Tifüs Hastalığı Nedir? Tifüs Hastalığı Neden Bulaşır,Belirtileri ve Tedavisi Nedir ?

tifüs-nasıl-bulasie
Tifüs Hastalığı Nedir? Tifüs Hastalığı Neden Bulaşır,Belirtileri ve Tedavisi Nedir ?



Tifüs Hastalığı Nedir? Tifüs Hastalığı Neden Bulaşır,Belirtileri ve Tedavisi Nedir ?

Tifüs Nedir?

Tifüs, rickettsia veya orientia'nın neden olduğu bir hastalıktır.Bakteriler. Enfekte akarlardan, pire veya bitlerden alabilirsiniz .
Modern hijyen çoğunlukla tifüsü durdurdu, ancak temel sanitasyonun kötü olduğu veya enfekte bir hayvan tarafından bulaştığı durumlarda hala görülebilmektedir.

Kaç Farklı Tifüs Türü Vardır ?
Her biri farklı bakterilerin neden olduğu üç ana tifüs türü vardır.
Murin tifüsü , pire enfekte hayvanları, özellikle sıçanları ısırırsa, insanlara pire tarafından geçirilir. ABD'deki vakaların çoğu Kaliforniya, Hawaii ve Teksas'ta rapor edilmiştir.
Epidemik tifüs , enfekte vücut bitleri tarafından yayılan nadir bir çeşittir. Aşırı kalabalık yaşam koşullarının dışında olması pek olası değildir. Bir tür salgın tifüs enfekte uçan sincaplarla yayılabilir - bu durum çok nadirdir.
Scrub typhus , çoğunlukla Güneydoğu Asya, Çin, Japonya, Hindistan ve kuzey Avustralya'nın kırsal bölgelerinde bulunan enfekte olmuş chiggers veya akarlar tarafından yayılır .
Her üç tifüs türü de ciddi hastalığa neden olabilir, bu nedenle maruz kaldığınızı düşünüyorsanız derhal tedavi alın.

Tifüs Bulaşma Nedenleri Nelerdir ?

Böcekler ve diğer parazitler, sizi ısırdıklarında ve bakteri yüklü dışkıları cildinizde bıraktıklarında murin ve salgın tifusu yayarlar .
Kaşıntı böcek ısırmasını çizdiğinizde , istila edilen dışkıyı açık ısırık yarasına veya cildinizin yüzeyindeki diğer kesiklere yayabilirsiniz. Bu, tifüs bakterilerini kan dolaşımınıza biriktirir.

Bakteri ile enfekte olan bir akar ısırırsa, ısırmayı çizmeseniz bile ovma ile tifüsden kurtulabilirsiniz.

Tifüs Belirtileri Neledir ?

Her türlü tifüs ile, tifüs bakterilerinin vücudunuza girmesinden yaklaşık 10 gün ila 2 hafta sonra hasta hissetmeye başlarsınız.
Tifüs hastalığı belirtilerine göz atacak olursak İlk başta, titreme hissedecek, ateş başlayacak ve şiddetli bir baş ağrısı hissedeceksiniz . Kas ağrılarıyla birlikte grip belirtileri de görülmeye başlayacaktır . Mide ağrısı ve kusma da yaygındır.
Birkaç gün sonra, göğsünüzde ve orta bölümünüzde sıklıkla vücudunuzun diğer bölgelerine yayılan benekli bir döküntü fark edebilirsiniz. Scrub typhus ile, daha ucuz olanın sizi ısırdığı alanda karanlık bir kabuk görebilirsiniz.
Tedavi edilmeyen tifüsten kaynaklanan komplikasyonlar arasında pnömonimenenjit veya septik şok gibi durumlar olabilir .

Tifüs Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir ?

Doktorunuz tifüs olduğunu düşünüyorsa , özellikle tifüsün yaygın olduğu bir bölgeye seyahat ettiyseniz tifüs bakterilerini kontrol etmek için bir kan testi vereceksiniz
Bu kan testi sonuçlarını almak bazen haftalar alabilir . Bu nedenle doktorunuz, güvenli olmak için hemen antibiyotik tedavisine başlamanızı önerebilir.

Tifüs Hastalığı Tedavisi Nasıldır ?

Her üç tifüs türü için en etkili tedavi antibiyotik doksisiklin'dir .
Tek bir doz doksisiklinin salgın tifusa karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır. Doksisiklin ayrıca hastalığın diğer suşlarında da hızlı bir şekilde çalışır. En iyi sonuçlar için, belirtileriniz başladıktan sonra mümkün olan en kısa sürede almalısınız.

Yorum Gönder

0 Yorumlar