Dinozorların Nesli Neden Tükendi ? Dinozorlar Neden ve Nasıl Yok Olmuştur ?



 dinozorların nesli neden tükendi? Dinozorlar neden ölmüştür ? Dinozorlar neden yok olmuştur ? Dinozorların yok olma nedenleri nelerdir ? Dinozorların soyu neden tükendi ?
Dinozorların Nesli Neden Tükendi ? Dinozorlar Neden Yok Olmuştur ?


Bir çok kişinin zaman zaman aklını kurcalayan sorulardan olan dinozorların nesli neden tükendi? Dinozorlar neden ölmüştür ? Dinozorlar neden yok olmuştur ? Dinozorların yok olma nedenleri nelerdir ? Dinozorların soyu neden tükendi ? sorularını cevaplıyoruz. Okumaya devam ediniz !!!

Bir asteroid dinozorların neslini yok etti.


Dinozorlar dünyamızı milyonlarca yıl yönetti. Büyük bir asteroit Dünya'ya çarpana kadar. Güncel bilgiler ışığında bu astreoidin  nereye vurduğunu ve dinozorların yok olmasından neden sorumlu olduğunu biliyoruz.

Uzmanların anlaştığı nokta yaklaşık 66 milyon yıl önce dev bir asteroitin dünyayla çarpıştığı konusu. Yaklaşık 180 kilometre çapında Yucatán Meksika yarımadasında bulunan Chicxulub krateri hala bunun kanıtıdır. Etki, dinozorlar ve diğer birçok tür arasında kitlesel yok oluşa neden oldu. Hayvan türlerinin yüzde 75 kadarı o sırada öldü.

Asteroit etkisi ve dinozor ölümleri zamanla eşleşiyor

Uzun bir süre boyunca, iki olayın - asteroit etkisi ve dinozorların yok olmasının - aslında çakıştığına dair bir kanıt yoktu. 2013 yılında araştırmacılar, gelişmiş bir ölçüm yöntemi yardımıyla bu varsayımlara bir adım daha yaklaştılar.


 dinozorların nesli neden tükendi? Dinozorlar neden ölmüştür ? Dinozorlar neden yok olmuştur ? Dinozorların yok olma nedenleri nelerdir ? Dinozorların soyu neden tükendi ?
Dinozorların Nesli Neden Tükendi ? Dinozorlar Neden Yok Olmuştur ?


Bilim adamları bu hata toleransını yüzde 0.1'e indirmeyi başardılar. Kretase'den Paleojene geçişten, yani dinozorların öldüğü andan itibaren örnekleri incelediler. Araştırmacılar ayrıca asteroit Meksika'yı vurduğunda oluşturulan küçük cam nesneleri de analiz ettiler. Bremen Üniversitesi Marum Araştırma Merkezi'nden Heiko Pälike, "İki olayın 33.000 yıllık bir hata toleransı içinde olduğunu gösterebildiler" dedi.

Bir yanardağ değil, bir asteroit dinozorların ölmesine neden oldu.
Araştırmacıların sonucu: Çalışma asteroit hipotezini desteklemektedir. Onların görüşüne göre, uzun süredir tartışmanın tek nedeni olan volkanik patlamalar ve iklim değişiklikleri, büyük dinozorların ölmesinin nedeni olamazdı.

Asteroit etkisi dinozorların ölümünden sorumludur.
Bununla birlikte, asteroit etkisini de neden olarak tanıyan hipotezler de vardır. Bununla birlikte, ekosistemlerin daha önce volkanik aktivite nedeniyle stres altında olduğunu varsaymaktadırlar. Bununla birlikte, birçok araştırma sonucu buna karşı çıkıyor.

Derin deniz çekirdeği volkanizma teorilerini çürütür.
Hannover'deki Federal Yerbilimleri ve Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nden araştırmacılar da dahil olmak üzere bir grup bilim insanı, Kuzey ve Güney Atlantik ve Pasifik'ten derin deniz sondaj çekirdeklerini inceledi. Araştırmalar, gazların volkanizma ile atmosfere salındığını doğruladı. Yarısı, dinozorların ve diğer birçok türün yok olmasından yaklaşık 200.000 yıl önce serbest bırakıldı. Araştırmacılara göre, gaz tahliyesi Dünya'daki kısa bir ısınma evresinden sorumluydu, ancak 66 milyon yıl önce kitlesel yok oluştan değil. 

 dinozorların nesli neden tükendi? Dinozorlar neden ölmüştür ? Dinozorlar neden yok olmuştur ? Dinozorların yok olma nedenleri nelerdir ? Dinozorların soyu neden tükendi ?
Dinozorların Nesli Neden Tükendi ? Dinozorlar Neden Yok Olmuştur ?


Asteroit etkisinden sonra okyanuslar asitleşti


Bilim adamları teorilerini okyanusların kitlesel asitleşmesinin başlangıcına dayandırıyorlar: ölümcül asteroit etkisinden önce, dünya okyanuslarının artan asitleşmesi yoktu. Asteroit ile çarpışma buna yol açtı. GFZ bilim adamı Michael Henehan ve Yale Üniversitesi ekibi, asteroitin incelenen derin deniz sondaj çekirdeklerinden, o sırada oluşan kayalardan ve içinde bulunan küçük kalkerli yosun kalıntılarından gelen tek suçluluk olduğuna dair kanıtlar sunuyor. Bu mikroorganizmalar Dünya'daki karbon döngüsü için çok önemlidir, çünkü genellikle okyanuslarda büyük miktarlarda bulunurlar ve karbonu atmosferden bağlarlar.

"Meslektaşları artık etkiden kısa bir süre sonra, okyanusların kükürt ve daha sonra okyanuslara giren diğer elementlerin salınması nedeniyle çok asidik olduğunu gösterebildiler. Bu asitleşme, canlı organizmaların kireçtaşı kabuğunun oluşmamasını sağladı. Diyerek şöyle devam etti: "Böylece karbon döngüsünün büyük bir kısmı kayboldu. Ve elbette bu felaket bir şey çünkü karbon atmosferde birikiyor. Sonuç çok güçlü ve çok hızlı bir ısınma."

Oliver Rauhut, Bavyera Eyaleti Paleontoloji ve Jeoloji Koleksiyonunda paleontolog, radioWelt ile yaptığı röportajda, 24 Ekim 2019
Asteroit Dünya'yı milyonlarca yıl dengesiz kıldı
Araştırmacılara göre, kalkerli alglerin tekrar yayılması on binlerce yıl sürdü. Flora ve faunanın iyileşmesi ve karbon döngüsünün yeni bir dengeye ulaşması milyonlarca yıl sürdü.

"Bu yeni sonuçların çok güzel gösterdiği şey, bu göktaşı etkisinin aşırı sert etkileri. En azından bazı ekosistemlerin zaten stres altında olup olmadığını bilmiyoruz. 

Meslektaşları, etki sonrasında hemen Dünya'ya çarptığını çok iyi gösterdi. o zaman kitlesel yok oluşa neden olan bir iklim felaketi ile karşı karşıya kalındı
 "


Asteroit etkisinden hemen sonra kalıcı kış

Bir milyon kez atom bombalarını aşan bir enerjiyi serbest bırakmak için hesaplanan asteroit etkisinden hemen sonra, birkaç yıl boyunca Dünya'da karanlık ve soğuk oldu. Daha önceki teoriler, asteroidin tonlarca toz attığını ve bunun da atmosferi kararttığını ve dünyanın uzun bir kışa düşmesine izin verdiğini varsayıyordu. Bilgisayar simülasyonları, püsküren tozun hızla batması gerektiğini gösterdi. Buharlaştırılmış sülfür içeren gazlardan atmosferdeki şiddet olayından sonra oluşan küçük sülfürik asit damlacıkları daha sorunluydu.


 dinozorların nesli neden tükendi? Dinozorlar neden ölmüştür ? Dinozorlar neden yok olmuştur ? Dinozorların yok olma nedenleri nelerdir ? Dinozorların soyu neden tükendi ?
Dinozorların Nesli Neden Tükendi ? Dinozorlar Neden Yok Olmuştur ?


Bilgisayar simülasyonu küresel soğutmayı gösteriyor

Hesaplamalara göre, dünya yüzeyindeki küresel yıllık ortalama sıcaklık en az 26 derece düştü. Asteroit vurulduktan sonra, sıcaklık yaklaşık üç yıl boyunca ortalama donma noktasının altındaydı. Bu, sıcak iklimde yaşamaya alışkın olan dinozorlar için ölümcüldü. PIK araştırmacılarına göre, iklimin iyileşmesi yaklaşık 30 yıl sürdü.
"Sülfat aerosolleri tarafından uzun süreli soğutma, kütle yok oluşu için atmosferde nispeten kısa bir süre kalan tozdan çok daha önemliydi. Ve aynı zamanda darbe, orman yangınları ve tsunami gibi aşırı sıcaklık gibi yerel olaylardan daha önemli."


Asteroit etkisi deniz ekosistemlerini de bozdu

PIK araştırmacılarına göre, iklime ek olarak, okyanus sirkülasyonu da bozuldu: yüzey suyu soğutuldu, daha yoğun ve böylece daha ağır hale geldi. Derinliklerinden daha sıcak su yükseldi ve besin maddelerini yüzeye taşıdı. Bu büyük bir yosun çiçek açmasına yol açabilirdi. Bilim adamlarına göre, bu deniz ekosistemlerini berbat etti ve muhtemelen okyanuslarda büyük türlerin yok olmasına neden oldu - örneğin, amonitlerin yok olması.


Asteroit öncesi büyük otobur çeşitliliği azaldı

Kretase dönemi
Kretase dönemi yaklaşık 145.5 milyon yıl önce başlamış ve yaklaşık 65.5 milyon yıl önce sona ermiştir.

Çeşitliliğin bir işareti olarak fiziğin farklılıkları

Fizikte birçok farklılık varsa, paleontologlar bunu grup içindeki büyük ekolojik çeşitliliğin bir göstergesi olarak gördüler. Sonuç: Büyük otçulların çeşitliliği Kretase Döneminin son on iki milyon yılında zaten önemli ölçüde azalmıştır. Buna karşılık, etçil dinozorlar, orta boy ve büyük otoburlar bu dönemde iyi bir şekilde hayatta kaldı. Araştırmacılara göre, çeşitlilikleri sabit kaldı veya hatta biraz arttı. Bununla birlikte, çalışma aynı zamanda çeşitliliğin azalması veya artmasının bölgesel olarak da sınırlı olabileceğini göstermiştir. Araştırmacılara göre, aşırı coğrafi değişimler farklı gelişmelerin arkasında olabilir - örneğin deniz seviyesindeki dalgalanmalar.
"Kretase döneminin sonunda hala büyüklük, şekil ve gıda spektrumu bakımından büyük farklılıklar gösteren yüzlerce tür vardı."

Asteroit etkisi dinozorların kaderini mühürledi

Bilim adamları dinozorların çeşitliliğinin sürekli değiştiğini vurguladılar ve bu otomatik olarak Kretase döneminin sonunda mahkum oldukları anlamına gelmedi. Sonuçta, muhtemelen kaderlerini mühürleyen dev asteroitin etkisi oldu.
Saurian ölümleri beklenenden daha karmaşık

Sonuçta, tarih öncesi sakinlerin sonu çok karmaşık bir süreç olarak hayal edilmelidir: dinozorlar, gelişimlerinin zirvesinde aynı anda yok edilmedi ve kitlesel yok olma, tüm dinozorların yavaş bir düşüşünün son noktasıydı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar