Şırdan Hayvanın Neresinden Yapılır ?

şırdan nedir
Şırdan Hayvanın Neresinden Yapılır ?



Şırdan Hayvanın Neresinden Yapılır ?                                

Bu yayınımızda Şırdan Nedir ? Şırdan Hayvanın Neresinden Yapılır ? Şırdan Nereye Ait Bir Yemektir ? Şırdan Dolması Nasıl Yapılır ? Şırdan Tarifi Nedir ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Gelenekselleşmiş yemeklerin başında gelen şırdan hayvanın neresinden yapılır, şırdan hayvanın neresi ? Şırdan, kuzu, koyun ve inek gibi geviş getiren hayvanların midelerindeki dört gözden sonuncusuna verilen ismi ifade eder. İşkembe, börkenek, kırkbayır, şırdan olarak giden sıralamada midenin bağırsaklara en yakın olan kısımdır.

Şırdan hangi yörenin yemeğidir ? Şırdan, Adana'nın sevilen yöresel lezzetlerinin başında gelir. Peki, bu yöresel sakatat yemeği olan şırdanı evde yapmak isteyenler nerelere dikkat etmelidir? 

Şırdan Nedir ? Şırdan Evde Nasıl Yapılır ? 

Şırdan dolması, son zamanlarda popülerliği oldukça artmış yöresel lezzetlerimizden biridir. Hayvanın midesinin bir bölümünden yapılan bu lezzetli yemeği yapmak için en önemli basamaklardan biri iyi temizlenmesidir. 

Şırdan Hayvanın Neresinden Yapılır ?

                                          

Şırdan Nasıl Temizlenir? Nasıl Pişirilir? 

Şırdan dolması yapılmaya başlanmadan önce kuzunun şırdanı iyice, tizizlikle temizlenmelidir. Her iki yüzü de soğuk suyla, ardından sıcak suyla iyice temizlenene dek yıkanmalıdır. Tuz ile ovalanarak da temizlik işlemini detaylandırabilirsiniz. Hortum şeklinde olan bu kısımlar tersine çevrilerek yıkanır. Güzelce temizlendikten sonra birkaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir, ardından yeniden yıkanır.

 Şırdan Dolması İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir ?

  • 5 adet kuzu şırdanı
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 çorba kasesi pirinç
  • Ufak bir kase ince kıyılmış iç yağ
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 tutam maydonoz
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 tutam nane
  • 1 çorba kaşığı salça
  • Fazla miktarda pul biber,karabiber,kimyon ve tuz

Şırdan Dolması Nasıl Yapılır ?

1. Şırdanları bol tuz ile ovup bol su ile yıkayın. Limonlu ve tuzlu suda bir kaç saat bekledikten sonra temizleme işlemini tekrar yapın.

2. İç malzemeyi hazırlamak için domateslerin kabuklarını iyice soyup ince ince doğrayın. Soğanı ve maydanoz ile naneyi de kıyın.

3. Sonraki adımda pirinci bol suda iyice yıkayıp iç yağı ekleyin. Salça, baharatlar ve sıvı yağı ekleyip güzelce karıştırın.

4. İç malzemelerigüzelce temizlediğiniz şırdanların içine doldurup ağızlarını sıkıca dikin.

5. Geniş bir tencereye şırdanları dizip üzerini geçecek kadar su ilave edin. Pişerken çatalla kontrol edin. Pirinçler piştiğinde ateşten alabilirsiniz.

Bol pul biber ve kimyonla servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...


 
Şırdan Nedir ? Şırdan Hayvanın Neresinden Yapılır ? Şırdan Nereye Ait Bir Yemektir ? Şırdan Dolması Nasıl Yapılır ? Şırdan Tarifi Nedir ?


Yorum Gönder

0 Yorumlar