Futbolda Hat-trick Nedir ?

Futbolda Hat-trick Nedir ?


Bu yayınımızda Futbolda Hat-trick Nedir ? Futbolda Hattrick Nasıl Olur ? sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Futbolda hat-trick, bir oyuncu bir maçta üç gol attığında gerçekleşir. Sporda "hat trick" terimi, bir oyuncunun yarışma sırasındaki belirli bir başarısına atıfta bulunmak için kullanılır, başarı genellikle üç şeyden (atılan goller gibi) oluşur ve spora göre değişir. Terimin 19. yüzyılda kriketten geldiğine inanılıyor, ancak futbol ve hokey de dahil olmak üzere diğer birçok sporda kullanılmaya başlandı. Futbolda, bir oyuncunun aynı periyot içinde art arda veya belirli şekillerde topa vurarak belirli şekillerde üç gol atmasını içeren hattrick çeşitleri de vardır.

Nitelikler

Birçok spor dalında olduğu gibi, futbolda da "hat trick" teriminin kullanımına ilişkin bazı gayri resmi kurallar vardır. Örneğin, uzatmalardan sonra maç berabere biterse ve penaltı atışlarına giderse, atılan goller hattrick sayılmaz. Bu nedenle, futbolda hat-trick sadece normal süre, eklenen süre ve uzatma sürelerinde gerçekleşebilir. Penaltı atışlarında penaltı atışlarından önce atılan goller hattrick olarak sayılır.

Varyasyonlar

Bir futbolcu bir periyotta arka arkaya üç gol atıyorsa, kusursuz hat-trick olarak adlandırılır. Herhangi bir takımdaki başka bir oyuncu, diğer oyuncunun üç golünden herhangi biri arasında bir gol atarsa, böylece üç gol ardışık olmaz, o zaman yine de hattrick olur, ancak kusursuz bir hattrick olmaz. Futbolda bir başka hat trick türü, oyuncunun sağ ayağıyla tekme atarak bir gol atmasını, sol ayağıyla tekme atarak bir gol atmasını ve topa kafayla vurarak bir gol atmasını gerektiren altın hat trick veya mükemmel hattrick'tir. Üç tür gol herhangi bir sırayla atılabilir. Bu tür hat-trick muazzam bir beceri gerektirir ve nadiren başarılır.

"Hat Trick" in Kökeni

Sporda "hat trick" teriminin kullanımının, krikette bir bowling oyuncusu olan HH Stephenson'a üç topta üç küçük kaleyi başarıyla aldıktan sonra bir şapka verildiği 1858'de ortaya çıktığına inanılıyor. Terim muhtemelen en yaygın olarak hokeyde kullanılır. Bir hokey oyuncusu bir maçta üçüncü golü attığında, birçok taraftar buza şapka atarak kutlama yapar. Bu, özellikle erkeklerin spor etkinliklerine resmi şapka taktığı 20. yüzyılın başlarında popüler bir kutlamaydı, ancak 21. yüzyılda da devam etti.

Futbolda Hat-trick Nedir ? Futbolda Hattrick Nasıl Olur ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar