Pırasa Faydaları Nelerdir ? Pırasanın Mucizevi 8 Yararı Nedir ?

Pırasa Faydaları Nelerdir ?  Pırasanın Mucizevi 10 Faydası Nedir ?


Pırasa Faydaları Nelerdir ?  Pırasanın Mucizevi 10 Yararı Nedir ?

Pırasa, soğan, arpacık soğanı, yeşil soğan, frenk soğanı ve sarımsak ile aynı aileye aittir.Pırasanın faydaları sağlığımız açısından oldukça fazladır.
Pırasalar,dev bir yeşil soğan gibi görünürler, ancak pişirildiklerinde çok daha hafif, biraz tatlı bir lezzet ve daha yumuşak bir dokuya sahiptirler.Bu yayınımızda pırasanın faydalarına değineceğiz.

İşte Pırasanın 10 Faydası...

1. Çeşitli Besinler İçerir

Pırasa besin açısından yoğundur, yani kalorisi düşük, ancak vitamin ve mineral bakımından yüksektir.



100 gramlık bir porsiyon pişmiş pırasa sadece 31 kalori içerir.
Aynı zamanda, beta karoten de dahil olmak üzere provitamin A karotenoidlerinde özellikle yüksektir. Vücudunuz bu karotenoidleri görme, bağışıklık fonksiyonu, üreme ve hücre iletişimi için önemli olan A vitaminine dönüştürür .
Ayrıca kan pıhtılaşması ve kalp sağlığı için gerekli olan iyi bir K1 vitamini kaynağıdır.

Bu arada, pırasa özellikle bağışıklık sağlığına, doku onarımına, demir emilimine ve kollajen üretimine yardımcı olan C vitamini bakımından zengindir. Aslında, aynı miktarda portakaldan iki kat daha fazla C vitamini sunarlar.
Pırasa, adet öncesi sendrom (PMS) semptomlarını azaltmaya ve tiroid sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilecek iyi bir manganez kaynağıdır . Dahası, az miktarda bakır, B6 vitamini, demir ve folat sağlarlar.

2. Yararlı Bitki Bileşikleri  İçerir

Pırasa, özellikle polifenoller ve kükürt bileşikleri olmak üzere zengin bir antioksidan kaynağıdır.

Antioksidanlar , hücrelerinize zarar veren ve diyabet, kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıklara katkıda bulunan oksidasyonla savaşır.

Pırasa, kalp hastalığına ve bazı kanser türlerine karşı koruduğu düşünülen bir polifenol antioksidan olan özellikle büyük bir kaempferol kaynağıdır.

Aynı şekilde sarımsaklara antimikrobiyal, kolesterol düşürücü ve potansiyel antikanser özelliklerini veren aynı yararlı kükürt bileşiği olan büyük bir allisin kaynağıdır. 

Bu arada, pırasalar tiyosülfinatlar ve cepaenler açısından zengindir, kan pıhtılaşması için gerekli olan ve belirli kanser türlerine karşı koruduğu düşünülen iki kükürt bileşiği barındırırlar.

 3. İnflamasyonu azaltabilir ve kalp sağlığını teşvik edebilir

Pırasa, soğan ve sarımsak içeren bir sebze ailesi olan alliums. Çeşitli çalışmalar, alliumları daha düşük kalp hastalığı ve inme riskiyle ilişkilendirir 

Bu çalışmaların çoğu soğan veya sarımsak test ederken, pırasa iltihabı azalttığı ve kalp sağlığını koruduğu düşünülen birkaç yararlı bileşik içerir 

Örneğin, pırasadaki kaempferol, anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Kaempferol zengini gıdalar, kalp krizi veya kalp hastalığına bağlı ölüm riski ile ilişkilidir .

Ayrıca, pırasa, kolesterolü, kan basıncını ve kan pıhtılarının oluşumunu azaltarak kalp sağlığına fayda sağlayabilecek kükürt bileşikleri olan iyi bir allisin ve diğer tiyosülfinatlar kaynağıdır.



4. Kilo kaybına yardımcı olabilir

Çoğu sebze gibi, pırasa da kilo kaybını teşvik edebilir.
100 gram pişmiş kaçak başına 31 kaloride, bu sebzenin porsiyon başına çok az kalorisi vardır .

Dahası, pırasa, açlığı önleyebilecek, dolgunluk duygularını artırabilecek ve doğal olarak daha az yemenize yardımcı olabilecek iyi bir su ve lif kaynağıdır

Ayrıca bağırsaklarınızda bir jel oluşturan ve özellikle açlığı ve iştahı azaltmada etkili olan çözünür lif sağlarlar 

Ek olarak, araştırmalar, sebze açısından zengin diyetleri zaman içinde kilo kaybına veya kilo alımına sürekli olarak bağlar. Diyetinize pırasa veya yabani rampa eklemek, genel sebze alımınızı artırabilir, bu da bu etkiyi artırabilir.


Pırasa Nedir,Faydaları Nelerdir ?  Pırasanın Mucizevi 8 Faydası Nedir ?


5. Bazı kanser türlerine karşı koruma sağlayabilir

Pırasa, bir dizi kanserle savaşan bileşikle övünür.
Örneğin, pırasadaki kaempferol, özellikle kanser gibi daha düşük kronik hastalık riski ile bağlantılıdır. Test tüpü araştırmaları, kaempferol'ün iltihabı azaltarak, kanser hücrelerini öldürerek ve bu hücrelerin yayılmasını önleyerek kanserle savaşabileceğini göstermektedir .

Pırasa, benzer antikanser özellikleri sunduğu düşünülen bir kükürt bileşiği olan iyi bir allisin kaynağıdır 

Hayvan çalışmaları, selenyum açısından zengin topraklarda yetişen rampaların sıçanlarda kanser oranlarını düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Dahası, insan çalışmaları, pırasa da dahil olmak üzere düzenli olarak allium tüketenlerin, nadiren yiyenlerden% 46 daha düşük bir mide kanseri riskine sahip olabileceğini göstermektedir.

Benzer şekilde, yüksek miktarda allium alımı daha düşük kolorektal kanser riskine bağlanabilir 

Güçlü sonuçlara varmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu unutmayın.


6. Sağlıklı sindirimi teşvik edebilir


Pırasanın faydalarından bir diğeri de sindiriminizi iyileştirirebililiyor olmasıdır.
Bu kısmen, bağırsaklarınızı sağlıklı tutmak için çalışan prebiyotikler de dahil olmak üzere çözünür bir lif kaynağı oldukları için.

Bu bakteriler daha sonra asetat, propiyonat ve bütirat gibi kısa zincirli yağ asitleri (SCFA'lar) üretir . SCFA'lar iltihabı azaltabilir ve bağırsak sağlığınızı güçlendirebilir. 

Araştırmalar, prebiyotik açısından zengin bir diyetin vücudunuzun genel sağlığınızı artırabilecek önemli besinleri emmesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir .

7. Diğer potansiyel faydalar

Pırasa soğan ve sarımsak kadar titizlikle çalışılmasa da, ortaya çıkan araştırmalar ek faydalar sağlayabileceklerini göstermektedir.

Kan şekeri seviyelerini düşürebilir. Alliumlardaki kükürt bileşiklerinin kan şekeri düzeylerini etkili bir şekilde düşürdüğü gösterilmiştir (35 Güvenilir Kaynak).

Beyin işlevini geliştirebilir. Bu kükürt bileşikleri ayrıca beyninizi yaşa bağlı zihinsel düşüş ve hastalıklardan koruyabilir.

Enfeksiyonlarla savaşabilir. Hayvanlarda yapılan araştırmalar, pırasalarda bulunan kaempferolün bakteriyel, virüs ve maya enfeksiyonlarına karşı koruyabildiğini göstermektedir.

Bu sonuçlar umut verici olsa da, daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

8. Diyetinize eklemek kolay

Pırasa, herhangi bir diyete lezzetli, besleyici ve çok yönlü bir katkı yapar.
Onları hazırlamak için sadece beyaz ve açık yeşil kısımları tutarak kökleri ve koyu yeşil uçları kesin.

Daha sonra, bunları uzunlamasına dilimleyin ve katmanları arasında birikmiş olabilecek kiri ve kumu temizleyerek akan su altında durulayın.

Pırasa çiğ yenebilir , ancak aynı zamanda haşlama, kızartma, kızartma, kızartma, kaynatma veya turşu da yapabilirsiniz.

Çorbalar, dips, güveç, taco dolguları, salatalar, quiches, kizartmalar ve patates yemeklerine harika bir katkı sağlarlar . Onları kendi başınıza da yiyebilirsiniz.
Çiğ pırasaları yaklaşık bir hafta ve pişmiş olanları yaklaşık iki gün boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz.

Ekili pırasaların aksine, yabani rampalar inanılmaz derecede keskin. Sadece az miktarda rampa, en sevdiğiniz yemeğe güçlü, sarımsak benzeri bir lezzet katabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar