Tahıllar Nedir ? Tahıl Çeşitleri Listesi >>>


Tahıllar Nedir ? Tahıl Çeşitleri Listesi >>>

Tahıllar Nedir ? Tahıl Çeşitleri Listesi >>>

İnsanlar, 100.000 yıl önce tahılların iyi besin değerini kabul ettiler. 8.000 yıl önce Orta Doğu'da yetiştirildi. Yaklaşık 3.000 yıl sonrasına kadar tahıllar Batı Avrupa'da da yetiştirildi.Bu tatlı otların tohumları hala dünyadaki en önemli temel gıdalardan biridir. Ancak, bugün yetiştirilen tahılların, insanların binlerce yıl önce ektiği tatlı otlarla pek az ortak noktası var.




Tüm tahıllar tatlı otlardır. Bazı tahıllar uzun kılçıklara sahip kulaklar oluşturur. Bir tente, birçok tatlı çimlerin kabuğunda bulunan kıl şeklinde bir uzantıdır . Sadece altı farklı tahıl türü önemlidir, bunların farklı türleri vardır. Birçok tahıl türü için yaz ve kış tahılları arasında bir ayrım yapılır. Tek fark ekim zamanıdır. Kışlık tahıllar Eylül ayında ekilir, yazlık tahıllar sadece ilkbaharda. Kışın dışarıda duran tahıllar çok daha verimlidir. Bu muhtemelen topraktaki yüksek nemden kaynaklanmaktadır. 

Tahıl Çeşitleri Listesi ?

                                                                           
                                   BUĞDAY


buğday
Buğday


Buğday, dünyadaki en önemli temel gıda maddelerinden biridir. Buğday bilinen en eski tahıllardan biridir. Buğday yetiştiriciliği, diğer tahıl türlerinden önemli ölçüde daha yüksek talepler getirir. Tohumların çıktısına bağlı olarak, kış ve yaz buğdayı arasında bir ayrım yapılır. Kışlık buğdayın verimi, yazlık buğdayın veriminden çok daha yüksektir.

  ·                 ılıman iklimi tercih eder
  ·                -20 dereceye kadar donmaya dayanıklı
  ·                 konum ve hava koşullarına yüksek taleplerde bulunur
  ·                 ağır, besin açısından zengin topraklar gerektirir




Buğday Kullanım Alanları


1000'den fazla farklı buğday türü vardır.en fazla ekmek ve makarna üretiminde kullanılır




 ARPA

arpa-nedir
Arpa



Temel olarak, tüm farklı tahıl türleri arasında, arpa daha az kullanılan ve iyi bilinen bir türü temsil eder.Aslen arpa  Ortadoğu ve Balkanlardan gelir ve arpa ve arpaya ayrılır. Arpa hala tahıl çevresinde sert bir kabuk içeriyor olsa da, çıplak arpa neredeyse kürk içermeyen bir cins. Bu tür arpa, tanelerin mekanik bir işleme tabi tutulması ve yüksek oranda sağlıklı bileşenlerini tutması gerekmemesi avantajına sahiptir. Arpa, üstte bir seviye sona eren uzun kılçıklarıyla tanınabilir.

·         Nemli, derin toprakları tercih eder
·         Yaz ve kış şartlarına uyumludur
·         Kuzey bölgelerinde ve yüksek rakımlarda da yetiştirilebilir
·         Kendinden meyve veren

İpucu: İki hatlı ve çok hatlı arpa çeşitleri vardır. İki hatlı formlar, parti başına sadece bir tane güçlü tane geliştirirken, çok hatlı arpa tipleri, parti başına üç tane oluşturur.
Arpa Kullanım Alanları

Kışlık arpa hayvan yemi olarak esas yetiştirilir. Yazlık arpa öncelikle bira fabrikalarına (bira ve viski) gider veya malt kahvesi ve irmik olarak işlenir. Arpa, çok az tutkal proteini içerdiğinden ekmek pişirmek için uygun değildir. Almanya dünyadaki en büyük arpa tedarikçilerinden biridir.


YULAF

yulaf-nedir
Yulaf



Bu tür tahıllar kulaklara değil, yavaşça aşağı doğru eğimli dallı salkımlara sahiptir. Genellikle bu salkımların uçlarında iki iğ şeklinde tane oluşur. 

·         50 cm uzunluğa kadar salkım oluşturur
·         Ilıman bir iklime ihtiyacı var
·         Yüksek yağış, iyi büyüme için bir ön koşuldur


Yulaf Kullanım Alanları

Birçok yiyecekte kullanılır başta bisküvide olmak üzere. En iyi bilinen yulaf ürünü, özellikle sağlıklı bir tahıl olarak kabul edilen yulaf ezmesidir. Son zamanlarda, yulaf ezmesi ve yulaf sütü gibi ürünler alerji hastaları veya veganlar için daha önemli hale gelmiştir. Yulaf glutensizdir, ancak çok yapışkan bir kıvama sahip oldukları için sadece sınırlı bir oranda pişirmek için uygundur.
 DARI
darı

Bilinen en eski tahıllardan biri darıdır. Darı aslen Afrika kökenlidir. Bu tür tahıllarda iki ana grup vardır. . Bilinen 12 cinsin vardır.


·                Konum gözetmez ve hava durumu çeşitliliğine uygundur.
·                Kuru bölgelerde de yetişir
·                Büyüme yüksekliği: 5 metreye kadar, mısırın büyüme formuna benzer

Darı Kullanım Alanları


Uzun süredir, darı  dünya çapında insanlar için temel gıda olmuştur. Daha sonra, tahıl neredeyse tamamen mısır ve patates ile değiştirildi.Darı özellikle kuş yemi olarak önemlidir

                                                              

                                       MISIR



mısır





Mısır, bitkiler ve tahılları diğer tatlı otlardan önemli ölçüde farklı olsa bile bir tahıl türüdür. Mısır, cinsel olarak ayrılmış bitkilerden biridir. Tozlaşma dış etkilerle (genellikle rüzgarla) gerçekleştirilir. Zea mays, beş santimetreye kadar kalın ve 2,5 metre yüksekliğe kadar büyüyebilen kalın, kemik iliği dolu bir bıçağı olan yıllık bir çimdir. 

·                         Büyüme yüksekliği: 2,5 metreye kadar


·                 kulakları değil, büyük sarı taneli pistonları oluşturur
·                 yerde çok az talepte bulunur
·                 Kuru veya sıcak yerlere iyi adaptedir
                

Mısır Kullanım Alanları

Mısır Kuzey ve Güney Amerika'da temel gıda olsa da, esas olarak hayvan yemi için işlenir.



 PİRİNÇ

pirinç




Pirinç sofraların temel besin kaynaklarındandır,tüm dünyada yetiştirilen 8.000'den fazla pirinç türü vardır. Bu çeşitler üç alt gruba ayrılır. Bunlar uzun taneli pirinç, kısa taneli pirinç ve orta taneli pirinçtir. Pirinç neredeyse sadece nemli tropik bölgelerde yetişir ve Asya'daki ana gıdalardan biridir. Bitki sadece bataklık bölgelerde yetişir.

Pirinç Kullanım Alanları

Pirinç pişmiş bir şekilde beslenme için kullanılılır.


                                       ÇAVDAR



çavdar



Küçük Asya'da, çavdar çok uzun bir süre bir ot olarak kabul edildi. Sadece 12. yüzyılda tahıl ekmek üretiminde önemli hale geldi ve hayvanlara giderek daha fazla beslendi. Çavdar da büyüme mevsimine göre ayrılır ve hem yaz hem de kış çavdarı vardır, ancak çoğunlukla kışın ekilir.

·           görünüşte arpa ile karıştırılması kolay
·           çok lezzetli ve zengin lif
·           kuzey bölgelerde yetişir
·           dona dayanıklı -25 dereceye kadar


Çavdar Kullanım Alanları

Çavdar, koyu ekmekler için genellikle buğday unu ile birlikte yapılan fırınlar için büyük önem taşır. 


Yorum Gönder

0 Yorumlar