Nirvana Nedir,Ne Demek ? Nirvanaya Nasıl Ulaşılır ?

Nirvana Nedir ? Nirvanaya Nasıl Ulaşılır ?

Bu yayınımızda Nirvana nedir ? Nirvanaya Nasıl Ulaşılır ? Nirvana Ne Demek ? Nirvanaya Ulaşmak Ne Demek ? sorularınıza yanıt bulabileceksiniz.

Nirvana kelimesini duyduğunuzda akla ilk gelen, muhtemelen şarkıcı Kurt Cobain'in etrafındaki grunge grubu. Nirvana ne demek ? aslında insanın en yüksek varoluş biçimi olarak kabul edilen ve tüm yaşam içgüdülerinin yok oluşuyla birlikte giden bir Budist kavramı anlamına gelir.


Bir Budist bu tamamen bu sakin duruma -nirvanaya ulaşmak-ulaşmadan önce hangi aşamalardan geçmelidir?

Nirvana terimi Hintçe Sanskritçe'den gelir ve kelimenin tam anlamıyla "uçup gitmek" anlamına gelir. Bunun anlamı, varoluş fikrini bağlayan tüm faktörlerin “yok oluşudur”. Bu, Budizm'in tüm insan acılarına neden olduğunu iddia ettiği üç şey anlamına gelir: arzu, nefret ve cehalet. Budistler için nirvana, insanın en yüksek varoluş biçimidir, acı (samsara) ve yeniden doğuştan (reenkarnasyon) uyanma (bodhi) döngüsünden çıkış veya kurtuluşu ifade eden iyileştirici bir hedeftir. Sadece nirvana'ya ulaşan inananlar ebedi yeniden doğuş döngüsünden kurtulabilirler. Hayatın nihai hedefi olarak, nirvana ile tam bir dinlenme durumuna ulaşılır. Kabaca Hıristiyan cennetine karşılık gelir.

Budizm nirvana'yı nasıl tanımlar?

Batı dünyasında, nirvana terimi yanlış anlaşılmalara yol açmıştır, çünkü Budizm'in alım tarihi açıkça tanımlanmamıştır ve sonuç olarak nihilist bir öğretim olarak adlandırılmıştır. Budistler, nirvananın kelimelerle tarif edilemeyeceğini, ancak yoğun meditatif eğitimin bir sonucu olarak deneyimlenebileceğini söylüyorlar.Onlar için hayat, bir tarafı gerçekliği (samsara) ve diğer tarafı dünyayı (nirvana) temsil eden bir madeni para ile karşılaştırılabilir. Her iki taraf da birbirinden ayrılamaz. Hıristiyan inancında kişi ölülerin “cennete git” inden söz ederken, nirvana Budistler için bir yer değildir - ahirette somut olmayan bir mutluluktur ve kişinin uygun zihinsel ve ruhsal olması halinde hayatında başarılabilir. Gelişimden zevk aldı. Vatansızlık durumu - ne tamamlama ne de başka bir alanın başlangıcı - nirvana'da tüm fikirler ve arzular aşıldı ve tatmin edildi.Aynı zamanda imageless (animitta), yönsüz (apranihita) ve gelişigüzel (ekalakshana) olarak tanımlanır. Tüm duygulardan özgürlük olduğu ve sonsuz barış, sakinlik ve değişmezlik durumuna ulaşıldığı varsayılmaktadır - bireysel varoluşun sona

Nirvana'ya nasıl ulaşılır?

Nirvanaya nasıl ulaşılır? Buda'ya göre, bir kişi nirvanayı ancak kendi çabalarıyla, doğru yaparak ve doğru düşünerek elde edebilir. Bununla birlikte, bir tanrının veya başka bir dış gücün yardımı aydınlanmaya yol açmaz. Çilecilik veya meditasyon, Buda'nın "en yüksek mutluluk" olarak adlandırdığı Nirvana'ya ulaşmak için önemli araçlardır. Duyguları, duyusal nesneleri ve düşünceleri içeren tüm varoluş fenomenlerinin sürekli tarafsız bir gözlemi, gerçeğe olan tüm bağlılıklardan kademeli olarak salıverilmesine yol açar ve "meyve anı" (Maggaphala) ile sonuçlanır. Önceki dünyayla olan bu kopuşla, mümin şimdi nirvana'ya girebilir. Buda figürü farklı pozisyonlarda bulunur.Genellikle sağ tarafta olan yatar Buda, başını sağ eliyle destekler ve ayaklarını simetrik ve birbirine paralel olarak tutar, nirvana'ya geçişini sembolize eder.

Nirvana: Aydınlanmanın dört aşaması

Buda'nın öğretilerinin en eski tutarlı koleksiyonu olan Pali kanonunda Budistler dört "aydınlanma" seviyesini ayırt ederler. Elektrik girişi (sotapatti) aşamasında, nirvana ilk kez "deneyimlenir". Bu ilk aşamaya girdikten sonra, “akıntıya girmiş” olanlar, dünyadan kopma süreci bundan sonra bağımsız hale geldiğinden, maksimum yedi kez - insan varlığının altında değil - yeniden doğabilir.Nirvana'yı ikinci kez deneyimleyenler, bir kerelik nüks (ekadagami) seviyesindedir ve hala tanrılar veya insanlar dünyasında maksimum bir yeniden doğuşa sahiptirler, tekrarlanmayan (anagami) de yine yeniden doğar, ancak "Brahmas", çok ince tasarlanmış bir dünya alanı. Nirvana'nın en yüksek gerçekleşme seviyesi "arhatship" seviyesidir (arahatta).Bir arhat kutsaldır ve daha fazla yeniden doğuşu yoktur. Hâlâ bedenle yaşıyor olmasına rağmen, içeriden ve olduğu gibi dünyanın dışında özgürleşir. Bu durumun tanımlanması zor olduğundan, Pali kanonunda mecazi olarak tarif etmeye çalışan sayısız benzetmeler korunmuştur. Bir lotus yaprağı ile karşılaştırma özellikle ünlüdür: ona çarpan ancak ona yapışmayan bir lotus yaprağına dokunan bir damla su gibi, nirvana'daki aziz, vücudu hala var olduğu sürece, tüm algı tarafından vurulur, üretir. ancak birikme olmaz, ancak geçilir.


Nirvana'nın ölümle ilgili olması gerekmez, Budistler için hiçbir şekilde olumsuz değildir. Bu, nirvana'ya girişi sembolize eden yatan Buda figürlerinin yüz ifadesine baktığınızda özellikle netleşir: her zaman gülümser ve çok mutlu görünürler. Nirvana ve Budizm genel olarak, daha yoğun bir güvenlik çalışmasının değerli olduğu inanılmaz derecede karmaşık konulardır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar