Yarık Damak,Dudak Nedir,Neden Olur? Yarık Damak;Dudak Tedavisi Nasıl Olur ?

Yarık Damak Nedir, Yarık Damak Neden Olıur? Yarık Damak Tedavisi Nasıl Olur ? Yarık Damak Neden Olur? Orofasiyel Yarıklar Nedir ?
Yarık Damak Nedir,Neden Olıur? Yarık Damak Tedavisi Nasıl Olur ?



Yarık Damak Nedir, Yarık Damak Neden Olıur? Yarık Damak Tedavisi Nasıl Olur ? Yarık Damak Neden Olur? Orofasiyel Yarıklar Nedir ?

Yarık dudak ve yarık damak, bebeğin dudağı veya ağzı hamilelik sırasında düzgün şekilde oluşmadığında ortaya çıkan doğum kusurlarıdır. Bu doğum kusurlarına birlikte “orofasiyal yarıklar” denir.


Yarık Dudak Nedir?

Dudak hamileliğin dördüncü ve yedinci haftaları arasında oluşur. Bir bebek hamilelik sırasında geliştikçe, kafanın her iki tarafındaki vücut dokusu ve özel hücreler yüzün merkezine doğru büyür ve yüz yapmak için bir araya gelir. Dokunun bu birleşimi dudaklar ve ağız gibi yüz özelliklerini oluşturur. Yarık dudak neden oluşur? Dudağı oluşturan doku doğumdan önce tam olarak birleşmezse yarık dudak oluşur. Bu, üst dudağın açılmasına neden olur. Dudaktaki açıklık küçük bir yarık olabilir veya dudaktan buruna giden büyük bir açıklık olabilir. Yarık bir dudak, dudağın bir veya her iki tarafında veya dudağın ortasında olabilir ve bu çok nadiren görülür. Yarık dudağı olan çocukların da yarık damakları olabilir.

Yarık Damak Ne Demek?

Ağzın çatısı (damak) gebeliğin altıncı ve dokuzuncu haftaları arasında oluşur.Yarık damak neden oluşur? Ağız çatısını oluşturan doku hamilelik sırasında tamamen birleşmezse yarık damak meydana gelir. Bazı bebekler için damakta hem ön hem de arka kısımlar açıktır. Diğer bebekler için damakta yalnızca bir kısmı açıktır.

Diğer problemler


Yarık damaklı veya yarık damaksız veya sadece yarık damaksız dudaklı çocuklar genellikle beslenme ve konuşma ile ilgili problemlere sahiptir ve kulak enfeksiyonlarına sahip olabilirler. Ayrıca işitme problemleri ve dişlerinde problemler olabilir.

Yarık Damak Nedir, Yarık Damak Neden Olıur? Yarık Damak Tedavisi Nasıl Olur ? Yarık Damak Neden Olur? Orofasiyel Yarıklar Nedir ?



Orofasiyal Yarıkların Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir ?

Çoğu bebek arasında orofasiyal yarıkların nedenleri bilinmemektedir. Bazı çocukların genlerindeki değişiklikler nedeniyle yarık dudak veya yarık damak vardır. 

Yarık dudak ve yarık damak, genlerin ve annenin çevresinde temas ettiği şeyler veya annenin yediği veya içtiği veya hamilelik sırasında kullandığı bazı ilaçların gibi diğer faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Hamilelik sırasında sigara içen kadınların, sigara içmeyen kadınlardan daha fazla orofasiyal yarıklı bir bebeği olma olasılığı daha yüksektir. 

Hamilelikten önce teşhis edilen diyabetli kadınlar, diyabetli olmayan kadınlara kıyasla yarık damaklı veya yarık olmayan bir çocuğa sahip olma riskini artırır. 

Gebeliğin ilk üç ayında (ilk 3 ay) topiramat veya valproik asit gibi epilepsiyi tedavi etmek için bazı ilaçları kullanan kadınlar, yarık damaklı veya yarıksız yarık dudaklı bir bebeğe sahip olma riskini artırır, bu ilaçları almayan kadınlara kıyasla. 

Hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız, sağlıklı bir bebek sahibi olma şansınızı artırmanın yolları hakkında doktorunuzla konuşun.

Teşhis

Orofasiyal yarıklar, özellikle yarık damaklı veya yarıksız yarık dudak, hamilelik sırasında rutin bir ultrason ile teşhis edilebilir. Bebek doğduktan sonra, özellikle yarık damak tanısı da konabilir. Bununla birlikte, bazen bazı yarık damak türleri (örneğin, submukoz yarık damak ve bifid uvula), yaşamın ilerleyen zamanlarına kadar teşhis edilemeyebilir.

Yarık Damak ve Yarık Dudak Nasıl Tedavi Edilir ?



Orofasiyal yarıklara sahip çocuklar için hizmetler ve tedavi, yarık şiddetine bağlı olarak değişebilir; çocuğun yaşı ve ihtiyaçları; ve ilişkili sendromların veya diğer doğum kusurlarının veya her ikisinin varlığı.

Yarık bir dudağı onarmak için yapılan cerrahi genellikle yaşamın ilk birkaç ayında görülür ve yaşamın ilk 12 ayında önerilir. Damak yarıklarını onarmak için ameliyat, yaşamın ilk 18 ayında veya mümkünse daha erken bir dönemde önerilir. 

 Birçok çocuğun yaşlandıkça ek cerrahi prosedürlere ihtiyacı olacaktır. Cerrahi onarım bir çocuğun yüzünün görünümünü ve görünümünü iyileştirebilir ve ayrıca nefes alma, işitme, konuşma ve dil gelişimini iyileştirebilir. Orofasiyal yarıklarla doğan çocuklar, özel diş veya ortodontik bakım veya konuşma terapisi gibi başka tedavi ve hizmetlere ihtiyaç duyabilirler. 

Tedavi ile, orofasiyal yarıklara sahip çocukların çoğu çare bulur ve sağlıklı bir yaşam sürerler. Orofasiyal yarıkları olan bazı çocuklar, kendileri ve diğer çocuklar arasında gözle görülür farklılıklar söz konusuysa benlik saygısı ile ilgili sorunlar yaşayabilir. Ebeveyn destek gruplarının, orofasiyal yarıklar gibi baş ve yüz doğum kusurları olan bebek aileleri için yararlı olduğu kanıtlanabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar