Deride Alerji Neden Olur ? Deride Alerji Tedavisi Nasıl Olur ?


Deride Alerji Neden Olur ? , Deride Alerji Tedavisi Nasıl Olur ? , Kuru Cildin Belirtileri Nelerdir ? Evde Cilt Alerjisi Tedavisi Nasıl Olur ?
Deride Alerji Neden Olur ? Deride Alerji Tedavisi Nasıl Olur ?


Bu yayınımızda aşağıdaki sorularınıza cevap bulabileceksiniz;
Deride Alerji Neden Olur ? , Deride Alerji Tedavisi Nasıl Olur ? , Kuru Cildin Belirtileri Nelerdir ? Evde Cilt Alerjisi Tedavisi Nasıl Olur ?

Cildin kaşınmasına neyin neden olduğunu tam olarak anlamak zor olabilir.
Kaşıntılı cilt döküntü veya başka bir cilt rahatsızlığının sonucu olabilir. Ayrıca karaciğer hastalığı veya böbrek yetmezliği gibi daha ciddi bir durumun belirtisi de olabilir. Rahatlamak için sorunu tanımlamak ve altta yatan nedeni tedavi etmek önemlidir.



Deride Alerji Neden Olur ?

Cilt, vücudun içini koruyan bariyer olarak hayati bir amaca hizmet eder. Vücudu ve cildi virüslerden, bakterilerden ve diğer gizli tehditlerden koruyabilen bağışıklık sisteminin özel hücreleri ile doldurulur.

Cilt hücreleri herhangi bir şüpheli madde tespit ettikten sonra, bölgenin iltihaplanmasına neden olan bir reaksiyonu tetiklerler. Tıp uzmanları bu iltihabı döküntü veya dermatit olarak adlandırır. Bu kaşıntıya neden olabilir.

Bağışıklık hücreleri cilde temas eden bir şeye, tüm vücut enfeksiyonuna veya bir hastalığa tepki verebilir. Bazı döküntüler kırmızı, ağrılı ve tahriş olurken, diğerleri çiğ ciltte kabarcıklara veya lekelere yol açabilir.

Kaşıntı, birçok cilt şikayetinde yaygın bir semptomdur. Cilt vücudun her yerinde veya sadece belirli bölgelerde kaşınabilir.

İşte bazı spesifik nedenler:

Kuru cilt


Kuru cilt kaşıntılı cildin en yaygın nedenlerinden biridir. Bir kişi cildinde ani bir değişiklik fark ederse, kuru cilt olası bir nedendir.

Kuru cilde yol açabilecek çevresel faktörler arasında düşük nemli aşırı sıcak veya soğuk hava bulunur. Çok fazla yıkanmak da kuru cilde neden olabilir. Herhangi bir yaş grubunu etkileyebilir, ancak insanlar yaşlandıkça ciltleri incelir ve kurur.

İyi bir nemlendirici genellikle kuru cildi onarmaya yardımcı olabilir. Son derece kuru ciltler dermatitin bir uyarı işareti olabilir, bu nedenle rahatlamaya yardımcı olmak ve durumun daha da kötüleşmesini önlemek için bir dermatoloğa gitmek  gerekebilir.

Kuru cildin yaygın belirtileri ve semptomları şunları içerir:

Pürüzlü, pullu veya pullanan cilt
Aşırı kaşıntı
Koyu tenli insanlarda gri veya küllü görünümlü cilt
Ciltte kanamaya eğilimli çatlaklar
Çatlamış veya çatlamış cilt veya dudaklar
Kuru cildi tedavi etmek için yardım istemek önemlidir, çünkü ciltteki çatlaklar mikropların girmesine izin verebilir. Cildin içine girdikten sonra, bu mikroplar bir enfeksiyona neden olabilir. Derideki kırmızı, boğaz lekeleri genellikle potansiyel bir enfeksiyonun erken belirtisidir.

Bir cilt uzmanı gün boyunca uygulamak için özel bir nemlendirici veya doğrudan cilde uygulamak için topikal bir ilaç reçete edebilir.


Egzama

Deride Alerji Neden Olur ? , Deride Alerji Tedavisi Nasıl Olur ? , Kuru Cildin Belirtileri Nelerdir ? Evde Cilt Alerjisi Tedavisi Nasıl Olur ?
Egzama

 
Egzama veya atopik dermatit, çocuklarda deri döküntülerinin en yaygın nedenidir.
Amerikan Alerji, Astım ve İmmünoloji Koleji (ACAAI), egzamanın 5 bebekten 1'ini, ancak 50 yetişkinden sadece 1'ini etkilediğini bildirmektedir .

Sebep cilt bariyerinin sızıntısı ile bağlantılıdır. Bu, bölgenin kurumasına ve tahriş ve iltihaplanma riskine neden olmasına neden olur. Cildi nemlendirmek çok önemlidir.
Egzama sıklıkla zamanla düzelir. Bununla birlikte, egzama olan insanlar cilt enfeksiyonlarına karşı daha savunmasız olduklarından dikkatli olmalıdır.

Alerjiler

Tahriş ve alerjik reaksiyonlar da kaşıntılı cilde neden olabilir. Alerjik kontakt dermatit, cilt bir alerjenle doğrudan temas ettiğinde ortaya çıkar.

Cilt alerjisinin sonucu, küçük kabarcıklar veya yumrular içerebilen kırmızı, kaşıntılı bir döküntüdür. Döküntü, cilt, bağışıklık sisteminin saldırdığı bir madde olan alerjenle temas ettiğinde ortaya çıkar. Genellikle, alerjene maruz kalma ile döküntü ortaya çıktığında bir gecikme olur.

Kıyafetlere, evcil hayvanlara, kimyasallara, sabunlara ve zehirli sarmaşık veya kozmetik gibi maddelere dokunmak alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Gıda alerjileri de cildin kaşınmasına neden olabilir.

Nikel alerjileri oldukça yaygındır. Bir kişi az miktarda nikel içeren mücevherlerle temas ettiğinde, temas noktasında kırmızı, engebeli, kaşıntılı ve şişmiş ciltler gelişebilir.

Belirli bir maddeye alerjik reaksiyonu olan bir kişi için, yapılacak en kolay şeylerden biri bu ürün veya maddeden kaçınmaktır. Tezgah üstü kremler veya ilaçlı kremler döküntüleri gidermeye yardımcı olabilir.

Kurdeşen

Deride Alerji Neden Olur ? , Deride Alerji Tedavisi Nasıl Olur ? , Kuru Cildin Belirtileri Nelerdir ? Evde Cilt Alerjisi Tedavisi Nasıl Olur ?
Egzama



Kurdeşen , vücutta histamin adı verilen bir kimyasalın salınmasından kaynaklanan bir cilt iltihabı türüdür. Bu salım, küçük kan damarlarının sızmasına neden olur ve bu da cildin şişmesine neden olur.

İki tür vardır:

Akut Kurdeşen. Bunlar en sık, belirli bir gıda veya ilaç gibi alerjik bir tetikleyici ile temas ettikten sonra ortaya çıkar. Aşırı sıcak veya soğuk hava, güneşe maruz kalma veya egzersiz gibi alerjik olmayan nedenler de tetikleyici olabilir.

Kronik Kurdeşen. Belirli tetikleyiciler bunlara neden olmaz, bu da alerji testlerini yardımcı olmaz. Aylar hatta yıllarca sürebilirler. Kurdeşen rahatsız edici kaşıntıya neden olabilir ve ağrılı olabilir, ancak bulaşıcı değildir.



Böcek ısırıkları

Böcek ısırıkları genellikle bir kişinin cildinin parlamasına neden olarak kaşıntıya neden olur. Sivrisinek ve örümcek ısırıkları genellikle deride kırmızı yamukluk ile çevrili küçük bir ısırık izi üretir. Bu ısırıklar 7-14 gün içinde kaybolmalıdır.


Psikolojik

İnsanlar fiziksel bir nedeni olmayan bir kaşıntı hissi yaşayabilirler. Bazı zihinsel sağlık koşulları, bir insanın derisi sürünüyormuş gibi hissetmesini sağlayabilir ve bu da çizilmeye teşvik edilir. Aşırı çizilme cildin zarar görmesine neden olabilir.
Kompulsif kaşıma, aşağıdaki koşulların sonucu olabilir:

depresyon
kaygı
obsesif kompulsif bozukluk

Diğer nedenler

Kaşıntı ayrıca threadworms gibi parazitler, tahtakuruları, sivrisinekler veya bitler gibi böceklerle de ilgili olabilir. Sporcunun ayağı gibi mantar enfeksiyonları da ayak parmakları arasında ve çevresinde kaşıntıya neden olabilir.

Kaşıntılı cilt daha ciddi tıbbi durumlardan da kaynaklanabilir. Diyabet , sıkışmış sinirler ve zona kaynaklı sinir bozuklukları şiddetli kaşıntıya neden olabilir.

Doktorlar ayrıca üremik pruritusa renal kaşıntı veya kronik böbrek hastalığı ile ilişkili pruritus olarak da başvurabilirler. Üremi, böbrekler ciddi şekilde hasar gördüğünde ve vücuttaki toksinleri filtreleyemediğinde ortaya çıkan geniş bir sendromdur.
Üremi ile kaşıntı geceleri daha kötü olma eğilimindedir. En sık sırt, kol ve karın bölgesini etkiler.

Evde Deri Kaşıntısı Tedavisi Nasıl Olur ?

Aşağıdaki ev ilaçları kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir:
cilt üzerinde yüksek kaliteli bir nemlendirici krem ​​kullanmak ve günde en az bir veya iki kez uygulamak

kaşıntıyı hafifletmek için bölgeye reçetesiz hidrokortizon kremi gibi bir kaşıntı önleyici krem ​​uygulamak.
Etkilenen bölgeye serin ve ıslak bir kompres uygulamak
Ilık banyo yapmak

Boya veya parfüm içermeyen yumuşak sabunların seçilmesi ve yıkama sırasında hafif veya kokusuz çamaşır deterjanı kullanılması. Hassas ciltler için çamaşır deterjanı ve sabunlar da evde bulundurulmalıdır.

Cildi tahriş eden veya nikel, mücevher ve yün gibi alerjik reaksiyonlara neden olan 
maddelerden kaçınmak

Belki de en önemli kişisel bakım önlemi çizilmekten kaçınmaktır. Çizik nihayetinde daha fazla iltihaplanmaya ve cilde zarar verebilir ve kaşıntıyı kötüleştirebilir.
Tezgah üstü kremler işe yaramazsa, döküntü yayılırsa veya birisi kaşıntı ötesinde ek semptomlar yaşarsa, nedeni belirlemek ve belirli sorunu tedavi etmek için bir doktor veya cilt uzmanına başvurmalıdır.

Deride Alerji Tedavisi Nasıl Olur ?



Tedavi planı kaşıntı nedenine bağlı olacaktır. Kuru ciltten muzdarip insanlar için gereken tek şey iyi bir nemlendirici olabilir.

Egzama, dermatit veya kurdeşen : Bunlar ve diğer cilt rahatsızlıkları bir cilt uzmanı tarafından kortikosteroid kremleri önerilebilir. Bunlar kaşıntıya yardımcı olmak için doğrudan cilde uygulanabilir. Topikal kalsinörin inhibitörleri ve oral antihistaminikler de kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Alerjiler : Oral antihistaminikler yaygın anti-alerji ilaçlarıdır.. 

Mantar enfeksiyonları : Saçkıran, sporcunun ayağı ve diğer mantar enfeksiyonları antifungal tedavi ile tedavi edilebilir. Topikal tedaviler kremleri ve şampuanları içerir. Şiddetli enfeksiyonlar için doktor oral bir ilaç reçete edebilir. 

Böcek ısırıkları ve sokmaları : Topikal antihistaminikler kaşıntıyı hafifletebilir. Isırmaları önlemek için böcek kovucu kullanın, sinekliklerini iyi durumda tutun ve vücudu kıyafetlerle kaplı tutun.
Sedef hastalığı veya böbrek yetmezliği olan kişilere, ilaç tedavisinden kaçınmak için nedenler varsa alternatif tedaviler önerilebilir. Işık tedavisi veya fototerapi böyle bir tedavi yöntemidir. Tedavi, kaşıntıyı kontrol altına almaya yardımcı olmak için cildi ultraviyole ışığın belirli dalga boylarına maruz bırakmayı içerir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar