Sim Kart Nedir ? | Sim Kartı Türleri ve Özellikleri Nelerdir ? |

sim-kart-türleri-nelerdir
Sim Kart Nedir ? | Sim Kartı Türleri ve Özellikleri Nelerdir ? |


Bu yayınımızda Sim Kart Nedir ? , Sim Kartı Türleri ve Sim Özellikleri Nelerdir ?  gibi sorulara cevap bulabilirsiniz. Okumaya devam ediniz... >>>

SIM kart nedir ? Sim kart cep telefonunuzun " beyni " olarak görev yapan taşınabilir bellek yongasıdır . Ana işlevi, telefon numaranızı, adres defterinizi, ayarlarınızı ve metin mesajlarınızı tutarken, operatörünüzün kablosuz ağına bağlanmaktır .

SIM Ne Anlama Gelir ? "SIM", "Abone Kimlik Modülü" anlamına gelir. Esasen, hangi cep telefonu kullanıcısının belirli bir cihazı kullandığını tanımlar ve telefonunuzun iletişim özelliklerine erişmenize olanak tanır, böylece arama yapabilir, SMS mesajları gönderebilir ve 4G gibi mobil internet hizmetlerini kullanabilirsiniz .

Biliyor musun? Küresel olarak, hücresel ağlara bağlanmak için SIM kart kullanan 7 milyardan fazla cihaz var.


SIM kartınızın mikroçipinde yazılı olan uzun kodun neyle ilgili olduğunu merak etmiş olabilirsiniz . Bu kod, taşıyıcı, menşe ülke ve benzersiz bir kullanıcı kimliği hakkında bilgiler içerir. Ayrıca, kullanıma bağlı olarak bir telefon faturasının belirli bir cihazla nasıl ilişkilendirilebileceği de önemlidir. Belirli bir kullanıcı telefon faturasını ödemediyse, operatör cihaz hizmetini durdurabilir.

SIM kartlar belirli bir servis sağlayıcıya (operatöre) bağlıdır ve yalnızca bu operatörün servis planıyla , uzun vadeli bir sözleşmeyle veya ön ödemeli veya aydan aya kullanılabilir.

Ön ödemeli SIM kartlar , uzun vadeli bir sözleşmeyle tek bir operatöre bağlanmak istemeyen kişiler için iyi bir seçenektir. Uluslararası dolaşım ücretleri ödemeden telefonlarını yurtdışında kullanmak isteyen sık seyahat edenler için özellikle yararlıdır.

GSM ve CDMA: Fark Nedir?

SIM kartın geçmişi, telekomünikasyon için küresel standart olan GSM (Mobil İletişim için Küresel Sistem) ağının gelişimi ile bağlantılıdır . Özellikle Avrupa, Asya ve Afrika'da olmak üzere tüm dünyada kullanılan ana ağdır. SIM kartınız, telefonunuzun bir GSM şebekesine bağlanmasını sağlayan şeydir .

GSM şebekesindeki telefonlar (T-Mobile ve AT&T gibi) her zaman doğrudan diğer GSM telefonlarına takılabilen SIM kartları içerir.

Amerika Birleşik Devletleri ayrıca , çoğunlukla Verizon ve Sprint tarafından kullanılan CDMA (Kod Bölmeli Çoklu Erişim) ağına sahiptir.

Tarihsel olarak, CDMA ağında çalışan telefonlar , telefon numarasını ve diğer tanımlayıcı bilgileri ahizenin kendisine kaydetmiştir. Kullanıcılar için tartışmasız olarak daha az uygun olsa da, CDMA telefonlar genellikle yoğun şekilde sübvanse edildi ve bu da kullanıcılara telefonlarını sık sık değiştirme konusunda daha az teşvik veriyor. Ancak teknoloji değiştikçe cep telefonu sağlayıcıları , GSM teknolojisine dayanan Uzun Süreli Evrim'e (LTE) yükseldi . Bu, bu ağı kullanan cihazlar için bir tür SIM kartın gerekli olabileceği anlamına gelir.

Artan sayıda akıllı telefon hem GSM hem de CDMA'yı destekleyerek aynı cihazı korurken ağlar arasında geçiş yapmayı kolaylaştırır.

                                             Sim Kart Nedir ? | Sim Kartı Türleri ve Özellikleri Nelerdir ? |


SIM Kartlar Neden Bu Kadar Farklı Boyutlarda Geliyor?

SIM kartlar 1991'de ilk kez piyasaya sürüldüğünde, çok büyüktüler - yaklaşık bir kredi kartı boyutundaydı ! Neyse ki, teknoloji geliştikçe küçülüyorlar. Cihazınızın yaşına bağlı olarak, telefonunuzun içinde Standart Sim, Mikro Sim veya Nano SIM olabilir.

Tam SIM :

1990'ların orijinal SIM'i dikdörtgen şeklindeydi ve kabaca bir kredi kartı boyutundaydı.

Boyut: 3,37 inç x 2,13 inç (85,6 mm x 54 mm)

Standart (Mini) SIM :

Tam SIM'den önemli ölçüde daha küçük olan Standart (Mini) SIM kartlar, iPhone 3G ve çevirmeli telefonlar gibi eski cep telefonlarında kullanıldı .

Boyut: 0,98 inç x 0,59 inç (25 mm x 15 mm)

Mikro SIM:

Mikro SIM'ler, Standart (Mini) SIM'lere çok benzer. Kontağın boyutu aynıdır, ancak kenarlarda daha az plastik kasa vardır. Aslında, Standart (Mini) SIM'ler kesilerek Mikro SIM'lere dönüştürülebilir. Micro SIM, 2010 yılında iPhone 4'ün piyasaya sürülmesiyle kabul gören boyut haline geldi ve diğer telefon modelleri de onu hızla takip etti.

Boyut: 0,59 inç x 0,47 inç (15 mm x 12 mm)

Nano SIM:

2012'de piyasaya sürülen Nano SIM, iPhone 5'ten bu yana akıllı telefonlarda en yaygın SIM kart boyutudur.

Boyut: 0,48 inç x 0,35 inç (12,3 mm x 8,9 mm)

Gömülü SIM (eSIM):

SIM kart teknolojisinin en son sürümü cihaza yerleşik olarak gelir ve en küçüğüdür . En yeni iPhone ve Google Pixel modellerinde bulacaksınız.

Boyut: 0,24 inç x 0,20 inç (6 mm x 5 mm)


Sim Kart Nedir ?

                                                              

Bugünlerde, birçok SIM kart önceden kesilmiştir, böylece cihazınız için ihtiyacınız olan boyutu kolayca çıkarabilirsiniz. Nano SIM'leri Standart SIM'leri tutacak şekilde tasarlanmış eski telefonlara uygun hale getirmek için kullanılabilecek adaptörler de vardır. Standart SIM kartlarını daha güncel telefonlarda Micro SiM yuvasına sığacak şekilde "kırpmak" da mümkündür, ancak bu SIM karta zarar verebilir.

Bununla birlikte, farklı boyutta bir SIM için tasarlanmış yeni bir telefon alırsanız, numaranızı yeni bir SIM karta taşımak kolaydır. Tek ihtiyacınız olan, operatörünüzden alacağınız bir PAC kodudur.

Kendinizi geçici olarak bir SIM kartınız yoksa veya cep telefonunuzla uyumlu olmadığını fark ederseniz, telefonunuzu acil durum aramaları yapmak için kullanmaya devam edebilir ve muhtemelen kamera veya uygulamalar gibi bazı özellikleri WiFi üzerinden kullanabilirsiniz.

Telefonunuzu Yükseltme, SIM'inizi Değiştirme

SIM kartların en büyük avantajlarından biri, bir cep telefonundan ne kadar kolay çıkarılabilecekleri ve uyumlu başka bir el cihazına takılabilecekleridir.

Bu, mevcut SIM kartınızı takarak yeni bir telefonu etkinleştirmeyi çok kolaylaştırır. Telefon numaranız ve kişisel bilgileriniz SIM kartta saklanır, bu nedenle bu bilgileri aktarmak için başka bir şey yapmanıza gerek yoktur. Bununla birlikte, çoğu uygulamanın aslında telefonun belleğinde veya güvenli dijital (SD) kartta depolandığını , bu nedenle SIM kartı değiştirerek otomatik olarak yeni telefona aktarılmayacaklarını unutmamak önemlidir .

Sim Kart Nedir ?

                                                        

Eskiden operatörlerin telefonlarını kilitlemesi inanılmaz derecede yaygındı (özellikle ABD'de), böylece yalnızca o operatör tarafından sağlanan SIM kartlarla çalışırlardı. Servis sağlayıcılar, müşterilere genellikle uzun vadeli bir sözleşme imzalamaları karşılığında cep telefonlarında indirim yaparlar. El cihazlarının kilidi doğru kodla açılabilir , ancak kesin işlem üreticiye ve modele göre değişiklik gösterir.

Artık telefonların kilitsiz olarak satılması veya taşıyıcının bir sözleşme süresinin sonunda kilidini açması standart bir uygulamadır.

SIM Kartlar ve Güvenlik

SIM kartlar, kişisel kimlik numarası (PIN) kullanılarak kilitlenebilir, böylece yalnızca PIN'e sahip olan biri kartı kullanabilir. Telefon çalınırsa, PIN kodu olmadan kullanılamaz hale gelir.

Ek olarak, SIM kartta telefonun aktarımlarını koruyan bir kimlik doğrulama kodu ve bir şifreleme anahtarı vardır. Şifreleme bilgilerinin operatöre iletilme şekli nedeniyle, kopyalamak için genellikle SIM karta fiziksel erişimin olması gerekir.

SIM Kartların Geleceği

SIM kart teknolojisinin geleceği, elle tutulur "kartı" eski haline getirmeye başladı, bunun yerine cihazın devre kartına yerleştirilmiş Nano SIM'in işlevlerini yerine getiren bir yonga ve daha fazlasıyla değiştirdi. ESIM, kullanıcıların yeni bir SIM kart almak zorunda kalmadan taşıyıcıları değiştirmelerine olanak tanıyan bu fütüristik teknolojinin bir örneğidir. İPhone 11 ve Google Pixel 4, Nano SIM'e ek olarak zaten eSIM teknolojisini kullanıyor.

En yeni akıllı telefonların birçoğu aynı cihaza çift SIM kart takmanıza (veya bir eSIM ve bir Nano SIM'e sahip olmanıza) izin veren ve aynı cihazın aynı ağ üzerinde iki farklı telefon numarasına hizmet etmesine izin veren Dual Sim teknolojisine de sahiptir. veya iki farklı ağda. Çift SIM ahizeler, aynı cihazı hem kişisel hem de iş kullanımı için kullanan ve aramalarını ve telefon faturalarını ayrı tutmak isteyen kişiler veya yerli SIM ve yabancı SIM'i olan uluslararası seyahat edenler arasında özellikle popülerdir.


Sim Kart Nedir ? , Sim Kartı Türleri ve Sim Özellikleri Nelerdir ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar