarda ) ile beslenirler .

Cildin veya tırnakların kontaminasyonu, kepek, parazitleşmiş saçlar veya kirlenmiş toprak üzerinde temasla olur ve mantar daha sonra gelişmek için cilde ve / veya tırnaklara yapışır.

 

- Mayalar da dahil olmak üzere Candida mantarların . Bu küçük mikroskobik mantarlar vücuttaki normal durumda bulunurlar, ancak konakçılarının çoğalması ve daha sonra kandidiyaz olarak adlandırılacak bir mikozlara neden olması için zayıflarlar. Vücudun bu zayıflaması, terleme, çok asidik bir ortam, mikro-lezyonlar, özellikle ayaklarda bir artış olabilir.

 

- Ayaklarda maya enfeksiyonuna neden olmayan küf benzeri mantarlar . 

 

Ayak seviyesinde, 2 tip mikozu ayırt edebiliriz :

 

- Tüysüz cildin mikozu: sporcunun ayağı veya digitoplantar intertrigo olarak adlandırılır: 4. ve 5. ayak arasında (vakaların% 90'ında) başlayan bir mikozu belirtmek için karmaşık isim, nem seviyeleri maksimumdur.

 

- Tırnak mantarı : Parmağın etrafındaki, parmağın kenarlarının etrafındaki oniks ( parmağa zarar vermek için) ve peryoniksi olarak da adlandırılır . Ayak mantar enfeksiyonları her yaştan insanı etkiler, ancak küçük çocuklarda nadir görülürken, genç yetişkinlerde ve yaşlılarda çok yaygındır. Bazıları mikozları düzenli olarak kasıyorsa, diğerleri asla sahip değildir, çünkü genetik bir zemin bu tür enfeksiyonlara yatkın olabilir. Öte yandan, bazı hastalıklar ( kanser, AIDS, diyabet ) veya belirli aktiviteler (spor veya profesyonel) mikozların ortaya çıkmasına yatkın olabilir.

 

Ayakların mikozları: belirtileri nelerdir?


Ayak Mantarı Nedir ?

                                     


Tüysüz derinin veya "sporcunun ayağının" mikozu:


Genellikle bundan sorumlu olan dermatofitlerdir ve popülasyonun% 10'u bu mantar enfeksiyonlarından etkilendiği için sadece sporculara ulaşmazlar. Bu maya enfeksiyonu ayak parmakları arasında, genellikle 4. ve 5. ayak parmakları arasında bulunur, ancak enfeksiyon ayağın tabanına, ayağın arkasına ve diğer ayak parmakları arasındaki boşluklara yayılabilir. Daha sonra ayak seviyesinde kırmızı bölgeleri ve çatlaklar ve bazen sıvı ile dolu küçük kabarcıklar ile interdigito-plantar boşlukları gözlemliyoruz. Bu lezyonlar genellikle güçlü bir kaşıntıya neden olur.

Ne yazık ki tüysüz cilde verilen bu hasar, tırnağın maya enfeksiyonundan önce ve / veya eşlik edebilir.

 

İSTERSENİZ BURAYA TIKLAYARAK TOPUK DİKENİ NEDİR ? , TOPUK DİKENİ BELİRTİLERİ NELERDİR, TOPUK DİKENİ NEDEN OLUR ? ADLI YAYINIMIZA ULAŞABİLİRSİNİZ. >>>

 

 

Tırnak mantarı veya oniks ve perionyxis:


Bu maya enfeksiyonuna onikomikoz da denir ve semptomlar parmağın kalınlaşmasıdır: kırılgan hale gelir, renk beyazımsı ila sarımsı hale gelir, kalınlaşmayı soyar, böler. Parmağa ulaşmadan önce, mantar bazen parmağın çevresini kolonize edebilir: bu bir perionikstir ve parmağın etrafındaki dokular kırmızı, şişmiş, ağrılıdır ve berrak bir sıvı olabilir ' parmak matrisini kirleten akan. Ayak tırnaklarında daha yaygın olan maya enfeksiyonu da ellerin tırnaklarını etkileyebilir. Tüysüz mantar enfeksiyonu genellikle aynı zamanda ilişkilidir.


Ayakların mikozları nasıl önlenir?

 

Ayakta maya enfeksiyonlarının önlenmesi, mantarın gelişimi için risk faktörlerini mümkün olduğunca sınırlamayı içerir! Aslında, kaçınmalısınız:

 

- Nemli ısı ve maserasyon: her yıkamadan sonra ayaklarınızı ve ayak parmaklarınız arasındaki boşlukları kurutmak zorunludur.

- Aşırı terleme : Bunun için, ayaklara uyarlanmış terleme önleyici spreyler günlük olarak kullanılabilir.

- Daha sonra yayılabilecek lezyonları kazımak.

- Yetersiz hijyen: tedaviden önce ve sonra ellerinizi iyice yıkayın .

- Yüzme havuzlarının, spor salonlarının, soyunma odalarının, otellerin vb.Genel alanlarında çıplak ayaklarla katılım.

- Uzun tırnaklara sahip olmak: ayak tırnaklarını kısa ve temiz tutmak mantarın kontaminasyonuna karşı korur.

- Çok kapalı ayakkabılar giyiyor.

- Havluları, sandaletleri, banyo halılarını paylaşmak için…

- Her kullanımdan sonra duş veya küvet zemini için dezenfektan kullanılmalıdır.

 

Bazı ilaç tedavileri, antibiyotik veya kortizon bazlı tedaviler ve son olarak endokrin hastalıkları (özellikle diyabet), bağışıklık eksikliği, hamilelik gibi mikozların başlangıcını destekleyebilir, mikozun başlangıcını artırabilecek faktörlerdir. Bu nedenle, bu durumlarda ayakların daha fazla izlenmesi gereklidir.

 

Ayaklarınız değerlidir, yüksek topuklu ayakkabılar, sandaletler veya spor ayakkabılar, tüm gün giyerler ve ayakkabı ve çoraplar çıkarılır çıkarılmaz sık sık yere temas ederler. Yani evet, parazitik organizmalar kendilerini yerleştirmek ve bazen de ağrılı ve tedavi edilmesi gereken iyi huylu ama sakatlayıcı hastalıklara neden olan bu mikozlara neden olabilir. Neyse ki, çözümler var ve uzun olsalar bile etkili tedaviler uygulanabilir: bunun için eczacınızdan tavsiye istemekten ve yıl boyunca ayaklarınızı sağlıklı tutmaktan çekinmeyin.


Ayak mantar enfeksiyonları nasıl tedavi edilir?

 

Plantar maya enfeksiyonları tedavi edilmesi gereken hastalıklardır, çünkü  kendiliğinden iyileşme yoktur  ve sevdiklerinize de bulaşma  riski çok yüksektir ve maya enfeksiyonu olduğunda çevre vardır.

 

Tüysüz derideki mikoz

 

Ayak seviyesindeki cildin mikozu, ayak parmakları arasında bir veya iki lezyonla ılımlı olduğunda, enfeksiyonun yayılmasını önlemek ve size yakın olanlara bulaştırmamak için kendinizi hızlı bir şekilde tedavi etmeniz önerilir. Reçetesiz ve ürünün dozaj formu için mevcut bir antifungal ilaç uygulamak mümkündür: ayaklara geldiğinde, bir toz, losyon veya çözelti versiyonu kremden çok daha uygun olacaktır. Bu topikal ürünler, yüzeysel cilt uygulamaları nedeniyle istenmeyen etkilere ve kontrendikasyonlara çok az sahiptir. Tek kontrendikasyon bir kurucuya aşırı duyarlılıktır.

 

Mikoz genellikle uzun ve tekrarlayıcıdır , bu nedenle tedavi süresi çok önemlidir. Ayaklar için antifungal toz, örneğin Betadine Scrub ile ayakların dikkatli bir şekilde yıkanmasından ve etkilenen alanların dikkatlice kurutulmasından sonra uygulanacaktır, hassas alanları iyice kurutmak için bir saç kurutma makinesi bile kullanılabilir. Antifungal ürünün uygulanması, en az 3 hafta boyunca günde iki kez yapılacak ve her iki ayağın aynı anda işlenecektir .

 

Tırnak mantarı: oniks ve perioniks 

 

Etkilenen tırnaklar için vernik olarak sunulan bir çözüm , reçetesiz olarak eczanelerden satın alınabilir, ancak sadece hasar tek bir parmakla sınırlıysa. Bu vernikler hasta tırnaklarına günlük olarak veya ürüne bağlı olarak haftada bir veya iki kez uygulanır. Eski maya enfeksiyonu veya birkaç etkilenen parmak durumunda, bir uzmana ziyaret gerekir, dermatoloğun gözü tanı koymak için yeterli olabilir veya doktor da çok nadir durumlarda, sağlamak için bir örnek alabilir gerçekten bir mantar enfeksiyonu olduğunu ve uygun tedaviyi reçete ettiğini.

 

Tedavi (çok) uzun!  Bundan kurtulmak ve mantarı tamamen ortadan kaldırmak önemlidir:   el tırnaklarının maya enfeksiyonu için  yaklaşık 6 ila 9 ay  ve ayak tırnaklarında hasar için 12 ay tedavi .

 

Parmağın tek lokal tedavisinin yeterli olmaması mümkündür, doktor daha sonra başarısız olursa, mantarı ortadan kaldırmak için oral bir tedavi reçete etmeye karar verebilir.

Not: Bu yayın bilgilendirme amaçlı olup kesin tanı ve tedavi için en yakın uzman doktorunuza başvurmalısınız.

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar