Softball -Softbol- Nedir ? Softball Nasıl Oynanır ? Oyun Kuralları >>>

softball-nasil-oynanir
Softball -Sofbol- Nedir ? Softball Nasıl Oynanır ? Oyun Kuralları >>>

Softball-Softbol- Nedir ? Softball Oyun Kuralları Nelerdir ? Softball Nasıl Oynanır ?

Bu yayınımızda softball nedir, softball oyun kuralları nelerdir , sorularını yanıtladık. Softball oyunu beyzbol'un kadınlara uyarlanmış versiyonudur. Birbirine dik 70 metre uzunluktaki iki çizgi ve bu çizgileri birleştiren yay dahilindeki bir alanda oynanır.




İç saha ve dış saha olmak üzere iki saha vardır. İç saha her köşesinde bir kale bulunan ve kenarları 19 metre uzunluğunda bir karedir.Bu karenin dışında kalan alan dış saha olarak nitelendirilir.Beyzball topuna göre softball topu daha yumuşaktır.Bu topun çapı 30 cm ağırlığı ise 178 gr dır. Topa vurmak için kullanılan topun uzunluğu 86 cm dir. Softballda Takımlar 9 ar kişiden oluşur.Savunma yapan 9 oyuncunun hepsi oyun alanında iken hücum yapan takımdan sadece 1 oyuncu bulunur.Atıcı iç sahanın ortasında sayı karesinden yaklaşık 14 metre uzaklıkta bulunur. Sayı karesinde vurucu , vurucunun arkasında yakalayıcı bulunur. Savunma takımının diğer oyuncuları kalelerde ve dış sahalarda yakalayıcı görevindedir.

                                  



                                 


Softball ' da oyun   atıcının topu atmasıyla başlamaktadır. Vurucu eğer 3 kez ıska yapar ve topa vuramazsa  vurucu oyun dışı kalmaktadır. Vurucusu oyun dışı kalmış olan takım hücum hakkını kaybeder ve bir devre tamamlanmış olur. Eğer vurucu topa vurabilirse 1. Kaleye doğru koşmaya başlar, yakalayıcılar ise  topu yakalayıp kale bekçilerine ulaştırmaya çalışır.Koşucu top geri dönmeden sırasıyla tüm kalelere donukup sayı kalesine ulaşırsa takımı sayı kazanır.



                                 


Vurucu sıradaki kaleye toptan önce yetişemeyeceğini düşünüyorsa bulunduğu kalede beklemeyi seçebilir, başka bir takım arkadaşı vurcunun yerini alır eğer vurucu topu sahanın dışına göndermeyi başarırsa buna sayı vuruşu adı verilir. Sayı vuruşunda vurucu rahatlıkla 4 kaleye dokunur , kalelerde kendisinden önce yer kapmış oyuncularda bu tura katılır ve her oyuncu kadar sayı kazanılmış olur. Softball oyununda 8 devre sonunda oyun bimiş olur totalde en fazla sayı almış alan takım kazanmış olur.



softbol-nedir-nasil-oynanir
Softball -Sofbol- Nedir ? Softball Nasıl Oynanır ? Oyun Kuralları >>>


Bu yayınımızda softball nedir, softball oyun kuralları nelerdir,softball nasıl oynanır gibi soruları yanıtladık.

Yorum Gönder

0 Yorumlar