Corona Virüs Belirtileri Nelerdir ? Corona Virüsten Nasıl Korunuruz ?

Corona Virüs Nedir ? Corona Virüs Belirtileri Nelerdir? Corona Virüsten Nasıl Korunulur ?


Tüm dünyanın korkulu rüyası haline gelen Coronavirüs (Covid-19) virüsü nedeniyle dünyada hayat durma noktasına gelmiş durumda. Virüsün ortaya çıkmasıyla milyonlarca insan corona virüs nedir ? , corona virüsten nasıl korunulur ? corana virüs belirtileri nelerdir ? şeklinde arama yaparak bilgilenme istiyorlar. Tüm bu bilgileri içeren yayınımızı sizlere sunuyoruz.


CORONA VİRÜS (COVİD-19) NEDİR ?

Corona virüs;solunum yolu ile çok kısa zamanda geniş kitlelere ulaşabilip hastalandırabilecek bir bulaşma yolu ile bulaşan, Çin’de ortaya çıkmış bir virüs çeşididir. 

Çin, çok çeşitli besinlerin (hayvan, böcek vb.) yoğun tüketildiği, çok kalabalık bir ülke olduğu için, aslında hayvanların taşıdığı bazı mikroplar insana adapte olma imkânını sıklıkla orada buluyorlar.

 Bu mikroplar yepyeni ortaya çıktıklarından dolayı onlara karşı “bağışık” olma durumumuz “sıfır” oluyor; diğer bir ifadeyle virüs, hastalanma potansiyeli olan herkesi hastalandırıyor.

 Burada, herhangi bir mikrobun herkesi hastalandırmadığını, sadece belli kişilerin hastalandığını ve sadece, yine belli başlı kişilerin (kronik hastalığı olanlar, zayıf/düşkün/çok yaşlı kişiler) ağır hastalandığını da bilmek lazım.


Corona Virüs Nedir ? Corona Virüs Belirtileri Nelerdir?Corona Virüsten Nasıl Korunulur ?




CORONA VİRÜS (COVİD-19) HASTALIK BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Hastalığın belirtileri basit bir soğuk algınlığından zatürreye kadar uzanan geniş bir yelpazede farklılık gösteriyor. Daha fazla rastlanan en önemli belirtileri ise yüksek ateş, balgamlı öksürük, nefes darlığı.

Belirtisini gördüğümüzde doğrudan hastalığı tanıyabileceğimiz spesifik bir belirtisi yok. Enfeksiyonun yaygın belirtileri solunum semptomları, ateş, öksürük ve dispnedir.


 Daha ileri ciddi vakalarda, pnömoni, ağır akut solunum yolu enfeksiyonu, böbrek yetmezliği ve hatta ölüm gelişebilir. Fatalite hızı SARS salgınında %11 ve MERS-CoV’da %35-50 arasında iken DSÖ’nün Çin Halk Cumhuriyetine ait COVID-19 raporuna göre fatalite hızının % 3,8 olarak bildirilmiştir. İlk izlenimlerde asemptomatik vakaların da olması nedeniyle hafif seyirli olabileceği düşünülmekle birlikte izlenmeye devam edilmesi gerekmektedir.


CORONA VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER:



Tıbbi yardım almak dışında evde kalın.

Evde kalın: COVID-19 hastalarının çoğunda hafif bir hastalık vardır ve evde tıbbi bakım olmadan iyileşebilirler. Tıbbi yardım almak dışında evinizi terk etmeyin. Ortak alanları ziyaret etmeyin.

Doktorunuzla bağlantıda kalın . Tıbbi yardım almadan önce arayın. Nefes almada zorluk yaşıyorsanız veya başka acil durum uyarı işaretleriniz varsa veya bunun acil bir durum olduğunu düşünüyorsanız dikkatli olun .
Toplu taşıma araçlarından kaçının : Toplu taşıma, binicilik paylaşımı veya taksileri kullanmaktan kaçının.




Kendinizi evinizdeki diğer insanlardan ayırın, bu ev izolasyonu olarak bilinir

Başkalarından uzak durun: Mümkün olduğunca başkalarından uzak durursunuz. Mümkünse belirli bir “hasta odasında” ve evinizdeki diğer insanlardan uzak durmalısınız. Varsa ayrı bir banyo kullanın.




 Doktorunuzu ziyaret etmeden önce önceden arayın

Önceden arayın: Rutin bakım için birçok tıbbi ziyaret ertelenmekte veya telefon veya teletıp tarafından yapılmaktadır.

Ertelenemeyen bir tıbbi randevunuz varsa, doktorunuzun ofisini arayın ve COVID-19'a sahip olduğunuzu veya sahip olabileceğinizi söyleyin. Bu, ofisin kendilerini ve diğer hastaları korumasına yardımcı olacaktır.








Hastaysanız, aşağıdaki durumlarda mümkünse bir yüz maskesi takın.

Eğer hastaysanız: Varsa, başkalarının yanındaysanız (bir sağlık hizmeti sağlayıcısının ofisine girmeden önce dahil) bir yüz maskesi takmalısınız.

Başkalarını önemsiyorsanız: Hasta olan kişi bir yüz maskesi giyemezse (örneğin, nefes darlığına neden olduğu için), o zaman onların bakıcısı olarak, aynı odada iken bir yüz maskesi takmalısınız. Bakıcılar dışındaki ziyaretçiler önerilmez.

Not : Bir halk sağlığı acil durumu sırasında, yüz maskeleri sağlık çalışanları için ayrılabilir. Bir eşarp veya bandana kullanarak bir yüz maskesi doğaçlama yapmanız gerekebilir.




Öksürüklerinizi ve hapşırmalarınızı örtün

Örtü: Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu bir mendille örtün.

Atma: Kullanılmış dokuları astarlı bir çöp kutusuna atın.
Ellerinizi yıkayın: Ellerinizi hemen en az 20 saniye sabun ve suyla yıkayın. Sabun ve su yoksa, ellerinizi en az% 60 alkol içeren alkol bazlı el dezenfektanı ile temizleyin.




Ellerinizi sık sık temizleyin

Ellerinizi yıkayın: Ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın. Bu özellikle burnunuzu üfledikten, öksürdüğünüzde veya hapşırdıktan sonra önemlidir; banyoya gitmek; ve yemek yemeden veya hazırlamadan önce.

El dezenfektanı: Sabun ve su yoksa, ellerinizin tüm yüzeylerini kaplayan ve kuruyana kadar birbirine sürtünen en az% 60 alkollü alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın.

Sabun ve su: Sabun ve su, özellikle eller görünür derecede kirliyse, en iyi seçenektir.

Dokunmaktan kaçının: Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçının.




Kişisel ev eşyalarını paylaşmaktan kaçının

Paylaşmayın: Evinizdeki diğer insanlarla bulaşıkları, bardakları, bardakları, mutfak gereçlerini, havluları veya yatak takımlarını paylaşmayın.
Kullanımdan sonra iyice yıkayın: Bu maddeleri kullandıktan sonra sabun ve suyla iyice yıkayın veya bulaşık makinesine koyun.







Tüm “yüksek temas” yüzeylerini her gün temizleyin

Yalıtım alanınızdaki (“hasta odası” ve banyoda) yüksek temas yüzeylerini her gün temizleyin; bir bakıcının evin diğer bölgelerindeki yüksek temas yüzeylerini temizlemesine ve dezenfekte etmesine izin verin.

Temizleyin ve dezenfekte edin: “Hasta odanızdaki” ve banyonuzdaki yüksek temaslı yüzeyleri rutin olarak temizleyin. Ortak alanlardaki yüzeyleri temizlemenize ve dezenfekte etmenize izin verin, ancak yatak odanız ve banyonuz değil.

Bir bakıcının veya başka bir kişinin hasta bir kişinin yatak odasını veya banyosunu temizlemesi ve dezenfekte etmesi gerekiyorsa, bunu gerektiği şekilde yapmalıdır. Bakıcı / diğer kişi bir maske takmalı ve hasta kişi banyoyu kullandıktan sonra mümkün olduğunca beklemelidir.

Yüksek dokunuşlu yüzeyler arasında telefonlar, uzaktan kumandalar, tezgahlar, masa tablaları, kapı kolları, banyo armatürleri, tuvaletler, klavyeler, tabletler ve komodinler bulunur.

Üzerinde kan, dışkı veya vücut sıvıları olabilecek alanları temizleyin ve dezenfekte edin .

Ev temizleyicileri ve dezenfektanları: Alanı veya öğeyi sabun ve su veya kirliyse başka bir deterjanla temizleyin. Ardından, bir ev dezenfektanı kullanın.

Ürünün güvenli ve etkili kullanımını sağlamak için etiketteki talimatları izlediğinizden emin olun. Birçok ürün mikropların öldürülmesini sağlamak için yüzeyin birkaç dakika ıslak kalmasını önerir. 

Birçoğu ayrıca eldiven giymek ve ürünün kullanımı sırasında iyi bir havalandırma olduğundan emin olmak için önlemler önerir.
EPA tescilli ev dezenfektanlarının çoğu etkili olmalıdır.






Belirtilerinizi izleyin

COVID-19'un yaygın semptomları ateş ve öksürüğü içerir. Sorun nefes alma daha ciddi bir semptomdur, bu da tıbbi yardım almanız gerektiği anlamına gelir.

Nefes almakta zorlanıyorsanız, tıbbi yardım alın, ancak önce arayın.
İçeri girmeden önce doktorunuzu veya acil servisinizi arayın ve belirtilerinizi söyleyin. Size ne yapmanız gerektiğini söyleyecekler.

Yüz maskesi takın: Varsa, binaya girmeden önce bir yüz maskesi takın . Bir yüz maskesi takamıyorsanız, öksürüklerinizi ve hapşırmalarınızı kapatın. Diğer insanlardan en az 6 metre uzakta durmaya çalışın. Bu, ofis veya bekleme odasında bulunan kişilerin korunmasına yardımcı olacaktır.

Sağlık uzmanınız ve yerel sağlık departmanınızdaki bakım talimatlarını izleyin: Yerel sağlık yetkilileriniz, semptomlarınızı kontrol etme ve bilgi verme hakkında talimatlar verebilir.


 Ne Zaman Tıbbi Yardım Alınmalı?

COVID-19 için acil durum uyarı işaretleri geliştirirseniz derhal tıbbi yardım alın . Acil durum uyarı işaretleri şunları içerir:

Nefes darlığı

Göğüste kalıcı ağrı veya baskı

Yeni karışıklık veya uyandırmamak

Mavimsi dudaklar veya yüz

Not: Bu liste her şeyi kapsamamaktadır.Ciddi veya ilgili diğer belirtiler için lütfen tıbbi sağlayıcınıza danışın.




Ev izolasyonu nasıl durdurulur.

İnsanlar (ev izole) ev kalmış COVID-19 ile aşağıdaki şartlarda ev izolasyonu durdurabilirsiniz:
Hala bulaşıcı olup olmadığınızı belirlemek için bir testiniz olmayacaksa, bu üç şey gerçekleştikten sonra evden çıkabilirsiniz:


En az 72 saat boyunca ateşiniz olmadı (ateşleri azaltan ilaç kullanmadan ateşin tam üç gün doluydu)

Diğer semptomlar düzeldi (örneğin, öksürük veya nefes darlığınız düzeldiğinde)

Belirtilerinizin ilk ortaya çıkmasından bu yana en az 7 gün geçti
Hala bulaşıcı olup olmadığınızı belirlemek için test edilecekseniz , bu üç şey gerçekleştikten sonra evden çıkabilirsiniz:
Artık ateşiniz yok (ateşleri azaltan ilaç kullanmadan)

Diğer semptomlar düzeldi (örneğin, öksürük veya nefes darlığınız düzeldiğinde)

24 saat arayla arka arkaya iki negatif test aldınız. Doktorunuz CDC yönergelerini izleyecektir .
Her durumda, sağlık uzmanınızın ve yerel sağlık departmanınızın rehberliğini izleyin. 

Ev izolasyonunu durdurma kararı için sağlık uzmanınıza, il ve ilçe sağlık departmanlarına danışılmalıdır. 

Not:Bu yayın bilgilendirme amaçlıdır.En doğru kararı vermek için en yakın sağlık kuruluna başvurmanız gerekir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar