Fibula Nedir ? Fibula Kırığı Nedir ? Fibula Kırığı Tedavisi Nasıl Olur?



Fibula Nedir ? Fibula Kırığı Nedir ?

Fibula Nedir Fibula Kırığı Nedir? Fibula Kırığı Ne Kadar Sürede İyileşir?


Fibula kemiği nedir? Fibula baldır kemiği olarak da bilinir . Diz ve ayak bileği arasında uzanan iki kemikten daha küçüktür. 

Üstte, diz yakınında, fibula diz ekleminin bir parçasını oluşturmadan biter . Altta, ayak bileği ekleminin bir bölümünü oluşturur . Bu kemik benzersizdir çünkü çok incedir. 

Fibula uzunluğuna kıyasla, çapı oldukça küçüktür. Ağırlık taşıyan bir kemik değildir, ancak komşusu tibia bacağındaki ağırlığı taşır.

Bu kemiğe olan kırıklar tipik olarak tibiaya giden bir kırığın sonucudur. Tibia vücudun ağırlığını destekler, bu nedenle yaralanırsa, diğer kemik aşırı gerilebilir ve bir kırık da geliştirebilir. Fibula ayrıca tibia ile aynı zamanda kırılabilir.


Bir fibula kemiği kırığı, alt bacağını oluşturan iki kemikten biri olan fibula'nın kırılması veya kırılmasıdır.Fibula kemiği kırığı neden olur? Fibulaya doğrudan bir darbeden kaynaklanabilir veya ayak bileği veya yakındaki bir kas veya bağın yaralanmasından kaynaklanabilir . 

Fibula kırığı belirtileri nelerdir? Bir fibula kırığı genellikle ağrı ve şişme gibi semptomlar gösterir ve genellikle fizik muayene ve görüntüleme testleri ile teşhis edilir. Fibula kırığı ne kadar sürede iyileşir? Fibula tedavisi nasıl olur? Bu hasarın iyileşmesi birkaç hafta sürebilir ve tedavi genellikle ağrı kesici ilaç , dinlenme, buz ve ısı uygulamasını ve bazı durumlarda koltuk değneklerini veya hareketsizleştirmeyi içerir. Ağır vakalarda cerrahi veya fizik tedavi gerekebilir.

Alt bacak iki kemikten oluşur: fibula ve tibia . Alt bacağın dış kısmında bulunan fibula, bu iki kemikten daha küçüktür. Konumu ve daha büyük boyutu nedeniyle, tibia fibuladan çok daha fazla vücut ağırlığı taşır. Sonuç olarak, bir fibula kırığı bir tibia kırığından çok daha az yaygındır .

Bununla birlikte, fibula kırıkları mümkündür. Bu kemik tamamen iki veya daha fazla parçaya bölünebilir veya sadece bir çatlağı, stres kırığı olarak bilinen bir durumu sürdürebilir . 

Fibula kırığının yaygın nedenleri spor yaralanmaları, düşmeler ve otomobil kazalarını içerir. Çoğu zaman, tam bir fibula kırığına, fibulaya doğrudan bir darbe neden olurken, fibular stres kırıkları, ayak bileği veya yakındaki bir kas veya bağın bir yan etkisidir.


Normalde, fibüler bir kırık orta ila şiddetli ağrıya neden olur. Yaralanan kişi alt bacağına baskı yapamayabilir ve bulantı veya baş ağrısı yaşayabilir. Ek olarak, etkilenen bacak şişebilir ve yakındaki cilt kırmızı veya mor bir renk tonuna dönüşebilir. 

Fibula tamamen kırılırsa, yer değiştirmiş kemik parçaları alt bacağın şekilsiz görünmesine neden olabilir.

Bir fibula kırığı geçirdiğinden şüphelenenler bir tıbbi bakım tesisini ziyaret etmelidir. Bu yaralanmayı teşhis etmek için, doktor muhtemelen etkilenen bacağın fiziksel muayenesini yaparak başlayacaktır. 

Birçok durumda, genellikle bir röntgen gibi bir görüntüleme muayenesi ile bir kırık oluştuğunu doğrulayacaktır.



Yorum Gönder

0 Yorumlar