Everest Dağı'na Tırmanan Dağcılar Kimdir ?

Everest Dağı'na Tırmanan Dağcılar Kimdir ? 


Everest Dağı'na Tırmanan Dağcılar Kimdir ? Everest Dağına Kimler Ne Zaman Tırmandı ?

29.028 fit (8.848 metre) ile Everest Dağı, dünyanın en yüksek dağıdır. Tırmanılması en zor dağlardan biri olarak kabul edilir ve her kıtadaki en yüksek zirvelere sahip olan Yedi Zirvenin bir parçasıdır  . Sayıları her yıl değiştiği için Everest'in zirvesine herhangi bir zamanda kaç kişinin ulaştığını söylemek imkansız olsa da, Eylül 2011 itibarıyla 20'den fazla ülkeden 3.100'den fazla dağcı, çoğu MS 2000'den sonra 5.100'ün üzerinde kayıtlı tırmanış gerçekleştirdi. 2012 itibariyle, çoğu 1990'dan önce meydana gelen 220'den fazla ölüm kaydedildi. Tırmanma ekipmanındaki değişiklikler, ölüm oranlarının 1990'da% 37'den 2004'te yaklaşık% 4.4'e düşmesiyle 2000'li yıllarda ölümlerde keskin bir düşüşe neden oldu.

Resmi olarak Everest dağına ilk tırmanışın -ilk zirvenin  29 Mayıs 1953'te Yeni Zelandalı Sir Edmund Percival Hillary ve Nepalli bir Sherpa olan Tenzing Norgay tarafından gerçekleştirildiği biliniyor. Daha önceki dağcıların, özellikle George Mallory ve Andrew "Sandy "Irvine. Mallory ve Irving 1924'te Everest Dağı'nı zirveye çıkarmış olabilirler, ancak girişimde öldüler ve cesetlerin gerçekten tepeye ulaşıp ulaşmadıkları belli değil.

Everest Dağı'na ilk tırmanan kadın, 1975'te zirveye ulaşan Junko Tabei'ydi. Reinhold Messner ve Peter Habeler, Everest Dağı'na , 1978'de ek oksijen olmadan tırmanan ilk kadın oldular. 1980'de, Messner aynı zamanda ilk tek başına tırmanıcıydı. zirveye ulaşmak için. Diğer önemli yükselişler şunları içerir:

Min Bahadur Sherchan, 25 Mayıs 2008: 2011 yılı itibariyle dağın zirvesine çıkan en yaşlı kişi. Zirveye ulaştığında 76 yaşındaydı.

Jordan Romero, 25 Mayıs 2010: 2011 itibarıyla Everest dağına tırmanan en genç kişi. Zirveye ulaştığında 13 yaşındaydı.

Erik Weihenmayer, 25 Mayıs 2001: Everest Dağı'nın zirvesine çıkan ilk kör tırmanıcı.

Tamae Watanabe, 19 Mayıs 2012: Everest dağına çıkan ve zirveye ulaşan en yaşlı kadın. 73 yaşındaydı.

Apa Sherpa 10 Mayıs 1990 - 11 Mayıs 2011: 2011 yılı itibariyle Everest dağında en çok zirveye çıkan kişi. Sherpa, 1990 ile 2011 yılları arasında Everest'e 21 kez tırmandı.

Mona Mulepati ve Pem Dorje Sherpa, 30 Mayıs 2005: Mt.'nin Everest zirvesinde evlenen ilk çift. 

Everest Dağı'na Tırmanan Dağcılar Kimdir ? 

Yükseliş Yapmak

Everest Dağı'na tırmanmak için tanınmış yaklaşık 15 rota vardır, ancak yalnızca iki ana rota vardır. Biri Nepal'de başlıyor ve dağın güneydoğu sırtını geçiyor, diğeri Tibet'te başlıyor ve kuzey sırtını geçiyor. Bu rotaların her biri, sırasıyla Güney Ana Kampı ve Kuzey Ana Kampı olarak adlandırılan, insanların başlangıç ​​yapabileceği kendi ana kampına sahiptir. Güney Ana Kampı genellikle daha popülerdir, çünkü güneydoğu tırmanışı daha kolaydır ve Kuzey Ana Kampına gitmek için birkaç izin gereklidir. Her iki kamp da deniz seviyesinden yüksekte olduğundan , çoğu insan yüksekliğe alışmak için birkaç gün mola veriyor .

Ana kampta dinlendikten sonra, tırmanışçılar genellikle sabah çok erken saatlerde yükselmeye başlarlar, çünkü sabah saat 11'den sonra zirveye çıkmak çok daha tehlikelidir. İnsanlar neredeyse her zaman bir keşif gezisinin veya rehberli turun bir parçası olarak giderler. Birçok keşif ve tur, yardımcıları ve ekipmanı taşıyacak kişileri ve hatta bazen aşçıları içerir. Sherpas adı verilen yerel bir etnik grubun üyeleri, genellikle rehber veya yardımcı olarak çalışır. Tırmanıcılar, birkaç gün boyunca kamptan kampa geçerek adım adım tırmanış ve iniş yapar, bu da onlara değişen irtifaya alışmaları ve tırmanışlar arasında dinlenmeleri için zaman verir.

Dağa Tırmanmanın Dağcılar Üzerindeki Sağlık Etkileri

Soğuk ve yüksekliğin birleşimi dağcılar üzerinde bir dizi fiziksel etkiye sahiptir. Birçok insan baş dönmesine , yorgunluğa ve mide bulantısına neden olan irtifa hastalığı yaşar . Deniz seviyesinde olduğu için Everest'in tepesine yakın oksijenin yalnızca üçte biri var, bu da nefes almayı zorlaştırıyor ve dağcıları sıvının biriktiği bir durum olan Yüksek İrtifa Serebral Ödemi (HACE) için beyni riske atıyor. Dağcılar ayrıca akciğerlerde sıvının biriktiği bir durum olan Yüksek İrtifa Akciğer Ödemi (HAPA) riski altındadır. Soğuk ayrıca donmaya ve hipotermiye neden olur.

Dağ Üzerindeki Etki

Everest Dağı'ndaki artan tırmanıcı ve turist trafiği, geride kalan çöp ve atıkların artmasına neden oldu. 2008 yılı itibariyle dağda tahminen 120 ton çöp vardı, çoğunlukla oksijen tankları, çadırlar ve diğer ekipmanlar. 2008 ve 2011 yılları arasında Everest Dağı'nda toplanan yaklaşık 900 pound (yaklaşık 400 kg) insan atığıyla insan atığı da bir sorundur.


Everest dağına tırmanan dağcılar kimlerdir, everest dağına kaç kez çıkılmıştır, everest dağına kaç kişi tırmandı,

Yorum Gönder

0 Yorumlar