Aikido Nedir ? Aikido Temel Teknikleri Nelerdir ?


aikido hakkında bilgi
Aikido Nedir ? Aikido Hakkında Bilgiler 

 

Aikido Nedir ? Aikido Hakkında Bilgiler, Aikido Temel Hareketler 

Bu yayınımızda aikido nedir, aikido dövüş sanatı nedir, aikido hakkında temel bilgiler nelerdir , aikido üniforması nasıldır, aikidoda kuşak nasıl olur , aikido temel teknikleri nelerdir? gibi soruları yanıtlamaya çalıştık. Ayrıca yayınımızın en altından aiko nedir  adlı video slaytımıza ulaşabilirsiniz.  

Aikdo "Morihei Ueshiba" tarafından dövüş çalışmaları, felsefesi ve dini inançlarının bir sentezi olarak geliştirilen modern bir Japon dövüş sanatıdır.   

Aikido dövüş sanatında Ueshiba'nın amacı, uygulayıcıların kendilerini savunmaları için kullanabilecekleri ve aynı zamanda saldırganlarını yaralanmalardan koruyabilecekleri bir sanat yaratmaktı.  Aikido genellikle " yaşam enerjisi (ile) birleştirmenin yolu "  veya "uyumlu ruhun yolu" olarak tanımlanır. 

Kurucunun felsefesine göre, aikido uygulamasındaki temel amaç, şiddeti veya saldırganlığı geliştirmek yerine kendini yenmektir.  Morihei Ueshiba, bu ilkeye atıfta bulunmak için " masakatsu agatsu katsuhayabi "  ("gerçek zafer, kendine karşı nihai zafer") ifadesini kullandı . 

Aikido'nun temel ilkeleri şunlardır: irimi  (giren), atemi ,  kokyu-ho (nefes kontrolü), sankaku-ho (üçgen prensibi) ve rakibin hücum momentumunu yeniden yönlendiren tenkan (dönüş) hareketleri . Müfredatı, başta atışlar ve eklem kilitleri olmak üzere çeşitli tekniklerden oluşur . Ayrıca bokken , tantō ve jō'yi kapsayan bir silah sistemi içerir .

Aikido esas olarak Daitō-ryū Aiki-jūjutsu'nun dövüş sanatından türemiştir , ancak kısmen Ueshiba'nın Ōmoto-kyō dinine katılımı nedeniyle 1920'lerin sonlarında ondan ayrılmaya başlamıştır . Ueshiba'nın ilk öğrencilerinin belgeleri aiki-jūjutsu terimini taşır. 

Aikido’da teknikler silahsız olduğu gibi tahta kılıç (bokken), sopa (jo) ve tahta bıçak (tanto) ile de yapılabilir.

Aşağıdakiler, temel veya yaygın olarak uygulanan fırlatma ve pinlerin bir örneğidir. Bu tekniklerin çoğu Daitō-ryū Aiki-jūjutsu'dan türetilmiştir, ancak bazıları Morihei Ueshiba tarafından icat edilmiştir. Bazıları için kesin terminoloji kuruluşlara ve tarzlara göre değişebilir; Aikikai Vakfı tarafından kullanılan terimler aşağıdadır. Listelenen ilk beş tekniğin isimlerine rağmen, evrensel olarak sayısal sırayla öğretilmediklerini unutmayın. 

 

aikido hakkında bilgiler
Aikido Nedir ? Aikido Hakkında Bilgiler 

İlk teknik (一教() , Ikkyo ) , dirsek üzerinde bir el ve bilek yakın bir el kullanılarak bir kontrol tekniği kaldıraçları ukenin yere. Bu kavrama , bilekte ulnar sinire basınç uygular .

İkinci teknik (  , nikyō ) kolu torklayan ve ağrılı sinir basıncı uygulayan belirgin bir bilek kilididir . (Bir yoktur adductive wristlock veya Z-kilit ura sürümü.)

Üçüncü bir teknik (三教, Sankyo ) a, dönme wristlock kolu, dirsek ve omuz boyunca gerilim yukarı doğru sarmal yönlendirir.

Dördüncü teknik ( , yonkyō ) , ikky to'ya benzer bir omuz kontrol tekniğidir , ancak iki elin önkolunu kavradığıdır . Mafsallar (avuç içi tarafından) alıcının radyal sinirine önkol kemiğinin periostuna karşı uygulanır .

Beşinci teknik ( , gokyō ) görsel olarak ikkyō'ya benzeyen , ancak bileğin ters çevrilmiş bir kavrama , kol ve omzun medial rotasyonu ve dirseğe aşağı doğru basınç uygulayan bir tekniktir . Ortak bıçak ve diğer silah hazır sonuçlar.

' Dört yönlü atış' (四方  , shihōnage ) uke'nin elinin omzun arkasına katlanarak omuz eklemini kilitlediği bir atıştır .

Önkol dönüşü (   , kotegaeshi ) , ekstansör digitorumu uzatan supinasyonlu bir bileklik atışıdır .

Nefes atma (呼吸  , kokyūnage ) mekanik olarak ilgisiz çeşitli teknikler için genel olarak kullanılan genel bir terimdir; kokyūnage genellikle diğer teknikler gibi eklem kilitleri kullanmaz. 

Atışı girme (入身投げ, iriminage ) , hangi atar tori uzayda hareket tarafından işgal uke . Klasik form, yüzeysel olarak bir "çamaşır ipi" tekniğine benzer.

Cennet-ve toprak atmak ( 天地投げ , tenchinage ) , bir atış ile başlayan, hangi ryōte-dori ilerlemeye, tori temizleyicileri Bir yandan düşük ( "yeryüzü") ve diğer yüksek ( "cennet"), balanssızlıklar Uke böylece kolayca devrilebilir.

Kalça atışı (  , koshinage ) ,  kalça atışı versiyonu ; tori kalçalarını uke kalçasından aşağı indirir , sonra ortaya çıkan dayanak noktasının üzerindaikido'nunen uke çevirir .

Şekil-on atış (十字  , jūjinage ) veya şekil-on dolanma (十字  , jūjigarami ) , kolları birbirine kilitleyen bir atış ( "10" için kanji bir çapraz şeklidir: ). 

Döner atış (   , kaitennage ) ,tori, uke'nin kolunu omuz eklemini kilitleyene kadar geriye doğru süpürür, sonra onları fırlatmak için ileri doğru basınç uygular. 

aikdio-forması-nasıldır
Aikido Nedir ? Aikido Hakkında Bilgiler

Aikido uygulayıcıları ( Japonya dışında yaygın olarak aikidōka olarak adlandırılır ), resmi test prosedürlerine uygun olarak, genellikle bir dizi "derece" ( kyū ) ve ardından bir dizi "derece" ( dan ) yoluyla terfi yoluyla ilerler . Bazı aikido organizasyonları, uygulayıcıların notlarını ayırt etmek için kuşaklar kullanırlar, kyu ve dan notlarını ayırt etmek için genellikle sadece beyaz ve siyah kuşaklar kullanılır, ancak bazıları çeşitli kuşak renkleri kullanır. Test gereksinimleri değişiklik gösterir, bu nedenle bir organizasyondaki belirli bir rütbe, bir diğerinin rütbesiyle karşılaştırılamaz veya birbirinin yerine geçemez.  Bazı dōjō'ların öğrencilerin dan rank sınavına girebilmeleri için yaş şartı vardır .

Aikido ( aikidōgi ) için giyilen üniforma , diğer modern dövüş sanatlarının çoğunda kullanılan eğitim üniformasına ( keikogi ) benzer ; basit pantolonlar ve genellikle beyaz bir ceket. Hem kalın (" judo tarzı") hem de ince (" karate tarzı") pamuklu üstler kullanılır.  Aikidoya özgü üst kısımlar, dirseğin hemen altına kadar ulaşan daha kısa kollu olarak mevcuttur.

Çoğu aikido sistemi , hakama adı verilen ( Naginatajutsu , kendo ve iaido'da da kullanılan) bir çift geniş pileli siyah veya indigo pantolon ekler . Pek çok okulda kullanımı dan derecelerine sahip uygulayıcılar veya eğitmenler için ayrılmışken , diğerleri tüm uygulayıcıların rütbesi ne olursa olsun hakama giymesine izin verir . 

İsterseniz buraya tıklayarak diğer spor branşları listemize ve oyun kurallarına ulaşabilirsiniz >>>



 



Bu yayınımızda aikido nedir, aikido hakkında temel bilgiler nelerdir , aikido temel teknikleri nelerdir,aikido dövüş sanatı nedir, aikido üniforması nasıldır, aikidoda kuşak nasıl olur gibi soruları yanıtlamış olduk.

Yorum Gönder

0 Yorumlar