Anason Nedir ? | Anason Özellikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir ?


anason-ozellikleri-nelerdir
Anason Nedir ? | Anason Özellikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir ? 


Anason Nedir ? | Anason Özellikleri ve Kullanım Alanları Nelerdir ? 

Bilimseladı Pimpinellaanisum olan  anason piaceae ailesinden veya havuç ailesinden gelen bir bitkidir . Bu bitki en çok aromatik tohumları ile bilinir. Tohumların tadı , aynı aileden gelen rezene benzemektedir ; veya başka bir bitki ailesinden gelen meyan kökü . Anason yağı genellikle meyan kökü şekerinin tadını arttırmak için kullanılır.


Anason Tarih

Anason Bitkisi Asya kökenli olabilir, ancak o zamandan beri Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Kuzey Amerika'ya yayılmıştır. Eski Mısırlılar ve Romalılar bunu baharat olarak kullandılar. Ayrıca tarih boyunca tıbbi amaçlar ve kokusu için kullanılmıştır.

Anason Özellikleri Nelerdir ?

Anason, ailesinin diğer üyeleri gibi, tüylü yeşil broşürlere sahip uzun bir bitkidir. 46 ila 122 cm yüksekliğe kadar büyür. Anason çiçekleri beyazdır ve nervürlü tohumlara benzeyen ve genellikle tohum olarak adlandırılan meyve, olgunlaştığında gri-yeşil veya yeşilimsi kahverengidir.

Anason Nerede Yetişir ?

Anasonun anavatanı doğu akdeniz coğrafyasıdır. Türkiye'de anason en başta ege bölgesi olmak üzere Antalya, Isparta,İzmir,Muğla,Manisa,Burdur gibi illerimizde de yetiştirilmektedir. Genel itibariyle Akdeniz iklimine uyum sağlamış yerlerde bulunabilir.

Bahçıvanlık

Yıllık, anason iyi nakil yapmaz, bu yüzden en iyi yerine ekilir ve çeşitliliğe bağlı olarak yaklaşık 30-31 cm kadar inceltilir. Uzun bacaklı saplar kırılmayı önlemek için destek gerektirebilir ve sıraların her iki tarafı boyunca tel çekimi bir çözümdür. Meyvelerin olgunlaşması aylar alır.

Anason Kullanım Alanları Nelerdir ?

Tohumlarla aynı karakteristik aromaya sahip olan bu bitkinin gövdesi, bir sebze olarak yenebilir. Tohumlar genellikle İtalyan biscotti ve Alman springerle gibi kurabiyelerde , ekmek ve sosislerde kullanılır. Ayrıca köri ve hoisin baharat olarak kullanılır. Bu bitkinin yağı, anisette ve uzo dahil olmak üzere çeşitli likörlerde ve likör pelininde kullanılır . Yağ, diğer ürünlerin yanı sıra diş macunu, sakız, öksürük şurubu ve sabunta da kullanılır.

Anason bitkisinin tohumları, bir laktasyon yardımcısı olarak tavsiye edilen bir tisane veya bitkisel çay hazırlamak için kullanılabilir. Diğer bileşenlerle anason özü içeren ticari olarak temin edilebilen bazı çaylar vardır. Bununla birlikte, yenidoğanlarda anasona toksik reaksiyon olasılığı olabilir, bu nedenle bebeklerini emziren anneler bu anason çayını tüketmeden önce çocuk doktorlarına danışmalıdır.

Anason Bitkisi Nasıl Korunur ?

Hasattan sonra, bu bitkinin tohumları kurutulmalıdır. Tohumların böcek barındırmamasını sağlamak için 100 ° Fahrenheit'e (38 ° Celsius) ayarlanmış bir fırında kısa bir ipucu önerilir. Tohumlar serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır

Yıldız anason

Yıldız anason benzer bir isme sahip olmasına rağmen , tamamen farklı bir bitkidir. Yıldız anason Illiciaceae ailesinden geliyor. Bununla birlikte, anason ile anethole adı verilen aynı ayırt edici aromatik bileşiği içerir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar