Vanilya Bitkisi Nedir , Nerede, Nasıl Yetişir ? >>>

vanilya-bitkisi-nerede-yetişir
Vanilya Bitkisi Nedir , Nerede Yetişir ? 

Vanilya Bitkisi Nedir , Nerede, Nasıl Yetişir ? Türkiyede Vanilya Yetiştiriciliği Var Mıdır? 

Kurabiye ve kek pişirirken, muhtemelen elininıze almanız gereken malzemelerden birisi de vanilya olacak. Peki vanilya bitkisi nedir ? vanilya bitkisi nerede yetişir ? bu sorularınıza cevap bulmak için okumaya devam ediniz...

Vanilya fasulyesi tohumlarının bir orkideden geldiğini öğrenmek sizi şaşırtabilir. Aslında, vanilya orkidesi ( Vanilla planifolia) , yenilebilir bir meyve üreten tek orkidedir . Başlangıçta Meksika'daki ağaçların arasında tırmanırken keşfedildi ve daha sonra dünyanın diğer sıcak tropikal ve subtropikal bölgelerine tanıtıldı.

Vanilya bitkisi yaklaşık 100 tırmanan ve karasal (kara) orkideden sadece biridir ve ağaçlara veya çalılara 3 ila 25 metre arasında herhangi bir yere tırmanabilir. Vanilya orkidesinin doğal tozlaştırıcısı, yalnızca Meksika'da bulunan bir Melipona arı türüdür. Yani, uzun yıllar vanilya çekirdeklerinin tek kaynağı buydu.

Vanilya nerede yetişir ? Günümüzde vanilya ticari olarak Madagaskar, Karayipler, Meksika, Comoro Adaları, Endonezya, Hawaii ve Tahiti'de yetiştirilmektedir. Vanilya yetiştiriciliği için fazlasıyla emek gerekir. Üç yıl sonrasına kadar bitkiler vanilya çekirdeği üretmeye bile başlamıyor . Sonunda çiçek açtıklarında, çiçekler yalnızca bir gün açık kalır ve çiçek açtıktan sonraki 12 saat içinde dikkatlice tozlaşmaları gerekir.

Tozlaşmayı ve en iyi vanilya fasulyesi aromasını sağlamak için, her orkidedeki her çiçek elle tozlanır . Bu, özellikle yardım edecek en azından Melipona arılarının olacağı Meksika dışındaki bölgelerde yetişen bitkiler için geçerlidir.

Çiçeklerin birkaç hafta boyunca her gün farklı zamanlarda açıldığını düşünürsek, bu göründüğünden daha zor. Tohum kabuklarının hasat için yeterince olgunlaşması dokuz tam ay sürer ve her kapsül farklı bir hızda olgunlaşır. Bu, can sıkıcı çiçek tozlaşması gibi, işçilerin her seferinde üç ila dört hafta boyunca günlük hasat yaptığı anlamına gelir. Hasattan sonra tohum kabuğunun kürlenme süreci üç ay daha sürer. Saf vanilya özü üretiminde aceleye gerek yoktur, bu yüzden bu sıvı baharat çok pahalı kalıyor.


vanilya-bitkisi-nerede-yetişir
Vanilya Bitkisi Nedir , Nerede Yetişir ?

                           

Vanilya Bitkisi Özellikleri Nelerdir ? Vanilya Nasıl Yetiştirilir ?

Vanilya orkideleri, 15 cm  sarı-yeşil, etli yaprakları olan yaprak dökmeyen bitkilerdir. Vanilya nötr bir toprak pH'sını (6,6 - 7,5) sever. Birkaç yıl boyunca bir kesimde çiçek açmasanız da çiçekleri ilkbaharın ortasından yaz sonuna kadar - ve sadece bir gün için - görünür . Boru şeklindeki çiçekler beyaz, sarı veya yeşil ve yaklaşık 12 cm genişliğindedir. Çiçekler başarılı bir şekilde tozlanırsa (bahçıvan tarafından yapılması gerekir), yaklaşık dokuz ay tohum kapsülleri oluşacaktır.

Vanilya orkideleri yüksek nemi tercih eder ve gece sıcaklıklarının 55 derecenin altına düşmediği bir alanda yetiştirilmelidir, Parlak ışık ve filtrelenmiş gölge tercih edilir ve saksı ortamı iyi drene olmalı ve humus bakımından zengin olmalıdır. Evet, kendi karışımınızı oluşturabilirsiniz, ancak orkidelere özgü uygun bir toprak karışımı satın almak daha kolaydır.

YAZ KIŞ YEŞİL KALAN , YAPRAK DÖKMEYEN AĞAÇLAR HANGİLERİDİR ? TIKLA ÖĞREN >>>

Toprağı her zaman eşit şekilde nemli tutun ve aynı zamanda fazla su içmemesine dikkat edin. Bu orkide, sulamalar arasında ayaklarının kurumasını sevmeyebilir, ancak çürük kökler de istemez. İlkbahar ve yaz aylarında vanilya fasulyesi bitkinizi iki haftada bir orkide gübresi ile hafifçe gübreleyin. Asmalara tırmanma ve tutunma için tahta bir kafes gibi bir tür destek sunun.

Vanilya fasulyesi bitkilerinin yetiştirilmesi özellikle zor değildir, ancak dış mekan ikliminiz ideal değilse, diğer ev bitkilerinin yanı sıra iç mekanlarda olduğu gibi seraya da çok uygundurlar.

Türkiyede Vanilya Yetiştiriciliği Var Mıdır ?

Türkiyede ticari olarak vanilya yetiştiriciliği yapılmamaktadır .


Yorum Gönder

0 Yorumlar