Çıraklık Nedir ?

Çıraklık Nedir ?

Çıraklık nedir ?


Çıraklık nedir? Çıraklık kavramı, Orta Çağ'ın son döneminden beri varlığını sürdürmektedir ve günümüzde uygulanabilir bir eğitim şekli olmaya devam etmektedir. Temel olarak, çıraklık, belirli bir kariyer yoluyla ilişkili beceri ve uygulamaları öğrenecek bireyi üstlenmenin bir yoludur. Çırak, tanınan bir kişinin kanadı altına alınır ve zanaatın uzman bir uygulayıcısıdır ve çırak kendi başına çıkana kadar ona eğitim verir.

Çıraklık fikri ilk olarak, ustaların belirli bir zanaattaki genç protéges'leri eğitmeleri için bir yol olarak gelişti ve bir gün gözlerini çıraklara çevirdi. Diğer uygulamalarda, belediye hükümetleri gençleri çıraklıktan sonra kasabaya veya köye dönecekleri ve yerel bir dükkan kuracakları anlayışı ile belirli bir zanaatta eğitilecek başka bir yere göndereceklerdi. Her iki durumda da, çıraklar, bireyin bir zanaatkar olarak adlandırılma hakkını kazandığı ve yalnız gitmeye hazır olduğu belirlenene kadar birkaç yıl boyunca usta zanaatkârla kalacaktı.


Orta Çağ'daki çıraklık eğitimlerinin çoğunda genç erkeklerin mesleki eğitimi yer alırken, genç kadınlar için de çıraklık fırsatları vardı. Bunların çoğu, nakış, dokuma ve dikiş gibi kadınsı sanatlar olarak kabul edilen okullarda eğitim ve bazı durumlarda mürebbiye olmayı öğrenmeyi içeriyordu. 

Tıpkı genç erkeklerde olduğu gibi, çıraklığa giren genç kadınlar bir dereceye kadar doğal yetenek göstermek zorunda kaldılar ve aileden beş ila yedi yıl uzakta kalacaklardı.


Zaman geçtikçe çıraklık süreci büyük bir değişim geçirdi. Hükümet düzenlemeleri çıraklığın sınırlarını belirlemeye başladı ve bu da bazı el sanatlarında gençleri çıraklama uygulamasının terk edilmesine yol açtı. Diğerlerinde çıraklık süreci, günümüzde sıklıkla bulunan işbaşı eğitim programlarından farklı olmayan bir sürece dönüşmeye başladı . Yine de çıraklık kavramı ölmedi. Özellikle yaratıcı sanatlarda, bir bireyi otorite olarak kabul edilen birisine bağlamak ve o uzman otoritenin vesayeti altında birkaç yıl eğitim görmek hala mümkündür.

Yorum Gönder

0 Yorumlar