Saç Kıran Nedir ? Saç Kıran Nasıl Tedavi Edilir ?

Saçkıran Nedir ? Saçkıran Neden Olur ? Saçkıran Belirtileri Nelerdir ? Saç Kıran Tedavisi Nasıl Olur ? Saçkırana Ne İyi Gelir ? Saçkıran Bulaşıcı mıdır ? Saçkıran Nasıl Bulaşır ? Saçkırandan Nasıl Korunulur ? Alopesi Areata Nedir ?
Saç Kıran Nedir ? Saçkıran Neden Olur,Tedavisi Nasıl Yapılır ?


Saçkıran Nedir ? Saçkıran Neden Olur ? Saçkıran Belirtileri Nelerdir ? Saç Kıran Tedavisi Nasıl Olur ? Saçkırana Ne İyi Gelir ? Saçkıran Bulaşıcı mıdır ? Saçkıran Nasıl Bulaşır ? Saçkırandan Nasıl Korunulur ? Alopesi Areata Nedir ? Saç Kıran Nasıl Tedavi Edilir ?

Saçkıran nedir, insanlar veya hayvanlar tarafından bulaşan mantarların neden olduğu saç veya vücut kıllarının bir enfeksiyonudur . Bu enfeksiyon tüysüz yamalar, kafa derisinin ölçeklenmesi veya kabuklanması ile sonuçlanır. Saçkıran tanısı mikolojik incelemeye dayanır, tedavi iki ay boyunca oral antimikotik almayı gerektirir.



Saçkıran ne demek( alopesi areata), dermatofit cinsinin mantarlarının neden olduğu saç veya sakal kıllarının (sycosis) enfeksiyonu anlamına gelir; Çocuklar, nadiren yetişkinleri etkileyen bu enfeksiyonun en sık mağdurudur (her on kişiden dokuzu).

Saçkıranlardan sorumlu mantar grubu da cildi etkileyebilir - buna dolaşan herpes denir - ayaklar veya ayak parmakları arasındaki boşluklarda görülebilir- 

Saçkıran neden olur? Saçkıranına neden olan dermatofitler, kökenlerine veya favori konakçılarına göre üç gruba ayrılabilir. Zoofilik dermatofitler hayvansal kökenli, antropofilik dermatofitler insan kaynaklı iken, jeofilik dermatofitler topraktan gelir.

İnsanlararası Bulaşan Saçkıran

Sorumlu dermatofit mantarlarının antropofilik olduğu söylenir. Bu mantarlar , enfekte hastanın kafa derisinde kirlenmiş saç, saç veya döküntülerle doğrudan temas yoluyla veya üzerinde bulunabilecek saç veya döküntülerle dolaylı temas yoluyla insanlar arasında bulaşır. giysiler (şapkalar), yastıklar, havlular veya çeşitli nesneler (taraklar, fırçalar, saç tokası). Antropofilik dermatofitlerle kontamine çocuklar (Microsporum langeronii, Tricocophyton soudanense, Tricophyton violaceum) sırayla bu enfeksiyonları aile birimindeki veya okullardaki diğer insanlara (çocuklara ve yetişkinlere) bulaştırabilir.


Hayvanlar Tarafından Bulaşan Saçkıran

Saçkıran Zoofilik mantarlar, kediler, köpekler, tavşanlar veya hamsterlar gibi hayvanlarla temas sırasında bulaşan saçkıranların nedenidir. Zoofilik türlerin (Microsporum canis) mantarlarının bulaşması, kontamine hayvanın tüyleri ile doğrudan temastan ve potansiyel olarak kontamine nesnelerden gerçekleşir. Hayvanlar tarafından insanlara bulaşan mantarların neden olduğu saçkıran genellikle insanlardan insanlara yayılmaz.



İSTERSENİZ BURADAN SAÇ ÇIKARAN BİTKİLER NELERDİR? SAÇ ÇIKARAN BİTKİ LİSTESİ ? ADLI YAYINIMIZA ULAŞABİLİRSİNİZ >>>

Toprak Tarafından Bulaşan Saçkıran

Çok nadirdir, kontaminasyon doğrudan kontamine toprak veya bir hayvan yoluyla gerçekleşir.

Saçkıran Nedir ? Saçkıran Neden Olur ? Saçkıran Belirtileri Nelerdir ? Saç Kıran Tedavisi Nasıl Olur ? Saçkırana Ne İyi Gelir ? Saçkıran Bulaşıcı mıdır ? Saçkıran Nasıl Bulaşır ? Saçkırandan Nasıl Korunulur ? Alopesi Areata Nedir ?
Saç Kıran Nedir ? Saçkıran Neden Olur,Tedavisi Nasıl Yapılır ?


Saçkıran Belirtileri Nelerdir?

Saçkıran belirtileri, saçsız kırmızı, yuvarlak bir nokta ile kafa derisinde kendini gösterir. Leke genellikle ince kepek (kabukları), kabuklar ve hatta bazen irinle kaplıdır. Saç kısa kesilir. Bazı saçkıranların (tricophytic saçkıranları) 1 ila 5 milimetre çapında çok küçük plakaları vardır, burada saçlar kesik kesilirken, diğerlerinde (mikrospor halka kurtları) saçın kısa kesildiği sadece bir veya iki plaka vardır. (1 cm). Son olarak, bazı saçkıranları, bazen irinle kaplı kırmızı ve şişmiş bir plak ile sonuçlanan önemli inflamasyona (keryon) sahiptir. Saçkıran da dolaşan bir uçuk ürettiği vücudun veya yüzün derisinde kirlenebilir .

Risk altındaki konular nelerdir?

Mahremiyet eksikliği ve olumsuz sosyo-ekonomik koşullar, enfeksiyonun kentsel alanlarda yayılmasına katkıda bulunduğunda aileler (özellikle Afrika'da) nakledilir.
Saçkıranlardan (mantarlar, köpekler, tavşanlar, kirpi, atlar, vb.) Sorumlu mantarlarla enfekte olan hayvanların paltolarıyla temas eden insanlar.

Saçkıran Nasıl Teşhis Edilir?


Tanı genellikle başlangıçta çok hassastır, soyma yüzeyi bir çocuğun kafa derisinde çok düşündüren kılsız kırmızı bir lekenin ortaya çıkması.

Bir ultraviyole lamba (Ahşap ışık) ile yapılan muayene, belirli mantarlarla belirli bir floresana neden olur; bu muayene, konuyu doğrulamak ve kontamine saçların çıkarılmasını kolaylaştırmak için yapılabilir.

Dermatoloğunuz lekenin yüzeyini kazımak, ölü kalıntıları toplamak ve saç almak için uzmanlaşmış bir analiz laboratuvarından mikolojik bir örnek yazacaktır. Bu numuneler daha sonra mikroskop altında analiz edilecek ve tanıyı doğrulamak ve enfeksiyondan sorumlu mantarı tanımlamak için kültürlenecektir. Dermatofit kültürü genellikle üç hafta sürer, ancak mikroskobik incelemenin sonuçları enfeksiyonu daha hızlı doğrulayabilir. Mantarın kültür tarafından tanımlanması çok önemlidir, çünkü sorumlu mantarın antrofilik olup olmadığını ve bu nedenle insandan insana kolayca bulaşmaya yatkın olduğunu bilir. Son olarak, bir deri örneği mikroskop altında analiz edilecek dermatolog tarafından alınabilir; cependanrt,

Saçkıran Tedavisi nedir, Nasıl Yapılır?

Saçkıranı tedavi etmek için hekiminizce tarafınıza uygulanması uygun görülmüş dozda kortizonlu kremler kullanılmaktadır. Özellikle hastalığın başlangıç evrelerinde tedaviye başlanması ve bu kortizonlu kremlerin kullanılması, kısa sürede hastalığın geçmesini sağlamaktadır.

Oral antimikotiklerle tedavi 8 hafta (griseofulvin) veya 4 hafta (terbinafin) için gereklidir (griseofulvin veya terbinafin). Antimikotik losyonlarla lokal tedavi bazen tedaviyi tamamlayabilir.

Muhtemel bir mikolojik muayene ile tamamlanan aylık takip, iyileşene kadar gereklidir.

Hastalarla temas halinde olan tüm deneklerin incelenmesi gereklidir; dermatolog daha sonra bu hastalar için tedavi karar verir.



Not:Size uygun en doğru tedavi  hekiminizce uygulanacağı için kısa süre içerisinde hekiminize başvurmanızda fayda var.

Yorum Gönder

0 Yorumlar