Ham Petrol Nedir? Ham Petrol Fiyatları Nasıl Belirlenir ?


Ham Petrol  Nedir? Petrol Nasıl Oluşmuştur? Ham Petrol Fiyatları Nasıl Belirlenir ? Petrol Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir ? Opec Nedir Opecin Görevi Nedir?
Ham Petrol  Nedir? Ham Petrol Fiyatları Nasıl Belirlenir ?


Ham Petrol  Nedir? Petrol Nasıl Oluşmuştur? Ham Petrol Fiyatları Nasıl Belirlenir ? Petrol Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir ? Opec Nedir Opecin Görevi Nedir?


Ham petrol nedir ? Ham petrol kullanım alanları nelerdir? Ham petrol yeraltında bulunan sıvı bir yakıt kaynağıdır. Delme ile çıkarılır. Petrol nakliye yakıtı, petrol ürünleri ve plastikler için kullanılır.Ham petrol, nakliye yakıtı, plastikler, kimyasallar ve petrol ürünlerinin temel bileşenidir.Petrol fiyatları diğer birçok malın fiyatlarını etkiler. Petrol fiyatlarındaki hareketler enflasyonu veya deflasyonu tetikleyebilir



Petrol nasıl oluşmuştur, kökenleri nedeniyle fosil yakıt olarak adlandırılır. 400 milyon yıl önce tarih öncesi alg ve plankton kalıntılarının okyanusun dibine düşmesiyle yaratılmıştır.  Çamur ile birleştirildi ve daha sonra tortu tabakaları ile kaplandı.

Yoğun baskı kalıntıları milyonlarca yıl boyunca ısınmıştır. Önce kerojen adı verilen mumsu bir madde haline geldi. Daha fazla basınç ve ısıdan sonra sıvı yağ haline geldi.

Ham petrol, birçok ürünün temelini oluşturur. Bunlar benzin, dizel ve jet yakıtı gibi nakliye yakıtlarını içerir. Ayrıca ısıtma ve elektrik üretimi için kullanılan yakıtları da içerir.


Ham petrol fiyatları nasıl belirlenir ? öncelikle emtia vadeli işlemleri olarak adlandırılan unsur tarafından belirlenir . Yatırımcılar, petrolün değerini etkileyebilecek faktörlere bakarlar ve gelecekte hangi fiyatta petrol alıp satacaklarına karar verirler. Yatırımcıların vadeli işlemlerinde hangi ham petrol fiyatını ödemeye istekli olduklarını belirlemelerine yardımcı olmak için genellikle baktığı üç ana faktör vardır. Depolamada ne kadar petrol mevcut olduğu, mevcut petrol üretimi ve beklenen gaz ve petrol talebi, ham petrol fiyatlarının belirlenmesinde büyük rol oynamaktadır.



Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ( OPEC ), dünyanın en çok petrol üreten 12 ülkesinden oluşan bir gruptur. Aralarında, bu ülkeler dünya petrolünün üçte ikisini kontrol ediyor. Bu organizasyon dünya petrol ihracatının neredeyse yarısından sorumlu. OPEC, herhangi bir zamanda arzın, petrol fiyatının düşmesini engelleyecek kadar sınırlı olmasını sağlamak için çalışır. Yağ arzı çok fazlaysa, fiyat genellikle düşer. Sınırlı arz genellikle daha yüksek fiyatlar anlamına gelir.


Petrol Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

OPEC bugün ham petrol fiyatını etkileyen tek faktör değildir. İnsanlar otomobilleri için normal miktarlardan daha yüksek bir miktarda benzin  aldıklarında bu, artan bir talep olduğu anlamına gelir. Ekonomi durgun ve enflasyon yüksek olduğunda, bu, gıda gibi çoğu malın maliyetini daha da artırır. İnsanlar gaz için daha az harcama yapma ve bunun yerine daha fazla tasarruf etme eğilimindedir. Bu, petrol talebini düşürür ve bu da genellikle fiyatların düşmesine neden olur.

Ekonomi, petrol gibi emtiaların fiyatını temel arz ve talebin yanı sıra başka şekillerde de etkileyebilir. Ne zaman emtia ticareti yatırımcılar ham petrol fiyatlarının ne olacağını tahmin etmeye çalışabilir,küresel ekonomi ve politika gibi faktörlere bakmak, onların kararlarında fiyat üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Ham petrol fiyatları, dünyada siyasi ve ekonomik olanlara bağlı olarak her gün büyük ölçüde değişebilir. 



Yatırımcılar, güncel olayları ve eğilimleri izleyerek yatırım yapacakları miktarları ayarlarlar. Isıtma yağı talebini artıracak gelecek soğuk hava gibi birçok şey fiyatları etkiler. ABD dolarının diğer küresel para birimlerine karşı zayıflığı veya gücü de petrol maliyetini hızlı bir şekilde değiştirebilir.

Gelecekte yatırımcıların bir varil petrol için ödemek istedikleri miktar, temelde tatlı ham petrol gibi emtiaların arz ve talebi konusunda oldukça eğitimli bir tahmindir . Petrol maliyeti sadece gaz ve ısıtma yağı fiyatlarını değil, diğer tüketici ürünlerinin maliyetini de etkiler. Yükselen ham petrol fiyatları tüm malları taşıma maliyetini artırmaktadır. Diğer endüstriler , fiyatlarının bu nakliye maliyetlerini dengelemek için yukarı veya aşağı gitmesi gerekip gerekmediğini belirlemelerine yardımcı olmak için petrol vadeli işlemlerini izliyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar