Kumkuat -Kamkat- Nedir , Nasıl Yenir ? Kumkuatın Sağlığa 10 Faydası >>>


kumkuat-faydalari-nelerdir
Kumkuat -Kamkat- Nedir ? Kumkuatın Sağlığa 10 Faydası >>>



Kumkuat - Kamkat - meyvesi nedir  turunçgiller ailesinin en lezzetli meyvelerinden birisidir.Hafif ekşi lezzetiyle portakal ve limon arasında farklı bir lezzet bırakır.Diğer turunçgillerden farklı olarak kumkuat, kabuğuyla birlikte tüketilebilmektedir. Genellikle Doğu Asya ve Çin'de bulunan kumkuat zamanla ülkemizde de ilgi görmüştür. Kumkuat  - Kamkat- Faydaları Nelerdir ? Kamkat Kabuklu mu Yenir ? Kumkuat -Kamkat-Nasıl Yenir ? Kamkat -kumkuat- faydaları,zararları nelerdir öğrenmek için okumaya devam ediniz >>>


Çince'de kumkuat “altın portakal” anlamına geliyor.Başlangıçta Çin'de yetiştirildiler. Şimdi aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida ve California gibi daha sıcak bölgeleri de dahil olmak üzere birçok ülkede yetiştiriliyorlar.
Diğer narenciye meyvelerinin aksine, kumkuatın kabuğu tatlı ve yenilebilir, sulu et ise ekşidir.

Bu makale kumkuatların beslenme ve sağlık yararlarının yanı sıra onları yemek için ipuçları içermektedir.

Kumkuatlar özellikle zengin C vitamini ve lif kaynağı nedeniyle dikkat çekicidir . Aslında, bir porsiyonda diğer taze meyvelerden daha fazla lif alırsınız

Kumkuat Besin Kalori Değeri Nedir ?

100 gramlık bir porsiyon (yaklaşık 5 tam kumkuat) içerir :

Kalori: 71
Karbonhidrat: 16 gram


Protein: 2 gram
Yağ: 1 gram
Lif: 6.5 gram
A Vitamini: RDI'nın% 6'sı
C Vitamini: RDI'nın% 73'ü
Kalsiyum: RDI'nın% 6'sı
Manganez: RDI'nın% 7'si

Kumkuat ayrıca daha az miktarda B vitamini, E vitamini, demir, magnezyum, potasyum, bakır ve çinko sağlar.Yenilebilir tohumlar ve kumkuatların kabuğu az miktarda omega-3 yağları sağlar 

Diğer taze meyvelerde olduğu gibi kumkuatlar da çok nemlendirici. Ağırlıklarının yaklaşık% 80'i sudan oluşmaktadır.

İSTERSENİZ BURAYA TIKLAYARAK PAPAYA MEYVESİ NEDİR ? PAPAYA ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR ? ÖĞRENEBİLİRSİNİZ >>>

Kumkuatların yüksek su ve lif içeriği onları doldurma gıdası yapar , ancak kalorileri nispeten düşüktür. Bu, kilonuzu izlerken onları harika bir atıştırmalık yapar. Kumkuatlar mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca lif ve su bakımından da zengindirler, bu da kilo vermelerine yardımcı olan bir gıdadır.

Kumkuat Özellikleri Nelerdir ?

*Antioksidanlar ve Diğer Bitki Bileşiklerinde Yüksek Kumkatlar, flavonoidler, fitosteroller ve uçucu yağlar dahil olmak üzere bitki bileşikleri bakımından zengindir .

*Kamkat yenilebilir kabuğunda pulpadan daha fazla miktarda flavonoid vardır.



*Meyvenin flavonoidlerinin bazıları antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bunlar kalp hastalığı ve kansere karşı korunmaya yardımcı olabilir.

*Kumkatlardaki fitosteroller, kolesterole benzer bir kimyasal yapıya sahiptir, yani vücudunuzdaki kolesterol emilimini engellemeye yardımcı olabilirler . Bu, kan kolesterolünüzü düşürmenize yardımcı olabilir.

*Kumkatlardaki uçucu yağlar ellerinizde ve havada bir koku bırakır. En belirgin olanı vücudunuzda antioksidan etkileri olan limonendir..

*Kumkatlar gibi bütün bir gıdada tüketildiğinde, farklı flavonoidler, fitosteroller ve uçucu yağların etkileşime girdiği ve sinerjik faydalı etkilere sahip olduğu düşünülmektedir.

*Kamkat kabukları yenilebilir olduğundan, zengin bitki bileşikleri rezervuarlarına dokunabilirsiniz. Bunlar antioksidan, antienflamatuar ve kolesterol düşürücü özelliklere sahiptir.


kumkuat-faydalari-nelerdir
Kumkuat -Kamkat- Nedir ? Kumkuatın Sağlığa 10 Faydası >>>
                            
Sağlıklı Bağışıklık Fonksiyonunu Destekler

Bazı Asya ülkelerinde halk tıbbında, kumkuat soğuk algınlığı, öksürük ve solunum yollarının diğer iltihaplarını tedavi etmek için kullanılmıştır.

Modern bilim, kumkuatlarda bağışıklık sisteminizi destekleyen bazı bileşikler olduğunu göstermektedir.

Kumkatlar süper bağışıklık destekleyici C vitamini kaynağıdır. Ayrıca, kumkuatlardaki bazı bitki bileşikleri de bağışıklık sisteminizi desteklemeye yardımcı olabilir.



Hayvan ve test tüpü çalışmaları, kumkuat bitki bileşiklerinin doğal öldürücü hücreler olarak adlandırılan bağışıklık hücrelerini aktive etmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir 

Doğal öldürücü hücreler sizi enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olur. Ayrıca tümör hücrelerini yok ettikleri gösterilmiştir.

İSTERSENİZ BURAYA TIKLAYARAK NONİ (HİNT DUTU) NEDİR,NEREDE YETİŞİR,FAYDALARI NELERDİR? ÖĞRENEBİLİRSİNİZ. >>>

Kumkatlarda doğal öldürücü hücreleri uyarmaya yardımcı olan bir bileşik, beta-kriptoksantin adı verilen bir karotenoiddir.

Yedi büyük gözlemsel çalışmanın birleştirilmiş analizi, beta-kriptoksantin alımının en yüksek olduğu kişilerin akciğer kanseri riskinin% 24 daha düşük olduğunu bulmuştur. Bununla birlikte, araştırma neden ve sonuç kanıtlayamadır.

Kumkuatlardaki C vitamini ve bitki bileşikleri, enfeksiyonlarla savaşmak için bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve bazı kanser riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.


kamkat-faydalari-nelerdir
Kumkuat -Kamkat- Nedir ? Kumkuatın Sağlığa 10 Faydası >>>
  
Obezite ve İlgili Bozukluklarla Mücadeleye Yardımcı Olabilir

Kumkatlardaki bitki bileşikleri, obezite ve kalp hastalığı ve tip 2 diyabet dahil ilişkili hastalıklarla savaşmaya yardımcı olabilir.

Bilim adamları bunu kumkuat kabuklarından elde edilen ekstraktı kullanarak farelerde test ediyorlar. Bu ekstrakt özellikle flavonoid neokriocitin ve poncirin bakımından zengindir.

Bir ön çalışmada, sekiz hafta boyunca yüksek yağlı bir diyetle beslenen normal ağırlıklı fareler, yüksek yağlı bir diyet artı kumkuat özütü veya az yağlı bir kontrol diyeti verilen farelerden önemli ölçüde daha fazla kilo aldı. Tüm gruplar aynı miktarda kalori tüketti 

Daha ileri analizler, kamkat ekstresinin yağ hücresi boyutundaki büyümeyi en aza indirdiğini gösterdi. Önceki araştırmalar, flavonoid poncirinin bu yağ hücresi düzenlemesinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir.

Aynı çalışmanın ikinci bölümünde, iki hafta boyunca yüksek yağlı bir diyetle beslenen obez farelerin vücut ağırlığında% 12 artış vardı. Ancak, şişman bir diyet artı kamkat özü ile beslenen obez fareler kilolarını korudular. Her iki grup da aynı miktarda kalori tüketti 

Çalışmanın her iki bölümünde de kumkuat özütü, açlık kan şekeri , toplam kolesterol, LDL (kötü) kolesterol ve trigliseritlerin azalmasına yardımcı oldu .İnsanlarda araştırma da dahil olmak üzere daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ne olursa olsun, kumkuatlar kabuğu ve hepsi yenilebildiğinden, taşıyabilecekleri faydalardan kolayca faydalanabilirsiniz.

Ön araştırmalar, kamkat kabuklarındaki bitki bileşiklerinin kilo alımını önlemeye ve daha sağlıklı kan şekeri ve kolesterol seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.



Kumkuat Nasıl Yenir ?

Kumkatlar en iyi bütün olarak yenir - soyulmamış. Onların tatlı tadı aslında kabuğundan gelirken, suyu da ekşidir.Tek uyarı, yaygın narenciye kabuğuna alerjiniz varsa , kumkuattan  uzak durmalısınız.

Tart suyu sizi kapatırsa, meyveyi yemeden önce sıkabilirsiniz. Sadece meyvenin bir ucunu kesin veya ısırıp sıkın.Bununla birlikte, birçok insan tüm meyveyi ağzınıza atmanızı ve ısırmayı önerir, bu da tatlı ve tart lezzetlerini karıştırır.

Yemekten önce meyveleri parmaklarınız arasında yavaşça yuvarlamanız da yardımcı olabilir. Bu, kabuktaki uçucu yağların salınmasına yardımcı olur ve tatlı kabuğun ve tart etinin lezzetlerini karıştırır.

Ayrıca, kumkuatı iyi çiğneyin. Onları ne kadar uzun süre çiğnerseniz, lezzet o kadar tatlı olur.Meyveleri yemeden önce kabuğu yumuşatmak istiyorsanız, yaklaşık 20 saniye kaynar suya daldırabilir ve daha sonra soğuk su altında durulayabilirsiniz. Ancak bu gerekli değildir.



Kamkat tohumlarına gelince, onları (acı olmasına rağmen) yiyebilir, tükürebilir veya meyveyi keserseniz çıkarabilirsiniz.

Özetle, kumkatlar sorunsuz bir meyvedir. Sadece yıkayın ve tatlı kabuğun ve tart etinin lezzetlerini kaynaştırmak için ağzınıza atın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar