Ölü Piksel Nedir ? Beyaz Ölü Piksel Neden Olur ?


Ölü Piksel Nedir ? Ölü Piksel Neden Olur ?

Ölü Piksel Nedir ? Beyaz Ölü Piksel Neden Olur ? Beyaz Piksel Nedir ?

Sıvı kristal ekranlı (LCD) ekranlar, piksel adı verilen milyonlarca küçük renkli noktadan oluşur . Ekrandaki küçük beyaz noktaya beyaz piksel adı verilir . Bu beyaz nokta aynı zamanda sıkışmış piksel olarak da bilinir. Dizüstü bilgisayarlar, monitörler ve cep telefonu ekranları dahil olmak üzere herhangi bir LCD ekranda sıkışmış pikseller görünebilir.




Beyaz pikselin yaygın nedenleri arasında, hatalı çalışan bir transistör veya LCD monitörün içindeki sıvının eşit olmayan dağılımı yer alır . Her pikselin kırmızı, yeşil ve mavi renklerde üç alt pikseli vardır. Transistörler, elektrik akımını alt piksellere taşır. Akım, piksellerin renk değiştirmesine neden olur.
Cep telefonu ekranlarında sıkışmış pikseller görünebilir.

Bir transistör kısa devre yaparsa veya açık kalırsa, sonuç beyaz, kırmızı, mavi veya yeşil bir piksel olabilir. Piksel herhangi bir akım almıyorsa, LCD ekranda beyaz alanla çevrili küçük bir boş siyah nokta görülebilir. Siyah alana ölü piksel denir .



Bazen beyaz bir piksel onarılabilir. Beyaz pikselleri bulup düzelten çeşitli yazılım programları mevcuttur. Genel olarak, yazılım tam bir piksel testi çalıştırabilir veya beyaz bir piksel bulmak için piksel rengine göre arama yapabilir. Yazılımın tüm pikselleri test etmesi 20 dakikadan birkaç saate kadar sürebilir.

Ekrana sürtünme veya dokunma da sıkışmış bir pikseli onarabilir. Kullanıcılar, riski kendilerine ait olmak üzere pikselleri onarmayı deneyebilirler. Ekrana dokunarak veya ovalayarak bir pikseli onarmaya çalışırken dikkatli olunmalıdır. Beyaz bir pikseli çevreleyen diğer pikselleri kırmak mümkündür.


                             



Ekrana dokunmadan veya ovalamadan önce monitörler kapatılmalıdır. Ekrana nemli bir bez koymak, çizilmeyi ve daha fazla piksel hasarını önlemeye yardımcı olabilir. Ekrana hala baskı uygulanırken ekran tekrar açılabilir. Kullanıcılar daha sonra beyaz pikselin tamir edilip edilmediğini görmek için basıncı ve bezi kaldırabilir.

Beyaz pikseller de kullanıcının herhangi bir ilgisi olmadan zamanla çalışmaya başlayabilir. Bazı beyaz pikseller yalnızca birkaç saatlik sürekli kullanımdan sonra görünür. Genellikle beyaz pikseller can sıkıcı bir durumdur ve ekranın düzgün çalışmasını engellemez.

Üreticilerin her birinin LCD ekran değişimiyle ilgili kendi piksel politikası vardır. Şirketler nadiren monitörleri tek bir beyaz pikselle değiştirirler. Kullanıcılar , üreticinin orijinal garanti kapsamında bir ekranı değiştirmeden önce kaç tane beyaz piksel gerektiğini belirlemek için garanti bilgilerini kontrol edebilir .

Bazı şirketler, piksel kusurlu ekranları yenilenmiş bir birimle değiştirebilir. Kullanıcılar, belirli bir ekranın onarılıp değiştirilmeyeceğini öğrenmek için şirketin müşteri destek merkezini arayabilirler. Müşteriler, zamanla kendi kendini onarması umuduyla sıkışmış tek bir pikselle yaşamayı da seçebilirler.


Yorum Gönder

0 Yorumlar