Gut Mikroplarının Sporcuların Performansına Etkisi

Gut Mikropları Seçkin Sporcuların Performanslarını Arttırıyor




Gut Mikropları Seçkin Sporcuların Performanslarını Arttırıyor Yararlı Mikroplar,Mikropların Faydaları,iyi mikroplar




Mikropların faydaları desek aklınıza acaba ne gelir ?

Seçkin sporcular ile geri kalanımız arasındaki farklardan biri bağırsaklarında neler olduğu olabilir ?

Bir maratondan sonra bazı koşucuların bağırsaklarında büyüyen mikroplar, laboratuar farelerinin bir koşu bandında çalıştıkları zamanı artırdı , araştırmacılar 24 Haziran'da Doğa Hekimliği raporunda konuyu ele aldılar . Bu özel mikroplar laktat alır, egzersiz sırasında kaslar tarafından pompalanır ve dayanıklılığa yardımcı olabilecek bir bileşiğe dönüşür.

Çalışma, “bağırsaklarımızdaki bakterilerin her türlü farklı sağlık ve hastalık yönünü nasıl etkileyebileceğini anlamamıza katkıda bulunuyor” diyor California Üniversitesi San Diego'daki gastrointestinal fizyolog Kim Barrett .

Mikrobiyomun çoğu çalışması - vücutta ve vücutta yaşayan mikroorganizmaların karışıklığı - korelasyona dayanıyor, bu çalışma belirli bakterilerin ve yaptıkları ürünlerin farelerde atletik performansı artırabileceğini gösteriyor.

Çalışmada, araştırmacılar 2015 Boston Maratonunda koşmadan önce ve sonra beş gün boyunca 15 elit koşucusundan dışkı örnekleri topladılar ve örneklerin mikrobiyal yapısını 10 koşucusundan toplanan kaka ile karşılaştırdılar. 

Koşucuların örnekleri , yarıştan sonra Veillonella cinsinden bakteri bolluğunda bir yumru gösterdi Ekip ayrıca bir antrenmandan sonra 87 ultramaratörü ve Olimpiyat deneme kulesinde bir grup olarak Veillonella'da bir artış gördü .

Bu bulgu, bu mikropların sadece seyirci mi olduğu yoksa konukçularına gerçekten yardım edip etmediği sorusunu gündeme getirdi. Böylece araştırmacılar, bir koşucudan Veillonella atypica'yı bir koşucudan kültürledi ve farelere besledi. 32 farenin tamamı tedaviye cevap vermedi, ancak ortalama olarak, mikropları alan fareler kontrol grubunda farelere kıyasla deneylerde yüzde 13 daha uzun sürdü.

Çalışma, “egzersizin tek bir bölümünün mikrobiyomunuzu etkileyebileceğini” gösteriyor, diyor Urbana-Champaign'daki Illinois Üniversitesi'nden bir egzersiz fizyoloğu olan Jeffrey Woods.



 Ancak farelerin dayanıklılığındaki iyileşmenin önemli olup olmadığı konusunda şüphe ise, farelerin “maraton koşusu gibi bir şey olmayan” bir dizi kısa testte test edildiği konusu olduğunu vurguluyor.


Buna rağmen araştırmacılar, mikropların atletik performansı artırabileceğini söylüyor. Bir yarışta, “bazen insanlar bir saniyenin bir kısmı için endişeleniyorlar… bu bundan daha fazlası olabilir” diyor Harvard Üniversitesi'ndeki biyoteknoloji uzmanı George Church.

Veillonella , büyümek için ihtiyaç duydukları karbonu almak ve proseste, farelerde kalp atış hızını ve oksijen kullanımını arttırdığı gösterilen bir bileşiği propiyonat haline getirmek için sadece laktata bayılır .

 Propiyonat aynı zamanda insanların metabolizmasını da artırabilir. Molekülün geliştirilmiş performansın gerisinde kaldığını test etmek için, Church ve meslektaşları farelere bir miktar propiyonat lavmanı verdi. Bu fareler aynı zamanda Veillonella'yı besleyen farelere benzer şekilde çalışma sürelerini arttırdı .

Bilim adamları ayrıca izleyebilecekleri laktata fareler enjekte etmiş ve bağırsak duvarına kadar izlemişlerdir. Laktat bu mikropların büyümesine yardımcı oluyor, diyor East Lansing’deki Michigan State Üniversitesi’nden fizyolog Laura McCabe, 

 “Çok havalı, çünkü sizin diyetiniz değil. Normalde herkes mikrobiyota bileşimini değiştiren şeyin yediğini düşünüyor. ”

Bu mikropların, elit sporcu olmayan kişilerin büyük çoğunluğunda egzersiz sonrası ortaya çıkıp çıkmadığı net değildir. 

Church, “Ortalama bir insan normalde yaşamayabileceği bir şey olabilir” diyor. Ancak probiyotikler - faydalı bakteri içermesi gereken haplar veya gıda takviyeleri - bu mikropları kitlelere götürebilir.

Church ve meslektaşları, mikropların insanlara gerçekten fayda sağlayıp sağlamadığını anlamak için klinik bir deneme yapmak istiyor. Ve çalışma yazarların çeşitli şirket parçası olan FitBiomics probiyotik araştırmaktadır, ve içerebilir olanlar için patent başvurusu yapmışlardır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar