Avangart Nedir? Avangart Ne Demek?


Avangart ne demek,avangart nedir ?
                          



Avangart Ne Demek ? Avangart Nedir ? Avangart Tarihçesi ? Avangart Sanat Ne Demek ? Avangart Düşünce Nedir ? Edebiyatta Avangart Nedir ? Avangart Sinema Ne Demek ? Modada Avangart Ne Demek ?


Avangart Nedir?Fransızca bir kelime olan Avangart' ın,orjinal karşılığı ise 'avantgarde' dir.Günümüz dilinde avangart diye kullanılmaktadır.Fransızcada askeri bir terim olan 'öncü birlik sözcüğünden gelmektedir.Avangart karşılık olarak kültür-sanat ya da politika gibi alanlarda 'yenilikçi' kişiler ya da 'deneysel'işler anlamlarına karşılık gelmektedir.


Daha çok siyaset ve sanat alanlarında kullanılan bu terim Rönesans'ın askeri teorisinden devşirilmiş bir metafordur.

Avangart terimini sanat anlamında kullanan ilk kişi ise Saint-Simon. Kelime anlamı 'öncü' olan avangart, Fransız filozof Claude Henri de Saint Simon tarafından 'köklü değişim' olarak revize edildi.

Avangart Sanat Demek ?

Avangart sanat nedir?

Kültürel anlamda kabul görmüş anlamların sınırlarını değiştirmeyi amaçlamaktadır.Estetik nüanslar ya da sosyal reformlarda çeşitlilik gösterebilir.Resimden müziğe kadar sanatın pek çok dalında avangart olarak isimlendirilen çalışmalar vardır ve bu işler kabul görmüş anlamların sınırlarını zorlamaktadır. Modada avangart ise yine alışagelmişin dışında diğerlerinden farklı olan ürünlerde kendini göstermektedir,bir başka değişle avangart bir baş kaldırıdır.

Avangart sinema tam olarak bir tanımı olmayan sınırları zorlayan ,senaryo ve hikayeden daha ziyade güzelliğin ve estetiğin ön plana atılmaya çalışıldığı bir türdür. 


 Avagart'ın asıl amacı yeni bir şey ortaya koymaktır. Avangart'a bakan bir daha bakmak ister. Avangart düşünce benzersiz olmayı amaçlamaktadır. Başka işlerle kıyaslanmak ya da o işlere benzetilmek rahatsızlık verir. Kimsenin görmediği noktayı seçerek derdini ifade etmeyi özgün bir biçimle başarmak ister. Kapasiteyi zorlar, her zaman daha fazlasını yapabilmek ister.

Avangart mobilya örnekleri ise alışagelmişin dışında,estetik çizgiler taşıyan,alışılmışa baş kaldırı olarak farklı motifler sergileyen göz alıcı eserleri ortaya koyuyor.Bu örneklere bir kez baktığınızda bir daha bakmak isteyeceksiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar