Glutensiz Soya Sosu Nedir, Nasıl Yapılır ? >>>

Glutensiz Soya Sosu Nedir, Nasıl Yapılır ? 


Piyasada bulunan yaygın soya sosu formları, gluten intoleransı ve çölyak hastalığından muzdarip olanlar için sorunlu bir bileşen olan buğdayla demlenir . Glütensiz soya sosu, gluten proteininden kaçınmak için buğday yerine pirinç kullanır ve bu bileşen soya fasulyesi , su ve tuz ile birlikte demlenir . Glütensiz soya sosu sertifikasyonu, soya sosundaki her bileşenin buğday veya diğer glüten içeren bileşenler olmadan işlenmesini sağlar. 



Ürünler buğday ve çavdar gibi gluten içeren bileşenlerle işlendiğinde , çapraz kontaminasyon meydana gelebilir ve gluten intoleransından muzdarip kişilerde problemler ortaya çıkabilir .

Soya sosu için geleneksel demleme yöntemleri, daha sonra şişelenip Asya gıdalarında yaygın bir çeşni olarak kullanılan su ve tuz ile birlikte soya fasulyesi ve buğday kullanır . Buğdayda sindirimi zor bir protein olan gluten içerdiğinden, gluten intoleransı ve çölyak hastalığı olan birçok insan geleneksel soya sosu tüketemez. 



Glutensiz soya sosu genellikle buğday bileşenini beyaz veya kahverengi pirinçle değiştirir ve diğer tüm bileşenleri aynı tutar. Pirinç doğal olarak glutensizdir ve glütene duyarlı olanların bazı yiyeceklerini lezzetli kılar.

Glütensiz soya sosundaki her bileşen, sağlığı ve güvenliği için bağımsız veya ilgili birimler  tarafından tanınan bir kuruluş tarafından glutensiz olarak sertifikalandırılmalıdır. Her bileşen, glütene ilişkin katı düzenlemelere sahip tesislerde işlenmelidir; tesisler buğday, arpa ve çavdar gibi gluten içerebilecek herhangi bir bileşeni işlememelidir. Soya sosundaki bir bileşen bu bileşenlerle işlenirse, gluten proteini çapraz kontamine olabilir ve doğal olarak glutensiz gıdaya yapışabilir. Sertifikasyon süreci, tüketicilerin her bir maddenin gluten kontaminasyonu olasılığından arınmış olduğunu bilerek, glütensiz bir soya sosu seçmesine yardımcı olur.


Tamari adı verilen bir tür soya sosu genellikle glutensizdir, ancak her zaman glütensiz olarak onaylanmamıştır ve gluten içeren içeriklerden muaf değildir. Glütenden kaçınmaya çalışılıyorsa, buğday veya buğday türevleri içermediğinden emin olmak için her soya sosu etiketini dikkatlice kontrol etmek önemlidir. Organik soya sosu da gluten kontaminasyonu içermez, bu da ürünün besin etiketlerini her zaman okumayı önemli kılar. Glütensiz soya sosu, glüten intoleransı olanlar için daha güvenli olmasına rağmen, soya sosundaki yüksek sodyum miktarı mutlaka sağlıklı bir gıda olduğu anlamına gelmez.

Yorum Gönderme

0 Yorumlar