Beyaz Saç Neden Çıkar ? Genç Yaşta Saç Beyazlaması Nedenleri ?

Beyaz Saç Neden Çıkar ? Genç Yaşta Saç Beyazlaması Nedenleri ?

Saç Beyazlaması Neden Olur? Genç Yaşta Saç Beyazlaması Nedenleri Nelerdir ?

Yaşlandıkça saçınızın değişmesi sık görülen durumlardandır, beyaz saç neden çıkar sorusu irdelemeye çalışacağız. Daha genç bir insan olarak, genç yaşta saç beyazlaması nedenlerini araştırma içerisine girmiş olabilirsiniz. Belki de tam bir kahverengi, siyah, turuncu veya sarı saçlarınız vardı. Artık büyüdüğünüze göre, saçınızın belirli bölgelerinde incelme görülebilir veya saçlarınız orijinal renginden gri veya beyaza dönüşebilir.

Vücudunuzda cilt hücrelerini hizalayan küçük keseler olan saç kökleri vardır. Saç köklerinde melanin olarak bilinen pigment hücreleri bulunur. Bu hücreler saçınıza rengini verir. Ancak zamanla, saç folikülleri pigmenti kaybederek beyaz saçlara neden olabilir. Peki beyaz saç neden çıkar ?


Genç yaşta beyaz saça neden olan nedir?

Beyaz saç, daha koyu saç rengine sahip insanlarda daha belirgindir. Beyaz saçlar yaşlanmanın karakteristiği olmasına rağmen, hala lise veya üniversite çağlarında bile her yaşta renksiz saç telleri görünebilir. Eğer bir gençseniz veya 30'lu yaşlardaysanız çeşitli nedenlerden ötürü bir veya daha fazla beyaz saç teli bulabilirsiniz.
Pigmentasyonu düzeltmenin yolları olabilir, ancak nedene bağlıdır. İşte erken beyaz saçların yaygın nedenleri.

1. Genetik

Makyajınız beyaz saç geliştirdiğinizde (veya varsa) büyük bir rol oynar. Erken yaşta beyaz saçlar fark ederseniz, ebeveynlerinizin veya büyükanne ve büyükbabanızın da erken yaşta gri veya beyaz saçları olması muhtemeldir.

Genetiği değiştiremezsiniz. Ancak gri saçlarınızın görünüşünü beğenmezseniz, saçlarınızı her zaman renklendirebilirsiniz.

2. Stres

Herkes zaman zaman stresle uğraşır. Kronik stresin sonuçları şunları içerebilir:

*Uyku problemleri
*Kaygı
*İştah değişikliği
*Yüksek tansiyon
*Stres saçınızı da etkileyebilir. 

Stres ve farelerin kıl foliküllerinde kök hücrelerin tükenmesi arasında bir bağlantı buldu. Beyaz saçlarınızın sayısında bir artış fark ettiyseniz, stres suçlu olabilir. Bu teori aynı zamanda bazı dünya liderlerinin ofisteyken neden daha hızlı yaşlandıklarını veya gri göründüklerini açıklayabilir.

Elidor beyaz şampuan >>>saçınıza çok iyi gelecek.

3. Otoimmün hastalık

Otoimmün bir hastalık da erken beyaz saçlara neden olabilir. Bu, vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine saldırdığı zamandır. Alopesi ve vitiligo durumunda , bağışıklık sistemi saça saldırabilir ve pigment kaybına neden olabilir.



Beyaz Saç Neden Çıkar ? Genç Yaşta Saç Beyazlaması Nedenleri ?


4. Tiroid bozukluğu

Tiroid probleminden kaynaklanan hipertiroidizm veya hipotiroidizm gibi hormonal değişiklikler de erken beyaz saçlardan sorumlu olabilir. Tiroid, boynunuzun tabanında bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Metabolizma gibi birçok vücut fonksiyonunun kontrolüne yardımcı olur. Tiroidinizin sağlığı saçınızın rengini de etkileyebilir. Aşırı aktif veya az aktif tiroid vücudunuzun daha az melanin üretmesine neden olabilir.

5. B-12 Vitamini Eksikliği

Erken yaşta beyaz saçlar B-12 vitamini eksikliğini de gösterebilir . Bu vitamin vücudunuzda önemli bir rol oynar. Size enerji verir, ayrıca sağlıklı saç büyümesine ve saç rengine katkıda bulunur.

B-12 vitamini eksikliği, vücudunuzun bu vitamini yeterince ememediği zaman pernisiyöz anemi adı verilen bir durumla ilişkilidir . Vücudunuzdaki saç hücreleri de dahil olmak üzere hücrelere oksijen taşıyan sağlıklı kırmızı kan hücreleri için vücudunuzun B-12 vitaminine ihtiyacı vardır. Bir eksiklik saç hücrelerini zayıflatabilir ve melanin üretimini etkileyebilir.

Elidor beyaz şampuan >>> saçınıza çok iyi gelecek.


6. Sigara içmek

Ayrıca erken beyaz saçlar ve sigara içmek arasında bir bağlantı vardır.  107 denekten “30 yaşından önce gri saçların başlaması ile sigara içilmesi” arasında bir bağlantı bulmuştur.

Sigara içmenin akciğer kanseri ve kalp hastalığı riskini arttırdığı iyi bilinmektedir . Bununla birlikte, uzun vadeli etkiler kalbin ve akciğerlerin ötesine geçebilir ve saçı etkileyebilir. Sigara içmek kan damarlarını daraltır, bu da saç köklerine kan akışını azaltabilir ve saç dökülmesine neden olabilir. Ek olarak, sigaralardaki toksinler saç folikülleriniz de dahil olmak üzere vücudunuzun bazı bölümlerine zarar verebilir ve erken beyaz saçlara neden olabilir.

Beyaz saç önlenebilir mi?

Beyaz saçı tersine çevirme veya önleme yeteneği nedene bağlıdır. Sebep genetikse, renk değişimini önlemek veya kalıcı olarak tersine çevirmek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur.

Bir sağlık sorunundan şüpheleniyorsanız, altta yatan bir durumun beyaz saçlardan sorumlu olup olmadığını görmek için bir doktora danışın. Altta yatan sağlık sorununu tedavi ederseniz, pigmentasyon geri dönebilir, ancak garanti yoktur.

Bir araştırmaya göre , tiroid problemi beyaz saça neden olursa, hormon tedavisi tedavisinden sonra yeniden pigmentasyon meydana gelebilir. Bir eksikliği düzeltmek için B-12 vitamini çekimleri veya hapları almak da saç köklerinin sağlığını iyileştirebilir ve doğal renginizi geri getirebilir. Stres veya sigara içilmesi sonucu beyaz saç oluşursa, sigarayı bıraktıktan veya stresi azalttıktan sonra pigmentasyonun geri dönüşünü destekleyecek kanıt yoktur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar