Barometre Nedir,Nasıl Çalışır ?

Barometre Nedir,Nasıl Çalışır ?



Barometre  Nedir , Barometre Nasıl Çalışır ? Barometrenin Görevi Nedir ?


Barometre nedir, barometre hava basıncını ölçen meteorolojik alettir. Öncelikle hava tahmininde kullanılan bir barometre, aletin üzerindeki havanın ağırlığını ölçmek için farklı yöntemler kullanır. Hava basıncı ölçümlerini tespit etmek için farklı yöntemler kullanan, civa ve aneroid barometreler olarak bilinen iki ana barometre türü vardır .


Civa barometreleri, aletlerin eski biçimidir ve bugün hala hava durumu tahminleri için kullanılmaktadır. Barometre ne zaman icat edilmiştir ? 17. yüzyılda İtalyan bir fizikçi tarafından icat edilen bu aletler çok hassastır, ancak barometreyi çalıştırmak için gereken yüksek cıva seviyeleri nedeniyle tehlikeli olabilir. Cıva barometreleri de çok hassas ve oldukça büyüktür ve genellikle kalıcı olarak tek bir yerde kalmaları gerekir. Cihaz, üstü kapalı ve tabanı açık, daha büyük bir kabın içine oturan büyük bir cam tüpten oluşur. Hem kap hem de tüp cıva ile doldurulur ve tüpün cam üzerinde veya yanları boyunca ölçüm işaretleri olabilir.

Bir civa barometre tüp içinde büyük bir kapta cıva arasında ve basıncı dengelemek için çalışır. Atmosfer basıncı yükselir, kabın cıva hava ağırlık civa daha yüksek boru yukarı çeker. Basınç düştüğünde, hava daha hafif hale gelir ve kaptaki cıva, borudakine daha az kuvvet uygulayarak seviyenin düşmesine izin verir.



Kadranlı barometre civa enstrüman göre oldukça farklı çalışır ve neredeyse tam olarak iki yüzyıl sonra icat edilmiştir. Fransız bir mucit olan Lucien Vidie, metal işleme ve teknolojideki gelişmeler sayesinde 19. yüzyılın ortalarında yeni versiyonu geliştirmeyi başardı. Aneroid barometreler tipik olarak, bir kadran üzerindeki bir iğneyi hareket ettirebilen ve ölçümün okunmasına izin veren kollara tutturulmuş çok küçük, esnek bir kapsülden oluşur.

Bir aneroid barometredeki kapsül, bir iç vakum oluşturmak için kaynaklanmış esnek bir metal kullanarak çalışır. Basınç uygulandığında, kapsül duvarları sıkışarak, bir ölçüm kadranını hareket ettiren takılı bir kola basınç uygular. Basınç ne kadar büyükse, sıkıştırma o kadar büyük olur ve hava basıncı kadranı o kadar yükselir. Aneroid barometreler genel okumalar için çok iyi çalışsa da, cıva versiyonları kadar doğru olma eğilimindedirler. Öte yandan, aneroid barometreler daha sağlamdır, daha az tehlikelidir ve taşınması kolaydır.

Her iki türdeki cihazda yüzyıllarca süren ince ayar sayesinde, her iki tür modern barometre de son derece iyi çalışıyor. Genellikle fırtınaların, yağmurun veya diğer sert hava koşullarının geleceğini tahmin etmek için kullanılırlar ve bu da genellikle düşük basınç ölçümleriyle sonuçlanır. Bir barometre, kuru hava ve açık gökyüzü ile bağlantılı yüksek basınç okuması gösteriyorsa, güzel hava da doğru bir şekilde tahmin edilebilir.




Yorum Gönder

0 Yorumlar