Zebra Nerede Yaşar ? Zebra Hakkında Bilgiler

Zebra Hakkında Bilgiler ?


Bu yayınımızda Zebra Nedir ? Zebra Nerede Yaşar ? Zebra Hakkında Bilgiler? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Zebra,sürüler halinde yaşayan ayırt edici bir hayvan - türlerin temel gerçeklerini, vahşi doğada nerede yaşadıklarını ve ne kadar uzağa göç ettiklerini inceleyen uzman kılavuzumuzla zebralar hakkında daha fazla bilgi edinin.

Afrika'ya özgü olan zebralar, sürüler halinde yaşayan kendine özgü tek toynaklı memelilerdir. Vahşi doğada bulunan birkaç zebra türü vardır ve her zebranın çizgileri tamamen benzersizdir.

İşte zebralar için, vahşi doğada nerede yaşadıkları ve ne zaman göç ettikleri temel tür gerçeklerine bakarak uzman kılavuzumuz.

Zebra Türleri Nelerdir ?

Zebralar tek parmaklı toynaklı hayvanlardır ve bu nedenle Perissodactyla düzenine aittir. 

Vahşi doğada bulunan üç zebra türü vardır:

1) Grevy'nin zebrası ( Equus grevyi )

2) Dağ zebrası ( E. zebra )

3) Plains zebra ( E. quagga )

Sade zebra açık ara en yaygın olanıdır. Dağ zebrasının 2 alt türü vardır ve ovalarda 6 (artı bir yedinci soyu tükenmiş alt tür) vardır. Ancak 2018'de yapılan bir DNA çalışması,  zebra ovalarındaki alt tür yapısına karşı çıkıyor.

Zebralar Nerede Yaşar?

Zebralar, tercih ettikleri ağaçsız otlaklar ve savan ormanlık alanlarında yaşadıkları güney ve doğu Afrika'nın geniş bölgelerinde yaygındır. Bununla birlikte, habitatları küçülüyor ve yerli oldukları iki ülkede (Lesotho ve Burundi) soyları çoktan tükendi.

Zebralar çöllerde, sulak alanlarda veya yağmur ormanlarında yaşamazlar, bu da onları iklim değişikliğine karşı savunmasız hale getirebilir.

Zebra At mıdır ?

Zebralar atlarla yakından ilişkilidir ancak aynı tür değildirler. İkisi de Equidae ailesindendir ve birbirleriyle çiftleşebilirler.

Yavrular (zebroidler) ebeveynlere bağlı olarak farklı isimlere sahiptir. Erkek zebra ve dişi at zorse üretir ve dişi zebra ve erkek at hebra üretir. Zebralar, zedonk üretmek için eşeklerle de çiftleşebilir.

Zebralar, atlar ve eşekler farklı sayıda kromozoma sahip olduklarından, tüm çaprazlamaların yavruları kısırdır.

Zebra Hakkında Bilgiler ?

                               

Bir Zebraya Binebilir mi ?

Bir zebraya binmek mümkün olabilir ama kesinlikle tavsiye edilmiyor. Bir zebraya binmek pratik olmaz çünkü atlardan daha küçüktürler ve yetişkin bir insanın ağırlığını uzun süre boyunca yaralanmadan taşıyamaz, özellikle de bunun için seçici olarak yetiştirilmedikleri için. atların sahip olduğu özellikler.

Zebraların da atlardan çok farklı mizaçları vardır. Çok daha agresifler ve çok daha tehlikeliler.

Zebraların birbirlerini ölümüne tekmeledikleri bilinmektedir, çok yaklaşan herhangi bir insanı şiddetle ısırırlar ve hatta zebraların aslanları öldürdüğüne dair birçok hesap vardır.

Zebralar geçmişte başarılı bir şekilde araba çekmek için eğitildiler (Lord Rothschild zebralı arabasını Londra'da sürerdi), ama açıkçası bu modern dünyadaki çoğu insan tarafından kabul edilebilir bir şey değil.

Antik Roma'da Grevy'nin zebrası, 'hippotigris' ('at-kaplan') takma adı altında Roma sirklerinde savaş arabalarını çekmek için eğitildi.

Zebra Hakkında Bilgiler ?
                        

Zebraların Nesli Tehlikede mi?

Grevy zebrası, üç türün en nadidesidir ve IUCN Kırmızı Listesi'nde Tehlike Altında olarak sınıflandırılır , ardından Savunmasız olarak sınıflandırılan dağ zebrası gelir . Bir alt tür düzeyinde, Hartmann'ın dağ zebrası Hassas olarak listelenir ve Cape dağ zebrası En Az Endişe Veren olarak listelenir .

Ovalardaki zebra türlerinin genel sınıflandırması Tehdit Altında'dır .

Zebra Hangi Sesi Çıkarır ?

Zebralar, bazıları atlarla aynı, bazıları ise benzersiz olan bir dizi ses çıkarır. Atlar gibi, zebralar da heyecanlandıklarında homurdanırlar ve birbirlerini selamlarken daha sert (burunlarından ve dudaklarından hava üfleyerek 'hırıltı' türünde bir ses çıkarırlar) çıkarlar.

Ancak zebralar da eşeklere ve katırlara benzer şekilde anırırlar, ancak atlar yapmaz. Bir zebra anırması, bir eşeğinkinden daha geniş bir aralıktadır, alçak bir hırlamayla başlar ve bir domuzun aksine yüksek bir gıcırtıya kadar yükselir. Bunun gibi anırmalar çok uzaklardan duyulabilir ve potansiyel eşler bulmak için kullanılır.

Son olarak, zebraların şaşırtıcı derecede tiz bir kabuğu da vardır. Kulağa at ailesinin bir üyesinden ziyade vahşi bir köpekten bekleyeceğiniz bir ses gibi geliyor, ancak zebralar bir sürüde birbirini bulmak için bunu kullanıyor.

Bir Zebra Ne Kadar Hızlı Koşabilir ?

Zebralar çok hızlı hayvanlardır ve ovalarda dörtnala koşarken saatte 65 km'ye kadar hızlara ulaşabilirler. Bu, aslanlar gibi yırtıcıları geride bırakacak kadar hızlıdır. Taylar, doğumdan sonraki birkaç saat içinde sürüyle birlikte koşabilir.

Zebra Hakkında Bilgiler ?
                           

Zebralar Güneşte Nasıl Serin Kalır ?

Bir zebranın çizgili ceketinin, gelen ısının yüzde 70'inden fazlasını dağıtarak hayvanın Afrika güneşinde aşırı ısınmasını engellediği düşünülüyor. Bunun nedeni, havanın ışığı emen siyah şeritler ve ışığı yansıtan beyaz şeritler üzerinde farklı hızlarda hareket etmesidir, bu nedenle zebra kendi soğutma hava akımlarını yaratır.

Zebraların Neden Çizgileri Vardır ?

Zebraları serin tutmanın yanı sıra, bir zebranın çizgilerinin, hayvanı uzun otlarda kamufle etmeye ve yırtıcıların dikkatini dağıtmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Onlara baktığımızda bu pek olası görünmese de, aslanların renk körü olduğunu ve her şeyi siyah beyaz olarak gördüğünüzde çizgili koşan zebra sürüsünün çok kafa karıştırıcı olduğunu hatırlamanız gerekir.

Son araştırmalar ayrıca bir zebranın çizgilerinin böcekleri uzak tutmak için evrimleşmiş olabileceğini gösteriyor - tek renkli desen, sineklerin görsel sistemlerini fırlatıyor gibi görünüyor.

Zebraların Çizgisi Nasıldır ?

Bazı zebraların karınlarında çizgiler yoktur, bu durumda kürk beyazdır, bu yüzden zebraların siyah çizgili beyaz olduğunu düşünürdük. Ancak embriyolojik kanıtlara bakan son araştırmalar, bir zebranın altında yatan rengin aslında siyah olduğunu ve üstüne eklenen beyazın olduğunu göstermiştir.

Zebralar Ayakları Üzerinde Uyur mu?

Atlar gibi, zebralar da ayakta uyurlar ve genellikle sadece bir grubun güvenliğindeyken.

Zebralar Ne Kadar Uzağa Göç Eder ? 

Doğal dünyadaki en olağanüstü fenomenlerden biri, Tanzanya'daki Serengeti ile Kenya'daki Masai Mara arasında sürekli yiyecek ve su arayışı içinde milyonlarca zebra, mavi antilop ve diğer antilopların yıllık 1.800 millik göçüdür.

Yorum Gönder

0 Yorumlar