Kulak Çınlaması Nedir ? | Kulak Çınlaması (Tinnitus) Nasıl Önlenir ? >>>


kulak-cinlamasi-tedavisi
Kulak Çınlaması Nedir ? | Kulak Çınlaması Nasıl Önlenir ? >>>

Kulak Çınlaması Nedir ? Kulak Çınlaması Nasıl Önlenir? Kulak Çınlaması Neden Olur ? Kulak Çınlamasına Ne İyi Gelir ? Tinnitus Tedavisi Nasıldır?

Kulak çınlaması son yılların en sık rastlanan rahatsızlıklarından sadece birisi. Tedavisi oldukça zor olan kulak çınlaması nedir ? kulak çınlaması nasıl önlenir ? kulak çınlaması nasıl teşhis edilir ? kulak çınlamasına ne iyi gelir ? tinnitus tedavisi nasıldır ?  yayınımızı okumaya devam ederek bu sorularınıza cevap bulabilirsiniz.



Kulak Çınlaması (Tinnitus) Nasıl Teşhis Edilir ? Doktorunuz kulak çınlamasının olası nedenlerini araştırmak için kulaklarınızı, başınızı ve boynunuzu inceleyecektir. Testler şunları içerir:

İşitme (odyolojik) sınavı. Testin bir parçası olarak, her seferinde tek bir kulağa belirli seslerin çalınacağı, kulaklık takılan ses geçirmez bir odada oturacaksınız. Sesi ne zaman duyabileceğinizi belirtirsiniz ve sonuçlarınız yaşınız için normal kabul edilen sonuçlarla karşılaştırılır. Bu, kulak çınlamasının olası nedenlerini ortadan kaldırmaya veya tanımlamaya yardımcı olabilir.

Hareket. Doktorunuz sizden gözlerinizi hareket ettirmenizi, çenenizi sıkmanızı veya boynunuzu, kollarınızı ve bacaklarınızı hareket ettirmenizi isteyebilir. Tinnitusunuz değişirse veya kötüleşirse, tedavi gerektiren altta yatan bir bozukluğun belirlenmesine yardımcı olabilir.

Görüntüleme testleriTinnitusunuzun şüpheli nedenine bağlı olarak, CT veya MRI taramaları gibi görüntüleme testlerine ihtiyacınız olabilir.

Aşağıda listelenen duyduğunuz bazı sesler, doktorunuzun olası bir altta yatan nedeni belirlemesine yardımcı olabilir.

Tıklar. Kulağınızın içindeki ve çevresindeki kas kasılmaları, patlamalarda duyduğunuz keskin tıklama seslerine neden olabilir. Birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürebilirler.

Acele veya uğultu. Bu ses dalgalanmaları genellikle köken olarak vaskülerdir ve bunları egzersiz yaptığınızda veya uzandığınızda veya ayağa kalktığınızda olduğu gibi pozisyon değiştirdiğinizde fark edebilirsiniz.

Kalp atışı. Yüksek tansiyon, anevrizma veya tümör gibi kan damarı problemleri ve kulak kanalının veya östaki borusunun tıkanması, kulaklarınızdaki kalp atışınızın sesini yükseltebilir (pulsatil tinnitus).

kulak-cinlamasi-nasil-tedavi-edilir
Kulak Çınlaması Nedir ? | Kulak Çınlaması (Tinnitus) Nasıl Önlenir ?


                          
Düşük perdeli zil sesi. Bir kulakta düşük perdeli çınlamaya neden olabilecek durumlar arasında Meniere hastalığı bulunur. Tinnitus, bir vertigo atağından önce çok gürültülü hale gelebilir - sizin veya çevrenizin döndüğünü veya hareket ettiğini hissedin.

Tiz zil sesi. Çok yüksek bir sese veya kulağa bir darbeye maruz kalmak, genellikle birkaç saat sonra kaybolan tiz bir çınlamaya veya uğultuya neden olabilir. Bununla birlikte, işitme kaybı da varsa, kulak çınlaması kalıcı olabilir. Uzun süreli gürültüye maruz kalma, yaşa bağlı işitme kaybı veya ilaçlar, her iki kulakta da sürekli, tiz bir çınlamaya neden olabilir. Akustik nöroma, bir kulakta sürekli, tiz bir çınlamaya neden olabilir.

Diğer sesler. Sert iç kulak kemikleri (otoskleroz), sürekli olabilen veya gelip gidebilen düşük perdeli kulak çınlamasına neden olabilir. Kulak kanalındaki kulak kiri, yabancı cisimler veya kıllar kulak zarına sürtünerek çeşitli seslere neden olabilir.
Çoğu durumda, tinnitusun nedeni asla bulunmaz. Doktorunuz, kulak çınlamanızın şiddetini azaltmak veya gürültüyle daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olmak için atabileceğiniz adımları sizinle görüşebilir.

Kulak Çınlaması Tedavisi Nasıldır ?

Altta yatan bir sağlık durumunu tedavi etmek

Tinnitusunuzu tedavi etmek için, doktorunuz önce semptomlarınızla ilişkili olabilecek altta yatan, tedavi edilebilir bir durumu belirlemeye çalışacaktır. Tinnitus bir sağlık durumundan kaynaklanıyorsa, doktorunuz gürültüyü azaltabilecek adımlar atabilir. Örnekler şunları içerir:

Kulak kirinin çıkarılması. Gömülü kulak kirini çıkarmak kulak çınlaması semptomlarını azaltabilir.

Bir kan damarı durumunu tedavi etmek. Altta yatan vasküler rahatsızlıklar, sorunu çözmek için ilaç, ameliyat veya başka bir tedavi gerektirebilir.

İlacınızı değiştirmek. Kullandığınız bir ilaç kulak çınlamasının nedeni gibi görünüyorsa, doktorunuz ilacı bırakmanızı veya azaltmanızı veya farklı bir ilaca geçmenizi tavsiye edebilir.

                              
kulak-cinlamasi-nedir
Kulak Çınlaması Nedir ? | Kulak Çınlaması (Tinnitus) Nasıl Önlenir ? >>>
                           
Gürültü azaltma. Bazı durumlarda beyaz gürültü sesi bastırmaya yardımcı olabilir, böylece daha az rahatsız edici olabilir. Doktorunuz gürültüyü bastırmak için elektronik bir cihaz kullanmanızı önerebilir. Cihazlar şunları içerir:

Beyaz gürültü makineleri. Düşen yağmur veya okyanus dalgaları gibi simüle edilmiş çevresel sesler üreten bu cihazlar, genellikle kulak çınlaması için etkili bir tedavidir. Uyumana yardımcı olması için yastık hoparlörlü beyaz gürültü makinesini denemek isteyebilirsin. Yatak odasındaki fanlar, nemlendiriciler, nem gidericiler ve klimalar da geceleri iç gürültüyü kapatmaya yardımcı olabilir.

İşitme cihazları. Bunlar, özellikle kulak çınlamasının yanı sıra işitme sorunlarınız varsa yardımcı olabilir.

Maskeleme cihazları. Kulağa takılan ve işitme cihazlarına benzer şekilde bu cihazlar, kulak çınlaması semptomlarını bastıran sürekli, düşük seviyede beyaz bir ses üretir.

Tinnitus yeniden eğitimi. Giyilebilir bir cihaz, deneyimlediğiniz tinnitusun belirli frekanslarını maskelemek için ayrı ayrı programlanmış tonal müzik sunar. Zamanla, bu teknik sizi kulak çınlamasına alıştırabilir ve böylece ona odaklanmamanıza yardımcı olabilir. Danışmanlık genellikle tinnitus yeniden eğitiminin bir bileşenidir.

İlaçlar. İlaçlar kulak çınlamasını iyileştiremez, ancak bazı durumlarda semptomların veya komplikasyonların şiddetini azaltmaya yardımcı olabilirler.


Kulak Çınlaması (Tinnitus ) Nasıl Kabul Edilebilir Seviyeye İndirilir?

Çoğunlukla tinnitus tedavi edilemez. Ancak bazı insanlar buna alışıyor ve ilk başta olduğundan daha az fark ediyor. Çoğu insan için, bazı ayarlamalar semptomları daha az rahatsız edici hale getirir. Bu ipuçları yardımcı olabilir:

Olası tahriş edici maddelerden kaçının. Tinnitusunuzu daha da kötüleştirebilecek şeylere maruz kalmanızı azaltın. Yaygın örnekler arasında yüksek sesler, kafein ve nikotin bulunur.

Gürültüyü örtün. Sessiz bir ortamda, bir fan, hafif müzik veya düşük sesli radyo statik tinnitustan gelen gürültüyü maskelemeye yardımcı olabilir.

Stres Yönetimi. Stres tinnitusu daha da kötüleştirebilir. Gevşeme terapisi, biofeedback veya egzersiz yoluyla olsun, stres yönetimi biraz rahatlama sağlayabilir.


Alkol tüketiminizi azaltın. Alkol, kan damarlarınızı genişleterek kanınızın gücünü artırır ve özellikle iç kulak bölgesinde daha fazla kan akışına neden olur.


tinnitus-nasıl-tedavi-edilir
Kulak Çınlaması Nedir ? | Kulak Çınlaması (Tinnitus) Nasıl Önlenir ? 
                        
Kulak Çınlaması (Tinnitus) İçin Alternatif Tıp

Tinnitus için alternatif tıp tedavilerinin işe yaradığına dair çok az kanıt var. Bununla birlikte, tinnitus için denenen bazı alternatif terapiler şunları içerir:

Akupunktur
Hipnoz
Ginkgo Biloba
Melatonin
Çinko takviyeleri
B vitaminleri

Transkraniyal manyetik stimülasyon (TMS) kullanan nöromodülasyon, bazı insanlar için kulak çınlaması semptomlarını azaltmada başarılı olan ağrısız, invazif olmayan bir tedavidir. Şu anda, TMS Avrupa'da ve ABD'de bazı denemelerde daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu tür tedavilerden hangi hastaların yararlanabileceği henüz belirlenmemiştir.

Başa Çıkma ve Destek

Tinnitus her zaman iyileşmez veya tedavi ile tamamen ortadan kalkmaz. İşte başa çıkmanıza yardımcı olacak bazı öneriler:

Danışmanlık. Lisanslı bir terapist veya psikolog, tinnitus semptomlarını daha az rahatsız edici hale getirmek için başa çıkma tekniklerini öğrenmenize yardımcı olabilir. Danışmanlık, anksiyete ve depresyon dahil olmak üzere genellikle kulak çınlamasıyla bağlantılı diğer sorunlarda da yardımcı olabilir.

Destek grupları. Deneyiminizi kulak çınlaması olan diğer kişilerle paylaşmak yardımcı olabilir. İnternet forumlarının yanı sıra yüz yüze buluşan tinnitus grupları da var. Grupta aldığınız bilgilerin doğru olduğundan emin olmak için en iyisi bir doktor, odyolog veya başka bir kalifiye sağlık profesyoneli tarafından yönetilen bir grup seçmektir.

Eğitim. Tinnitus hakkında olabildiğince çok şey öğrenmek ve semptomları hafifletmenin yolları yardımcı olabilir. Ve sadece tinnitusu daha iyi anlamak, bazı insanlar için daha az rahatsız edici hale getirir.


Doktorunuza şunları anlatmaya hazır olun:

Belirti ve semptomlarınız
İşitme kaybı, yüksek tansiyon veya tıkalı arterler (ateroskleroz) gibi sahip olduğunuz diğer sağlık durumları da dahil olmak üzere tıbbi geçmişiniz,Bitkisel ilaçlar dahil aldığınız tüm ilaçlar

Doktorunuzdan ne beklemelisiniz ?

Doktorunuz muhtemelen size aşağıdakiler dahil bir dizi soru soracaktır:

Semptomları ne zaman yaşamaya başladınız?
Duyduğunuz ses neye benziyor?
Bir kulakta mı yoksa iki kulakta mı duyuyorsunuz?
Duyduğunuz ses sürekli mi yoksa gelip gidiyor mu?
Gürültü ne kadar yüksek?
Gürültü sizi ne kadar rahatsız ediyor?
Belirtilerinizi iyileştiren bir şey var mı?
Belirtilerinizi kötüleştiren bir şey var mı?
Yüksek sese maruz kaldınız mı?
Kulak hastalığınız veya kafa travması geçirdiniz mi?

Tinnitus teşhisi konulduktan sonra bir kulak, burun ve boğaz doktoruna (kulak burun boğaz uzmanı) görünmeniz gerekebilir. Ayrıca bir işitme uzmanıyla (odyolog) çalışmanız gerekebilir.


Not: Bu yayın bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir tedavi önerisi içermermez. Sizin için en doğru tanı ve tedavinin doktorunuz olduğunu unutmayın...

Yorum Gönder

0 Yorumlar