Masa Tenisi Nedir,Nasıl Oynanır ? Masa Tenisi Oyun Kuralları Nelerdir ?

masa tenisi nedir
Masa Tenisi Nedir,Nasıl Oynanır ? Masa Tenisi Oyun Kuralları Nelerdir ?

                                  

Masa Tenisi Nedir,Nasıl Oynanır ? Masa Tenisi OyunKuralları Nelerdir ?

Bu yayınımızda masa tenisi nedir, masa tenisi nasıl oynanır, masa tenisi oyun kuralları nelerdir, pinpon nedir, pinpon oyun kuralları nelerdir gibi soruları cevapladık. Aynı zamanda isterseniz masa tenisi nedir, masa tenisi oyun kuralları nelerdir adlı video slaytımıza yayınımızın en altından ulaşabilirsiniz.

Masa Tenisi hemen hemen her yaş gurubundan bireyin keyifle oynadığı raketli spor branşlarındandır. Masa tenisi -pinpon- olarak da anılmaktadır. Masa tenisi bir masanın iki yanında bulunan iki ya da dört sporcunun oynadığı ,raket vasıtasıyla pinpon topunun file üzerinden karşı alana atılması esasına dayanan bir spor dalıdır.

Masa tenisi masası; özelliği gereği sert, düz bir zemin olmalıdır genellikle yeşil ve mavi renk olarak tasarlanır. Kenarlarında 2 cm genişliğinde beyaz sınır çizgileri vardır. Masa tenisi masası uzunluk 274 cm ,genişliği 152 cm dir, dikdörtgen bir alana sahip olan bu masa yerden 76 cm yüksekliktedir. Masa 15 cm yükseklikteki bir file ile enlemesine , 3 mm genişliğindeki bir çizgi ile boylamasına iki eşit alana ayrılmıştır. Oyun yüzeyi, her yerinde, 30 cm yükseklikten bırakılan standart bir topun yaklaşık 23 cm sıçrama sağlayacağı herhangi bir malzemeden yapılabilir. Oyuncuların masa alanında rahatça hareket edebilmesi için alanın 7 metre genişliğinde ve 10 metre uzunluğunda olması gerekmektedir.

Masa tenisi topu 40 mm çapında 2,7 gr ağırlığında olmalıdır. Masa tenisi raketi herhangi ağırlıkta ve boyda olabilirken yüzey alanları düz olmalı ve kaplama alanları sınır hatlarını geçmemelidir. Raketlerin bir yüzeyi siyah olurken diğer yüzeyi ise kırmızı olarak tasarlanmaktadır.

Masa tenisi kaç set üzerinden oynanır ? Masa tenisinde 3 set kazanan sporcu maçı da kazanmış olur. Setler 11 sayı üzerinden oynanırken iki serviste bir servis atan sporcu değişmektedir. Setlerin sonunda sahalar değiştirilir.Oynanan sette 10-10 luk bir eşitlik söz konusu ise set uzar aradaki fark 2 sayı olana dek set devam eder bu sayıdan sonra servis atan her sayıda değişir. Masa tenisi ,maçın türüne göre 1,3,5,7 set üzerinden oynanabilir. Setlerin çoğunluğunu kazanan maçı kazanır.

Masa tenisi servis atışı ile başlamaktadır, kural gereği servis atılmadan top el ayasından dikeyde en az 16 cm yükselecek ve falso almadan servis atılacaktır .Servis atışında top öncelikle servis atan sporcunun kendi alanına bir kez çarpmalı ardından fileyi geçerek rakip sporcunun zeminine çarpmalıdır. Servis atılıp oyun başladıktan sonra top file üzerinden rakip alana gönderilecektir ve karşılıklı atışlar sayı alana kadar devam edecektir.(Ralli) Servis atışı sırasında top fileye çarparak rakip alana düşerse ‘let’ olur ve servis tekrar atılmalıdır.

Masa tenisinde sayı, karşı alana gönderilen topun rakip alanda birden fazla sekmesiyle alınabilir, yine rakip alana bir kez sektirilen topun rakip tarafından karşılanamaması durumunda da sayı kazanılır. Bundan ayrıca rakibin servis hatası yapması, topu fileye takması ya da dışarı atması durumunda da sayı kazanılmaktadır.

 

masa tenisi nedir
Masa Tenisi Nedir,Nasıl Oynanır ? Masa Tenisi Oyun Kuralları Nelerdir ?

                              

MASA TENİSİNDE ÇABUKLAŞTIRILMIŞ SİSTEM

Masa tenisinde bir set 10 dakikalık oyun süresinde bitmemişse bu süreden sonra veya her iki oyuncu veya çiftin istekleri halinde her hangi bir zamanda çabuklaştırılmış sisteme geçilecektir.

Eğer bir sette en az toplam 18 sayıya ulaşılmışsa, çabuklaştırılmış sisteme geçilmeyecektir.

Zaman limitine erişildiğinde top oyunda ise çabuklaştırılmış sisteme geçilmek üzere oyun hakem tarafından durdurulacak ve oyun durdurulan rallideki servisçinin servis atışı ile yeniden başlayacaktır.

Eğer çabuklaştırılmış sisteme geçildiğinde top oyunda değilse oyun bir önceki rallide karşılayıcı olan oyuncunun servisi ile başlayacaktır.

Bundan sonra her oyuncu sırayla bir sayı için servis atacak ve karşılayıcı oyuncu veya çift 13 iyi karşılama yaparsa karşılayan taraf bir sayı kazanacaktır.

Çabuklaştırılmış sisteme geçildiğinde o maçın sonuna kadar bütün setler çabuklaştırılmış sistemle oynanacaktır

MASA TENİSİNDE ÇİFTLERDE SERVİS ATMA VE KARŞILAMA NASIL OLUR ?

Çiftlerde, her servis değişiminde, önceki karşılayıcı, servisçi; önceki servisçinin eşi ise karşılayıcı olacaktır.

Bir sette ilk servisçi olan oyuncu veya çift, bir sonraki sette ilk karşılayan olacaktır. Çift maçının mümkün olan son setinde çiftlerden biri 5 sayıya ulaştığında; takip eden servisi karşılama durumunda olan çift, kendi aralarında servis karşılama sırasını değiştirecektir.

Her sette, oyuncu veya çiftler saha değiştirecektir. Ayrıca, maçın mümkün olan son setinde, taraflardan biri 5 sayıya ulaştığında taraflar yine saha değiştirecektir.

MASA TENİSİNDE HAKEMLER

Oyunu kurallar çerçevesinde yönetmek için müsabaka  boyunca bir hakem ve bir de yardımcı hakem görev alır. Hakemlerin oyunun kurallara uygun bir şekilde oynatmasının yanı sıra oyuncular üzerinde de bir takım yaptırımları mevcuttur. (sayı cezası,sarı kart, kırmızı kart) gibi. Oyuncular ceza alabileceği gibi çalıştırıcılar da herhangi bir ceza alabilirler. ( oyun alanından ihraç ) gibi.

 

İsterseniz buraya tıklayarak diğer spor branşları listemize ve oyun kurallarına ulaşabilirsiniz >>>

 

 


Bu yayınımızda masa tenisi nedir, masa tenisi nasıl oynanır, masa tenisi oyun kuralları nelerdir, pinpon nedir, pinpon oyun kuralları nelerdir gibi soruları cevaplamış olduk.

Yorum Gönder

0 Yorumlar