Hıçkırık Nedir ? Hıçkırık Nasıl Geçer ?


Hıçkırık Nedir ? Hıçkırık Nasıl Geçer ?

Hıçkırıknedir? Hıçkırık nasıl geçer? Hıçkırık neden oluşur? gibi sorular her gün binlerce kişi tarafından sorulmakta ve çözüm yolları aranmaktadır.

Gün içerisinde aniden başlayabilen hıçkırık genellikle çok büyük bir sorun olarak görünmemektedir.Fakat uzun süreli geçmeyen hıçkırık durumlarında herhangi bir kalp problemi ya da beyin ile ilgili olumsuz durumdan da söz edilebilmektedir.





Hıçkırık neden olur? Karın boşluğu ve göğüs boşluğunu birbirinden ayıran ve diyafram adı verilen kasın istem dışı kasılmasını takiben ses tellerinin bulunduğu gırtlak bölgesinin aniden kapanmasıyla oluşur. 3-5 sn de bir tekrarlayan bu kasılmalar diyaframdan farklı olarak kaburgalardaki kaslarda da saptanabilir.

Hıçkırık diyafragmayı etkileyen sinirinin uyarılmasıyla oluşur.


Bebeklerde de hıçkırık görülebilmektedir. Hızlı yemek yiyip fazlaca hava yutan kişilerde sıklıkla hıçkırık görülebilmektedir.Aşırı gülme,alkol ve sigara kullanılması,aşırı stresli durumlar da hıçkırığa neden olabilmektedir.
Hıçkırık 2 gün ile-1 ay arası sürerse inatçı,1 aydan uzun sürerse dirençli hıçkırık olarak tanımlanır.


Hıçkırık Nasıl Geçer ?

Hıçkırık Nasıl Geçer? Uzmanlar hıçkırığın sonlandırılabilmesi için karbondioksitin arttırılması gerektiğini vurguluyor. 'Kese kağıdına soluyarak karbondioksiti alırız ve bu şekilde hıçkırığı azaltabiliriz. Çok fazla ve geçmeyen bir hıçkırık ise muhakkak hekime danışmakta fayda vardır.

Bazı bilindik yöntemler 'nefes tutmak','soğuk su içmek', 'ıkınmak','dış kulak yolunu tıkamak' ve limon içmek uzmanlar tarafından önerilmeyen yöntemlerdir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar