Böbrek Enfeksiyonu - ? Piyelonefrit Nedir,Neden Olur,Nasıl Tedavi Edilir ?

Böbrek Enfeksiyonu - ? Piyelonefrit Nedir



Böbrek Enfeksiyonu - ? Piyelonefrit Nedir? Piyelonefrit Neden Olur ? Piyelonefrit  Tedavisi Nasıl Yapılır ?


Piyelonefrit Nedir  ?  Piyelonefrit bir veya her iki böbreğin enfekte olduğu bir tür idrar yolu enfeksiyonudur. Bakteriler veya virüsler tarafından enfekte olabilirler. İnsanların kendilerini kötü hissetmelerine neden olabilir ve tedavi gerektirir. Bu yayın size böbrek enfeksiyonu ve bunun hakkında ne yapılması gerektiği hakkında bilgiler sunacaktır!!!  Okumaya devam ediniz... !!!


İdrar yolu vücudun drenaj sistemidir. İki böbrek, iki üreter, bir mesane ve bir üretra içerir.

Sağlıklı böbrekler kanımızı temizlemek için gece gündüz çalışır. Bu 2 fasulye şekilli organ, sırtın ortasına yakın, kaburgaların hemen altında bulunur. Bir böbrek omurganın her iki yanında oturur.

Böbreklerimiz vücudumuzun ana filtresidir. Günde yaklaşık 150 litre kan temizlerler. Her gün, kandan su ve atık çekerek yaklaşık 1-2 litre idrar oluştururlar. İdrar normalde böbreklerden mesaneye ve idrar yolundan dışarı çıkar.
Bir filtre olarak, böbrek bizi sağlıklı tutmak için birçok şeyi kontrol eder:

Sıvı dengesi
Elektrolit seviyeleri (örn. Sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, asit)
İdrar şeklinde atık giderimi
Kan basıncı ve alyuvar sayımlarının düzenlenmesi
Böbrekler hasar gördüğünde iyi çalışmayabilirler. Çoğu durumda, bazı hasarlar çok fazla soruna neden olmaz. Ancak, büyük hasar diyaliz gibi daha fazla tedavi gerektirebilir.


Piyelonefrit belirtileri şunları içerebilir:

Sık, ağrılı idrara çıkma
Sırt, yan (kaburgaların altında) ve kasık ağrısı
Titreme ve yüksek ateş
Mide bulantısı ve kusma
Çok küçük çocukların (2 yaşından küçük) sadece yüksek ateşi olabilir. Acı hissetmeyebilir veya idrar yapma problemleri olmayabilir. Yaşlı insanlar da tipik belirtiler göstermeyebilir. Bunun yerine, karışıklık, karışık konuşma veya vizyon işaretleri gösterebilirler.

Bu enfeksiyon yaşamı tehdit edebilir. Böbrek enfeksiyonu olduğunu düşünüyorsanız hızlı bir şekilde tıbbi yardım almanız önemlidir.

Piyelonefrit Neden Olur ?



Mesane enfeksiyonlarınız sıksa veya idrar yollarında yapısal bir probleminiz varsa, böbrek enfeksiyonu geçirme olasılığınız daha yüksektir. İdrar normalde sadece bir yönde akar - böbreklerden mesaneye. İdrar akışı engellenirse veya yanlış yönde akarsa, enfeksiyonlar meydana gelebilir. İdrar akışı aşağıdakiler dahil birçok şey tarafından engellenebilir:

böbrek taşları ,
idrar yolunun içindeki veya dışındaki tümörler ve
idrar yollarının yapısal sorunları.

Diyabetli veya zayıf bir bağışıklık sistemi olan insanlar enfeksiyon için yüksek risk altındadır. İYE'li gebe kadınlar sağlık uzmanları tarafından görülmeli ve mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir. Hamile bir kadında böbrek enfeksiyonu çok ciddi olabilir.

Piyelonefrit Teşhisi Nasıl Olur ?

Pelvis ve karın bölgesindeki birçok sorun böbrek enfeksiyonu gibi görünen semptomlara neden olabilir. Doktorunuz neler olduğunu öğrenmek ve en iyi tedaviyi bulmak için probleminizi doğru bir şekilde teşhis etmek isteyecektir.
Sorunu teşhis etmek için sağlık uzmanınız aşağıdaki testleri kullanabilir:
Tıbbi bir geçmiş . Size belirtileriniz, ne zaman başladıkları ve genel sağlık geçmişiniz hakkında sorular sorulacaktır.

Fizik muayene . Kan ve idrar örneklerini almak için genel bir tıbbi muayene alacaksınız. Doktor muhtemelen karnınıza ağrı veya hassasiyet olup olmadığını kontrol etmek için basacaktır.

İdrar tahlili . Enfeksiyon belirtilerini araştırmak için idrar örneğiniz test edilecektir. Yüksek miktarda beyaz kan hücresi ve bakteri, bir enfeksiyon olduğu anlamına gelir.


Kan kültürleri . Bir kan kültürü, enfeksiyonunuzun kanınıza yayılıp yayılmadığını söyleyebilir.

Bilgisayarlı tomografi (BT taraması) . Böbrek enfeksiyonunu teşhis etmek için bir BT taraması gerekli değildir, ancak problemleri tespit etmek için idrar yollarının ve böbreklerin ayrıntılı 3D görüntülerini gösterir. BT ayrıca tedaviye ihtiyaç duyan bir tıkanıklık olup olmadığını da görür.

Böbrek ultrasonu . Ultrason, idrar yolunu engelleyen yaralar, taşlar veya başka şeyler olup olmadığını göstermek için böbreklerin ve üreterlerin görüntülerini oluşturabilir. Bu bilgi, tedavi kararlarının yönlendirilmesine yardımcı olabilir.
İşeme sistoüretrogramı (VCUG) , mesane doluyken ve idrar yaparken mesanenin ve üretranın röntgen görüntüsüdür. Kontrast boya kullanır. Bu test üretra ve mesanede problemler gösterebilir.

Dijital rektal muayene (DRE) . DRE prostatın fizik muayenesidir. Böbrek enfeksiyonu geçirebilecek erkeklerde şişmiş bir prostatın mesanenin boynunu tıkayıp tıkamadığını görmek için bir DRE olabilir.

Dimerkaptosukinik asit (DMSA) sintigrafisi . Bu test, böbreklerin ne kadar iyi çalıştığına yakından bakmak için az miktarda radyoaktif malzeme kullanır. Özel kameralar ve bilgisayarlar böbreklerin enfekte, yaralı veya hasarlı olup olmadığını görmek için görüntüler oluşturur.

Doktorunuz ayrıca böbrek taşları veya doğum kusurları gibi böbrek enfeksiyonuna neden olabilecek problemleri arayacaktır . Bunlar gelecekteki enfeksiyonları önlemek için tedavi edilebilir. Tedaviniz sorunun açık bir şekilde teşhis edilmesine dayanacaktır.

Piyelonefrit Tedavisi Nasıldır ?

Böbrek enfeksiyonları antibiyotiklerle tedavi edilir. Bu ilaç evde alınacak bir hap olarak sunulmaktadır. Enfeksiyon çok kötüyse veya hasta kusuyorsa, damarınıza antibiyotik almak için bir hastaneye gitmeniz gerekebilir (IV). Enfeksiyonu iyileştirmek ve geri dönmesini durdurmak için iki veya daha fazla haftada antibiyotik almak yaygındır.

Tedaviden sonra, enfeksiyonun geri dönmediğinden emin olmak için idrar kültürleri kullanılır. Eğer öyleyse, iki hafta daha ilaç sunulur. Tekrar olursa, 6 haftaya kadar ilaç kullanılabilir.

İdrar yolunda bir blok veya doğum kusuru bulunursa cerrahi gerekebilir.
Tedaviden sonra

Ameliyat gerekli değilse, hasta ilacı birkaç gün içinde daha iyi hissedecektir. Semptomlar gitmiş olsa da, geri dönmemesi için tıbbın tüm seyrini bitirmek önemlidir.
Böbrek enfeksiyonu bir kereden fazla geri dönerse, böbrekleri sağlıklı tutmak için her gün kullanımda küçük bir doz antibiyotik kullanılabilir.


Not: Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemleriniz için hekiminize danışmanız gerekmektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar