Badminton Nedir,Nasıl Oynanır ? Badminton Oyun Kuralları >>>

Badminton Nedir,Nasıl Oynanır ? Badminton Oyun Kuralları 


Badminton Nedir, Nasıl Oynanır? Badminton Oyun Kuralları Nelerdir ?

Bu yayınımızda badminton nedir, badminton nasıl oynanır ? badminton oyun kuralları nelerdir ? gibi soruları yanıtladık. İsterseniz yayınımızın en altından badminton nedir, badminton oyun kuralları nelerdir adlı video slaytımızı izleyebilirsiniz.

Badminton -sporu- oyunu kaz tüyünden yapılan bir top ve de raketle oynanan bir spor dalıdır. Badminton sporu dünyanın top ile oynanan en hızlı oyunudur. Topun hızı 300 km ye kadar ulaşabilmektedir.

Badminton raketi tenis raketine göre daha hafif ve ince bir yapıdadır. Badminton raketi ölçüleri ise uzunluk 68 cm iken genişliği ise 23 cm ye kadar olabilmektedir. Badminton topu tüy top olabildiği gibi sentetik malzemeden üretilmiş bir top da olabilir.

Badminton Topunun Özellikleri Nelerdir

Topun tabanına sabitlenmiş 16 tüy bulunacaktır.

Tüyler, tüylerin uç kısmından topun tabanının üst noktasına kadar ölçüldüğünde, 62 mm ila 70 mm arasında eşit uzunlukta olacaktır.

Tüylerin uçları, yarı çapı 58 mm ila 68 mm olan bir daire üzerinde duracaktır.

Tüyler, iplik veya uygun başka bir malzeme ile sıkıca tutturulacaktır.

Tabanın yarı çapı 25 mm ila 28 mm olacak ve üst kısmı yuvarlak olacaktır.

Topun ağırlığı 4.74 ila 5.50 gram olacaktır.

Badminton sahası dikdörtgen şeklindedir. File yüksekliği 1.55 metredir. Oyunda saha seçimi ve  maça başlayacak olan kişi yazı tura atışı ile kararlaştırılır. Kurayı kazanan sporcu sahanın  çizgilerle belirlenmiş sağ köşesinden servis atışı ile başlar. Badmintonda amaç topu file üzerinden topu karşı rakip alanın içerisindeki zemine düşürmektir. Servis atan sporcunun topu bel seviyesini aşmamalıdır.

Badminton Nedir,Nasıl Oynanır ? Badminton Oyun Kuralları 

Badmintonda Servis Nasıl Atılır ? Servis atan sporcunun sayısı çift ise servis sağ taraftan , tek ise sahanın sol tarafından kullanır.(Örneğin 1,3,5 sayısında olanlar servisi soldan 2,4,6 gibi sayıda olanlar ise servisi sağ taraftan kullanır) Servis atışının sahanın çapraz tarafına yapılması gerekmektedir bu nedenle rakip karşı çaprazda bekler. Servis atıldıktan ve karşılandıktan sonra topa her noktadan vurulabilmektedir.

Badmintonda setler 21 sayı üzerinden oynanır. Skor 20-20 olduğunda bir sporcu diğerine 2 sayı üstünlük sağlayana kadar müsabaka devam eder. ( Fakat toplam skor 29-29 olduğunda, 30. sayıyı ilk alan taraf oyunu kazanacaktır.) Setlerin bitimde sahalar değişir, seti kazanmış olan sporcu bir diğer sete başlama hakkına sahiptir. .2 set kazanmış sporcu maçı kazanmış olur. Setler 1-1 ise son set oynanırken 11.sayıya ulaşıldığında sahalar değiştirilir.

Set içinde herhangi bir takımın sayısı 11’e ulaştığı zaman 60 saniye, set aralarında 90 ya da 120 saniye molalar verilir. Mola uygulamaları şampiyonaya göre farklılık gösterebilmektedir.

Badmintonda Çiftler Müsabakaları

Servis atan tarafın oyuncusu, servis atan taraf sayı almadığında ya da o oyunda çift rakamlı bir sayı aldığında sağ servis kortundan servis atacaktır.

Servis atan tarafın oyuncusu, servis atan taraf o oyunda tek rakamlı bir sayı aldığında sol servis kortundan servis atacaktır.

Servis karşılayan tarafın en son servisi atan oyuncusu, en son servis attığı aynı servis kortunda kalacaktır.Tersi durum, servis karşılayan oyuncunun eşi için de geçerli olacaktır.

Servis atan oyuncunun karşısındaki servis kortunda çapraz olarak duran servis karşılayan tarafın oyuncusu, servis karşılayan oyuncu olacaktır.

Oyuncular, kendi tarafları servis atışı yaparken, bir sayı kazanana kadar, servis kortlarını değiştirmeyeceklerdir.

badminton nedir
Badminton Nedir,Nasıl Oynanır ? Badminton Oyun Kuralları 


Hangi Durumlarda Let (Servis Tekrarlanması) Durumu Olur ?

Oyunu durdurmak amacıyla gözlemci veya bir oyuncu tarafından (eğer gözlemci yoksa) ‘Let’ duyurusu yapılacaktır.

Servis atan oyuncu, servisi karşılayan oyuncu hazır olmadan servis atarsa (Kural9.4);

Servis esnasında, servisi karşılayan oyuncu ve servis atan oyuncunun her ikisi de hata yaparsa;

Servis geri döndükten sonra, top:

Fileye takılırsa ve filede asılı kalırsa,ya da

Fileyi geçtikten sonra fileye takılırsa;

Oyun esnasında,top parçalanırsa ve taban tamamen topun geri kalanından ayrılırsa;

Gözlemcinin, bir koç tarafından oyunun bölündüğünü ya da bir karşı taraf oyuncusunun ilgisinin dağıtıldığını düşünmesi durumunda;

Bir çizgi hakemi pozisyonu göremediğinde ve gözlemci karar veremediğinde;ya da

Herhangi bir beklenmedik ya da rastlantısal bir durum ortaya çıkarsa meydana gelecektir.

Bir‘let’ meydana geldiğinde, son servisten itibaren, oyun sayılmayacak ve en son servisi atan oyuncu tekrar servis atacaktır.

İsterseniz buraya tıklayarak diğer spor branşları listemize ve oyun kurallarına ulaşabilirsiniz >>>





Bu yayınımızda badminton nedir, badminton nasıl oynanır ? badminton oyun kuralları nelerdir ? gibi soruları yanıtladık.

Yorum Gönder

0 Yorumlar