Faaliyet Kar Marjı Nedir ?

Faaliyet Kar Marjı Nedir ?


Bu yayınımızda faaliyet kar marjı nedir ? , faaliyet kar marjı formülü nedir ? faaliyet kar marjı hesaplama nasıl yapılır ? sorusuna cevap bulabilirsiniz...

Faaliyet kar marjı, bir şirketin satışından ne kadar gelir elde ettiğinin bir ölçüsüdür. Oran, genellikle şirketler tarafından kullanılan standart karlılık oranlarının altına düşer . Sahipler ve yöneticiler, her muhasebe dönemi için bu karlılık ölçüsünü hesaplayabilir. Temel işletme kar marjı formülü, işletme gelirinin toplam satış gelirine bölünmesiyle elde edilir. Faaliyet geliri brüt kâr, daha az işletme gideri ve amortisman şeklindedir . Bu, standart muhasebe ilkelerine göre belirlendiği üzere , esasen gelir tablosundan elde edilen net gelirdir .

Brüt gelir , satış gelirinden indirimler, iadeler, ödenekler ve satılan malların maliyetinin çıkarılmasıdır. Bu rakam, bir şirketin kazandığı paranın ne kadarının sattığı ürünler için ödeyeceğini belirlemesine yardımcı olur. Hizmet şirketleri daha az mal satma eğilimindeyken, perakende ve imalatçı firmalar daha fazlasına sahip olacaktır. Bu bilgi aynı zamanda bir şirketin gelir tablosundan da gelir. Faaliyet kar marjı formülü için başlangıç ​​bloğudur.

 TAHVİL NEDİR NE İÇİN KULLANILIR ? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ. >>>


Yukarıdaki formülü kullanarak, bir şirket artık işletme kar marjını hesaplayabilir. Bir şirketin brüt karı 75.000 ABD Doları (ABD Doları), satılan malların maliyeti 40.000 ABD Doları ve işletme giderleri 20.000 ABD Doları'dır. Şirketin işletme geliri 15.000 USD'dir. Şirketin faaliyet kar marjı yüzde 20'dir. Bu, şirketin satışlardaki her 1 ABD Doları için 0,20 ABD Doları kar elde ettiği anlamına gelir.

Kar marjı ve ilgili formülleri, bir şirketin gelirini sektördeki diğer firmalarla karşılaştırmasına yardımcı olur. Bu, işletme sahiplerinin ve yöneticilerin karı artırmak için maliyetleri düşürmeleri gereken yeri belirlemelerine olanak tanır. Örneğin, faaliyet kar marjı formülündeki tek tek bileşenlere bakmak, şirketlerin belirli bir ticari faaliyet alanına odaklanmasına yardımcı olabilir. Öte yandan şirketler, satışlarının sektördeki diğer firmalardan daha düşük olup olmadığını da görebilirler. Bu karşılaştırma süreci, şirketlerin karlılık oranlarının kullanılmasıyla daha rekabetçi hale gelmesine yardımcı olur.

Faaliyet marjı, bir şirketin kullandığı tek karlılık oranı olmamalıdır. Finansal muhasebe bilgileri oranları bozan kusurlar içerebilir. Örneğin, satışları kaydetmek için agresif bir strateji kullanmak, çarpık bir orana yol açabilir. Gelir tablosunda bildirilen bu gelir firma tarafından gerçekleştirilemeyebilir. Kardan elde edilen nakit de daha düşük olacak ve şirket için çok az kullanılacaktır.

Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husus, tekrar etmeyen kalemleri gelir tablosundan çıkarmaktır. Bu kalemler nadirdir ve bir şirketin net gelirini artırabilir veya azaltabilir. Sahiplerin ve yöneticilerin, gelir tablosunda hangi kalemlerin yinelenmediğini bilmesi için bu olağandışı kalemlerin de açıklamaya ihtiyacı olabilir.


Bu yayınımızda faaliyet kar marjı nedir ? , faaliyet kar marjı formülü nedir ? faaliyet kar marjı hesaplama nasıl yapılır ? sorularına yanıt verdik.

Yorum Gönder

0 Yorumlar