Bocce Petank Nedir,Nasıl Oynanır ? Oyun Kuralları Nelerdir ?

bocce petank nedir
Bocce Petank Nedir,Nasıl Oynanır ? Oyun Kuralları Nelerdir ?

Bocce Petank Nedir,Nasıl Oynanır ? Oyun Kuralları Nelerdir ?

Bu yayınımızda bocce petank nedir, bocce petank nasıl oynanır, bocce petank oyun kuralları nelerdir , bocce petank kaç sayı üzerinden oynanır,bocce petankta puanlama nasıl yapılır gibi sorulara cevap bulabilecek ve bocce petank kurallarını maddeler halinde öğrenebileceksiniz. İsterseniz yayının en altında bulunan bocce petank nedir video slaytımızı da izleyebilirsiniz.

Bocce Petank, 4m X 15 m boyutlarında kum, çakıl, toprak ya da çim türü zeminlerde, 70 - 78 mm çapında metal toplarla, tekler, çiftler veya üçler kategorilerinde oynanır oyunda aynı zamanda “Pallino” ismiyle bilinen bir küçük hedef top bulunmaktadır. Bu topa aynı zamanda “Jack” ya da “Misket’te” denilmektedir. Petank kategorisinin içinde zor hedeflerin vurulması suretiyle oynanan vurma oyunu (Altın Nokta) da vardır.

Bocce Petank Nasıl Oynanır ?

Oyun iki sporcunun karşılıklı bireysel müsabakasını içeriyorsa her iki sporcu bir oyunda 3’er top atar. Yine 2’şer kişilik iki farklı takımın müsabakasında her sporcu 3 top atmaktadır. 3’er kişilik iki takımın mücadelesinde ise her oyuncu 2 top atmaktadır. Okul sporları turnuvalarında 3’er kişilik iki takım mücadele eder. Takımlarda 3 oyuncu vardır yine 2 sporcu da  yedeklerde bulunabilir.

Petankta 13’e ulaşan ilk takım müsabakayı da kazanmış olur.

‘Bocce Petank’ oyununda sporcuların amacı metal topları, küçük hedef top olan “pallino'nun” en yakınına atmaktır. Puanlama yapılırken hedefe atılmış tüm topların  pallino'ya uzaklıkları hesaplanır. Puanlamada öncelikle pallino’ya en yakın takımın topuna 1 puan verilir, ardından rakibin en yakın topu tespit edilir. 1 sayı almış takımın, Pallino’ya  rakibin en yakın topundan kaç tane başkaca yakın topu varsa bu toplar da sayıya ilave edilir ve o takımın sayısı ortaya çıkmış olur. Örneğin 1 sayıda olan takımın rakibin en yakın topundan 3 tane daha iyi topu varsa 1 sayıya ilaveten 3 sayı ilavesiyle toplam 4 sayı kazanmış olur. Her oyunda sadece bir takım puan çıkartabilir.. Puanlama yapılırken iki takımın kaptanı anlaşarak topları puanlandırırlar ( gerekirse metre kullanabilirler ), anlaşmazlık durumunda hakem çağırılarak ölçüm istenir.

Bocce petankta puanlama yaparken rakip topun tespiti önemlidir çünkü,1 sayı almış olan takımın kaç tane daha sayı alacağı ya da bu sayıdan başka sayı alamayacağı bu en yakın rakip topa bağlıdır. Rakip top,sayı alması muhtemel takımın diğer toplarını kesebilir. (rakip top sayıdaki takımın diğer toplarından hedefe daha yakınsa bu mesafenin uzağındaki diğer topların sayı almasını engeller. ) 

petank nedir
Bocce Petank Nedir,Nasıl Oynanır ? Oyun Kuralları Nelerdir ?

                          

Petankta, Bir eldeki tüm toplar atılıp bir takımın hanesine puan yazıldıktan sonra ralli ters istikametten ilk başlangıç yapılmış yöne doğru oynanır. Oyun bitene kadar sırasıyla bu ralli yönü her seferinde değişir.

Petankta oyunun kimin başlayacağına karar vermek için kura atışının yanı sıra pallinoya en yakın atılan topun başlaması kuralı da uygulanabilir. Kurayı kazanan takımın atış yapacak ilk sporcusu yine oyunun kurallarından olan 35-50 cm çaplarında olması gereken çemberi yere koyarak öncekikle hedef top olan pallinoyu ileriye doğru fırlatır ve metal top ile ilk atışını yapar amacı hedef topa yakın atış yapmaktır. Ardından rakip takımdan bir sporcu da ilk topunu atar. Ardından pallino’ya en uzak olan takım tekrardan diğer herhangi bir topunu atar, topu yakın olan takım atış yapmaz ta ki rakip takım pallinoya yaklaşana kadar bu bekleme süresi devam eder. Takımlardaki oyuncuların atış sırası uygulaması yoktur, dileyen sporcu kendisine ait olan topu takımın ortak kararıyla atar. Toplar hedefe yakınlaşma atışı olarak atılabildiği gibi aynı zamanda diğer rakip toplar hedeflenerek vurulmaya çalışılarak palinodan uzaklaştırılmaya çalışılabilir.

 

Okul Sporları Bocce Petank Uygulama Esasları Şunları İçerir:


*Yarışmalar; Petank disiplininde takım yarışmaları şeklinde yapılacaktır.

*Yarışmalarda oyun esnasında bir defaya mahsus oyuncu değişikliğine izin verilecektir.

 * Oyuncular yarışmalara uygun kıyafetle katılmak zorundadır. Yarışmalarda tayt ve şort giyilmez. Takımlar eşofman ve aynı renk formalarıyla (tişört) yarışmalara katılmak zorundadır. Bu kurala uymayan takımlar hakem tarafından uyarıldıktan sonra yarışmadan diskalifiye edilir.

*Petank yarışmalarında bitirme sayısı tüm kategorilerde 13’tür. Maç süresi mahalli ve grup yarışmalarında; 40 dakika ve ilave bir el olarak oynanacaktır. Ancak süre sonunda beraberlik durumu söz konusu olursa ilave 1 el daha oynanacaktır.

* Petank yarışmalarında küçüklerde geçerli misket uzaklığı en yakın 4 metre - en çok 8 metre, yıldızlar en yakın 5 - en çok 9 metre ve gençlerde ise en az 6 metre - en çok 10 metre olacaktır.

İlk atışı yapacak takımın sporcusunun pallino'yu istenilen uzaklığa atması için 3 hakkı vardır bu üç atışta da hedef başlangıç topu istenilen metre aralıklarına atılamazsa pallino'yu rakip takım istediği noktaya ( geçerli metreler dahilinde ) koyma hakkına sahiptir.

* Oyun esnasında pallino  vurularak dışarıya çıkarsa 3 farklı durumda aşağıdaki uygulamalar esas alınır.

--- Pallino dışarıya çıktığında iki takımın elinde top kalmışsa hiçbir takım puan alamaz oyun ters istikametten tekrar başlar.

--- Bir takımda henüz atılmamış bir top varsa ve diğer takımda hiç top yoksa, elinde topu olan takım top sayısı kadar sayı kazanmış olur.

----Yine iki takımın elinde top yoksa bu durumda da iki takım hiçbir puan alamaz ve oyun ters istikametten yeniden başlar.

Yine pallino oyun esnasında parçalanırsa, parçalanan en büyük parça o oyun için pallino olarak değelendirilir.

Atış esnasında sporcu içerisinde olduğu çemberin herhangi bir bölümüne basarsa, sıçarayarak atış yaparsa, ayağını yerden kaldırırsa  bu atış geçersizdir. Bu durumda dikkat edilmesi gereken kural şudur, bu geçersiz atış yapıldıktan sonra top pallinoya ya da rakip toplara çarparsa ve bu topların yeri daha önceden işaretlenmemişse hiçbir yaptırım uygulanamaz, dolayısıyla pallinonun ve atılan diğer topların atış yapan sporcu tarafından her seferinde iki yönlü işaretlenmesi gerekir.( yere çizik atılarak iz bırakılır)

*Misket oyun sahasının karşı kenarından en az 1 metre uzaklıkta ve yan kenarlardan en az 50 cm uzaklıkta olmalıdır.

* Petank oyununda atış yapılırken avuç içi yere bakmalıdır. Avuç içi yukarıya bakacak şekilde atış yapılması yasaktır. Bu kurala uyulmaması halinde öğrenci sporcu önce hakem tarafından uyarılır sonra topu diskalifiye edilir.

* El bitiminde sayılar üzerinde mutabakata varılmadan önce öğrenci sporcu kendi toplarını yerinden alırsa, alınan petank toplarının hepsi hükümsüz olur. Bu konuda itiraz kabul edilmez.

* El bitiminde sayılar üzerinde mutabakata varılmadan önce öğrenci sporcu misket veya rakibin petank topunu yerlerinden alırsa rakip takıma altı sayı verilir.

petank-nasıl oynanır
Bocce Petank Nedir,Nasıl Oynanır ? Oyun Kuralları Nelerdir ?

                       

* Herhangi bir öğrenci sporcunun oyun sahası sınırları içerisindeki yerde mevcut bir engeli kaldırması, düzlemesi veya bu engelin yerini değiştirmesi kesinlikle yasaktır. Sadece oynamak üzere olan öğrenci sporcu veya onun takım arkadaşı daha önce atılan petank topunun neden olduğu çukuru doldurabilir. Bu kurallara uyulmaması halinde öğrenci sporcu önce uyarılır sonra atılan veya atılmakta olan petank topu diskalifiye edilir.

* Öğrenci sporcunun ayakları çembere değmeden bütünüyle çember içerisinde bulunmalı ve atılan petank topu yere değinceye kadar ayakların çember dışına çıkmaması gerekir. Atış esnasında ayakların ikisinin de yere tam değmesi gerekir.

* Topu kullanma süresi 1 dakikadır. Bu süre, toplar ve misket durduktan sonra veya ölçüm gerekiyorsa, ölçümden sonra başlar.

* Her takımın yanında metre bulunacak, ölçümler öğrenci sporcular tarafından yapılacak, ancak anlaşmazlık durumunda hakeme baş vurulacaktır. ı. Çember, misket ve topların yerleri kesinlikle işaretlenecektir.

* Sadece çalıştırıcı kartına sahip kişi takımın arkasında durup atış sırası kendi sporcusunda olduğunda taktik verebilecek ve bunu yaparken diğer yarışmaları etkileyecek şekilde yüksek sesle bağırarak yapmayacaktır. Aksine davrananlar uyarılacak gerekirse yarışmadan men edilecektir.

* Çalıştırıcı kendine ayrılmış yerde duracak, kesinlikle saha içerisine girmeyecektir. Öğrenci sporcular sahayı terk edip çalıştırıcı yanına gitmeyecektir. Aksi takdirde ilk seferinde uyarılacak, devam ederse atılacak veya atılan top diskalifiye edilecektir..

* Öğrenci sporcunun, oyun sırası diğer takıma geçtikten itibaren rakibinin duyacağı şekilde konuşması, moral ve motivasyon bozucu söz ve davranışlarda bulunması kesinlikle yasaktır. Buna uyulmaması durumunda ilk seferinde uyarılacak, devam ederse atılacak veya atılan top diskalifiye edilecektir.


İsterseniz buraya tıklayarak diğer spor branşları listemize ve oyun kurallarına ulaşabilirsiniz >>>

 

 


bu yayınımızda bocce petank nedir, bocce petank nasıl oynanır, bocce petank oyun kuralları nelerdir , bocce petank kaç sayı üzerinden oynanır,bocce petankta puanlama nasıl yapılır gibi sorulara cevap vermiş olduk.

Yorum Gönder

0 Yorumlar