Futsal Nedir ? Futsal Oyun Kuralları Nelerdir ?

futsal oyun kuralları
Futsal Nedir ? Futsal Oyun Kuralları Nelerdir ?


Futsal Nedir , Nasıl Oynanır ? Futsal Oyun Kuralları Nelerdir ?

Bu yayınımızda futsal nedir, futsal nasıl oynanır, futsal oyun kuralları nelerdir ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz. İsterseniz futsal nedir adlı slayt videomuzu yayınımızın en altından izleyebilirsiniz.>>>

Diğer adı Salon Futbolu olan Futsal 5’şer kişiden oluşan (1’i kaleci)  iki takımın en az 25 metre genişliğinde ve en az 42 metre uzunluğundaki dikdörtgen şeklindeki parke bir zeminde kapalı salonda oynadığı bir spordur.

Futsal sporunda yedekler de ise 7 sporcu vardır. Oyuncu değişikliği sınırsızdır. Kaleci herhangi bir sporcu ile yer değiştirebilir. Oyuncu değiştirme alanları teknik alanın önünde ve 5m uzunluktadır. 40 cm oyun alanı içinde, 40 cm oyun alanı dışında olmak üzere 80 cm boyunda 8 cm kalınlıkta çizgilerle her iki uçtan işaretlenir

Futsal oyunu 20 şer dakikalık 2 devre şeklinde oynanır. Uzatma olursa eğer ek olarak 5 dk. x 2 devre oynatılır yada penaltı atışlarıyla kazanan belirlenir. Takımların her devrede 1 mola hakkı vardır ve bu molalar 1dk’dır.Devre arası ise 15 dk’dır. Top dışarı çıktığında süre durdurulur. Fakat okul sporları gibi bazı organizasyonlarda süre durdurulmaz sadece her iki devrede de oyunun bitimine 2 dk kala süre durdurulur.

Uzunluğu 42 metre, genişliği ise 25 metre olan futsal sahasının orta saha dairesi ise 3 metre çapındadır. Korner noktaları 25 cm çapında çeyrek daire şeklindedir. Kalelerin önünde bulunan ceza sahası ise kale çizgisinden 6 metre uzaklıktaki alanı kapsar. Aynı zamanda penaltı atışları kaleye 6 metre uzaklıktaki noktadan yapılır. Salon futbolunda kaleye 10 metre uzaklıkta bulunan ikinci penaltı noktası da bulunmaktadır. Futsal sporunda top dışarıya çıktığında taç atışları topun çıktığı yerden 4 saniye içerisinde ayakla kullanılır.(rakip oyuncular 4 metreden yakın duramaz)  Kaleler 3 metre uzunluğunda 2 metre yüksekliğindedir.

futsal oyun kuralları
Futsal Nedir ? Futsal Oyun Kuralları Nelerdir ?

                             

Futsal oyununda kullanılan topun çapı 64 cm ağırlığı ise 440 gr’dır. Maça başlayacak olan takım orta sahadan santra ile başlar. Her gol olduktan sonra tekrar santra ile oyun başlar. Ceza sahasının içinde rakibe ağır bir faul yapılırsa bu durum penaltı ile cezalandırılır.

Her iki devrede de takımların yaptığı ilk 5 fauller kayıt altına alınır. 6. faulden itibaren yapılan serbest atışlarda rakip baraj kuramaz. Serbest vuruşu kullanacak oyuncu ise direk kaleye gol vuruşu yapabilir,(10 metre uzaklıktaki 2. penaltı noktasından) takım arkadaşına pas atamaz. Eğer bir oyuncu bahsi geçen faulleri rakip sahada ya da kendi yarı sahasının orta alan çizgisi ve ikinci penaltı noktası arasında yaparsa atış 2. Penaltı noktasından yapılır.

Başlama vuruşundan doğrudan doğruya bir gol yapılamaz.  Hakem atışında top yere değince oyuna girer. Baraj Mesafesi: Tüm duran toplarda 5 metredir

İhtar – ihraç vardır. İhraç edilen sporcunun takımı 2 dakika süresince 1 kişi eksik oynar. Eksik takım gol yemesi halinde yedek oyuncu hemen oyuna girer. Her iki takım da eksik fakat eşit oyuncuya sahipse, golden sonra iki takım da oyuncu alamaz.


futsal oyun kuralları
Futsal Nedir ? Futsal Oyun Kuralları Nelerdir ?
 

Kaleciler; (Bir kaleci top rakip oyunculara temas etmeden kendi yarı alanında topla ikinci defa oynayamaz. Topu oyuna kaleci sokuyorsa (kale atışı, taç vuruşu, serbest vuruş vs.) kaleci topla bir kere oynamış kabul edilir ve 2. defa topa kendi yarı alanında temas edemez. Kaleci kendi yarı alanında topla en fazla 4 saniye oynayabilir. Kaleci rakip yarı alan içinde sayı ve süre sınırlaması olmaksızın topla oynayabilir.)

Dışarıya çıkmış top kaleci tarafından 4 saniye içerisinde ELLE oyuna sokulur. Top ceza alanı dışına çıkınca oyundadır. Kalecinin bu atışı ile direk bir gol yapılamaz.

Oyun içerisinde maçı yöneten iki hakem vardır ayrıca bir süre hakemi ve üçüncü hakem bulunur. Üçüncü hakem ve süre hakemi orta saha çizgisi hizasında ve yedek kulübelerini tarafında otururlar.

İsterseniz buraya tıklayarak diğer spor branşları listemize ve oyun kurallarına ulaşabilirsiniz >>>




Bu yayınımızda futsal nedir, futsal nasıl oynanır, futsal oyun kuralları nelerdir,futsal nedir kısa bilgi, futsal nedir slayt,futsal nedir nasıl oynanır kuralları nelerdir kısaca,futsal nedir kaç kişiyle oynanır,futsal nedir uzun, futsal nedir tanımı, futsal nedir kısaca bilgi konularına değindik.

Yorum Gönder

0 Yorumlar