Oryantiring Nedir,Nasıl Oynanır ? Oryantiring Oyun Kuralları Nelerdir ?

oryantiring oyun kuralları
Oryantiring Nedir,Nasıl Oynanır ? Oryantiring Oyun Kuralları Nelerdir ?

ORYANTİRİNG NEDİR , NASIL OYNANIR ? ORYANTİRİNG KURALLARI NELERDİR ?

Bu yayınımızda oryantiring nedir , oryantiring nasıl oynanır, oryantiring oyunu kuralları nelerdir , oryantiring nerede,nasıl yapılır,oryantiring sporu nedir, gibi sorularııza cevap bulabilirsiniz. İsterseniz yayının en altında bulunan oryantiring video slaytımızı da izleyebilirsiniz.>>>

Oryantiring, harita ve pusula yardımıyla yön bulma amacına yönelik bir doğa sporudur. Uluslararası Oryantiring Fedarasyonunun kabul ettiği disiplinler Koşu, Dağ Bisikleti, Kayak ve Patika’dır. Oryantiring’te amaç pusula yardımıyla haritayı okuyarak kontrol noktalarına sırasıyla ulaşmak ve parkuru en kısa sürede bitirmeye çalışmaktır.

Oryantiring haritası yarışılacak arazi koşullarının özel renkler ve sembollerle gösterildiği topografik bir haritadır. Uluslararası standartları 1/15.000 ve 1/ 10.000 ölçekli haritada üçgen parkurun başlangıç noktasını iç içe geçmiş halkalar ise bitiş noktasını gösterir. Oryantiring haritası üzerindeki daireler ise kontrol noktalarını ifade eder.Oryantiring haritasında çeşitli semboller vardır bu sembollerden bazıları şunlardır: Tepe,göl,mağara,yol,bina,köprü…

Oryantiring -oyunu-yarışı esnasında yön bulmaya yardımcı olmak için kullanılan pusulalar harita ile birlikte kullanılması için şeffaf tabanlı olarak yapılır. Her yarışmacıya başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar taşıması gereken kontrol kartı verilir. Sporcular kendilerine verilen haritayı okuyarak , belirtilen hedeflere en kısa sürede sırayla ulaşmaya çalışırlar. Kontrol noktalarında turuncu beyaz bayraklar bulunur. Sporcular bayrakların yanında bulunan zımbayı, ellerindeki kontrol kartlarına basarak, kontrol noktasına vardıklarını kanıtlamış olurlar. Kontrol noktaları, günümüzde elektronik sistemler kullanılarak geçilmektedir. Bu sistemde sporcular parmaklarına taktıkları özel yüzükleri kontrol noktasındaki sistemlere okutarak hedeflere ulaştıklarını kanıtlamış olurlar.

 

oryantiring oyun kuralları
Oryantiring Nedir,Nasıl Oynanır ? Oryantiring Oyun Kuralları Nelerdir ?


İki hedef arasında hangi yolu izleyeceğine yarışmacı kendi karar verir. Oryantiringte sporcular birbirlerini izlememesi için belirli süre aralıklarla start noktasından çıkartılır. Bunun yanı sıra yarışmacıların diğer sporcuları takip etmesi yasaktır. Yine oryantiringin bir çeşidi de takım oyunu şeklinde yapılır. Bayrak yarışına benzemektedir. Takımın her üyesi parkurun belli kısmına ilerler ulaştığı noktadan diğer takım arkadaşı devam eder, bu türde takımın parkuru tamamlanması için kullandığı toplam süreye göre değerlendirme yapılır.

    

oryantiring sporu
Oryantiring Nedir,Nasıl Oynanır ? Oryantiring Oyun Kuralları Nelerdir ?

                             

Puanlı yarışlarda sporcular belirli bir süre içerisinde farklı zorluktaki kontrol noktalarına ulaşarak puan toplamaya çalışırlar. Oyunculara verilen zaman haricinde bitiş çizgisine varmakta gecikilen her dakika için ceza puanı uygulanır. Yarışma sürecinde en fazla puanı kazanan takım kazanır.

Koşarak satranç olarak da bilinen oryantiringte zeka ile fiziksel dayanıklılık ön plana çıkmaktadır.

İsterseniz buraya tıklayarak diğer spor branşları listemize ve oyun kurallarına ulaşabilirsiniz >>>

 

 



Bu yayınımızda oryantiring nedir , oryantiring nasıl oynanır, oryantiring oyunu kuralları nelerdir , oryantiring nerede,nasıl yapılır,oryantiring sporu nedir, gibi sorularııza cevap vermiş olduk.

Yorum Gönder

0 Yorumlar