Hentbol Nedir,Nasıl Oynanır? Hentbol Oyun Kuralları Nelerdir ?

hentbol nedir
Hentbol Nedir,Nasıl Oynanır? Hentbol Oyun Kuralları Nelerdir ?


Hentbol Nedir, Nasıl Oynanır? Hentbol Oyun Kuralları Nelerdir ?

Bu yayınımızda hentbol nedir, hentbol nasıl oynanır, hentbol oyun kuralları nelerdir, hentbol kaç kişi oynanır ?, hentbol kaç dakika üzerinden oynanır ? hentbol saha ölçüleri nelerdir ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Yine hentbol nedir, nasıl oynanır, hentbol kuralları nelerdir adlı video slaytımıza yayınımızın en altından ulaşabilirsiniz.

Hentbol çeşitli kuralları olan, elle oynanan oldukça hızlı keyifli bir spor dalıdır. Hentbolda 6 sporcu saha içinde , 1’i ise kalede olmak üzere toplamda 7 şer kişilik iki takım mücadele eder. Hentbolda amaç 40 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğindeki sahada 3 metre uzunluğunda , 2 metre yüksekliğindeki kalelere elle gol atmaktır.

Hentbolda bir takım kaç kişidir ? Bir takım müsabakaya 16 sporcu ile katılır. 7 kişi oyun içerisinde iken 9 sporcu ise yedeklerde beklemektedir. Hentbolda sınırsız oyuncu değişikliği hakkı vardır değişecek olan oyuncu kendisi için belirlenmiş olan çizgiler dahilinde oyuna girebilir ve çıkabilir, oyuncu değişikliği sırasında oyun durdurulmaz. Hentbol kaç dakika üzerinden oynanır ? Hentbol oyunu 30 ar dakikalık iki devre şeklinde toplamda 60 dk üzerinden oynanır.

hentbol nedir
Hentbol Nedir,Nasıl Oynanır? Hentbol Oyun Kuralları Nelerdir ?

                                 

Hentbolda kaleden 6 metre uzaklıkta kale ceza sahası çizgisi içerisinde zıt renkte boyanmış olan ceza sahası içerisinde kaleciler özgür bir şekilde hareket edebilirler ve topa her noktaları ile temas edebilirler. Kaleciler için ayrılmış olan bu alana diğer sporcuların hiçbirisi giremez. ( Sadece hücum oyuncuları çizgi dışından adım alarak havada atış yapıp top ellerinden çıktıktan sonra bu alanın zeminine basabilirler ) yine yerde duran ve yuvarlanan topa sadece kaleciler dokunabilir.

Hentbolda penaltı atışı -7 metre cezası-  kaleye 7 metre uzaklıkta bulunan penaltı noktası ndan yapılmaktadır. 7 metre ceza atışı yapacak olan sporcu düdük çaldıktan sonra 3 sn içinde bu atışı zıplamadan yapmak zorundadır.

Hentbolda 9 metre çizgisi nedir ? Kaleye 9 metre uzaklıkta kesik çizgilerle belirlenmiş olan 9 metre çizgisi ise, tarafına faul yapılmış olan hücum takımının faul atışını bu çizginin gerisinden kullanması gerektiğini belirtir. ( faul kullanışı esnasında tüm hücum oyuncuları bu çizginin gerisinde durmalıdır )

Kura ile kimin maça başlanacağına karar verildikten sonra oyun orta sahadan başlar. Oyun içerisinde oyuncular dizlerinin alt bölgesi ve ayaklar ile topa dokunamazlar. Çift elle topu tutmuş olan sporcunun elindeki top çelinemez.  Kurallar çerçevesinde rakip takımının kalesine gol atıldıktan sonra gol yiyen takım oyuna orta sahadan ile başlar.

Top kaleciden oyun sahası dışarısına çıktığında, oyunu kaleci başlatır. Top rakipten dışarı çıktığında ise oyuna başlayacak olan takım yine hücum takımı olur.

Oyun esnasında sporcular tek el ile istedikleri kadar top sürebilirler. Top ile en fazla 3 adım atılabilir, 3 adım attıktan sonra topu tekrar yere vurmalı, pas vermeli ya da kaleye şut çekilmelidir. Top sektirdikten sonra top iki elle tutulursa tekrar sektirilemez. (bu durumda pas verilmeli ya da kaleye şut çekilmelidir.) Top tutulduktan sonra en fazla 3 sn tutulabilir aksi durumda top karşı takıma verilir.

Top eller açık olarak vurmadan ve zorlamadan rakip oyuncudan alınabilir, Rakibi bedenle engellemek serbest olsa da asılma,çekme, yüklenme yasaktır bu tür fauller kural dışıdır ve serbest atışla cezalandırılır. Bariz bir gol şansı faul ile engellenirse 7 metre cezası uygulanır.

hentbol nedir
Hentbol Nedir,Nasıl Oynanır? Hentbol Oyun Kuralları Nelerdir ?

                                    

Hentbolda cezalar nasıldır ? Hentbolda  sarı kart, 2 dakika cezası ve de kırmızı kart cezaları vardır. Hakemler faullerin şiddetine göre arttırmalı cezalara başvurabilirler. Bu cezalar sözlü uyarı, sarı kart ve de 2 dakika cezası ve kırmızı kart  olarak devam eder. Ağır sportmenlik dışı hareketler ve sporcuların ve hakemlerin sağlığını tehdit edici durumlar da kırmızı kart cezası verilebilir.

2 dakika cezası alan sporcu takımını iki dakika boyunca yalnız bırakır, bu cezayı almış olan oyuncu kenara gelir ve 2 dk cezasının bitmesini bekler, bu süre içerisinde bu sporcunun yerine kimse giremez. 3 defa iki dakika cezası almış olan oyuncu kırmızı kart ile oyun dışına atılır.

Yine ayrıca fazladan bir oyuncu oyun alanına girerse veya yedek bir oyuncu değişme alanından oyuna müdahale ederse 2 dakika zaman cezası verilir. Böyle bir durumda takım, fazladan oyuna giren oyuncu dışında, oyun alanındaki bir başka oyuncusunu da 2 dakika süre ile oyundan alır. 2 dakika zaman cezası devam eden bir oyuncu oyun alanına girerse ikinci kez zaman cezası verilir. Bu durumdaki oyuncunun cezası son olarak aldığı ceza ile başlatılır ve ilk cezanın kalan bölümü için bir başka oyuncu oyun alanından alınmalıdır.

Hentbolda pasif hücum nedir ? Bir takım belirgin bir şekilde hücum girişiminde bulunmuyorsa bu takıma uyarı yapılır, bu uyarıya rağmen hala oyunu soğutan bir durum söz konusu olursa pasif hücum düdüğü çalınır ve top karşı takıma geçer.

İsterseniz buraya tıklayarak diğer spor branşları listemize ve oyun kurallarına ulaşabilirsiniz >>>



 


Bu yayınımızda hentbol nedir, hentbol nasıl oynanır, hentbol oyun kuralları nelerdir, hentbol kaç kişi oynanır ?, hentbol kaç dakika üzerinden oynanır ? hentbol saha ölçüleri nelerdir ? gibi sorularınızı yanıtlamış olduk.

Yorum Gönder

0 Yorumlar