Televizyon Nasıl Çalışır ? |Televizyon Türleri ve Çalışma Sistemleri |


Televizyon Nasıl Çalışır ?



Bu yayınımızda Televizyon Nedir, Televizyon Nasıl Çalışır, Tüplü Televizyon Nasıl Çalışır, Plazma Televizyon Nasıl Çalışır, LCD Televizyon Nasıl Çalışır ? LED Televizyonlar Nasıl Çalışır ? TV Nasıl Çalışır ? gibi sorulara cevap bulabileceksiniz. Okumaya devam ediniz... >>>

Bir televizyon nasıl çalışır? Bir bütün olarak bakıldığında bir görüntü olarak görünen ekranda bir dizi küçük nokta oluşturur. Daha eski televizyonlar -tüplü televizyonlar- , görüntü üretmek için bir katot- ışını tüpüne güvenir ve bir analog sinyal ile çalışır. Teknoloji ilerledikçe ve analogdan dijitale geçen yayın sinyalleri, plazma ve LCD (likit kristal ekran) televizyonlar oluşturuldu. Bu TV'ler daha kompakttır ve katot ışınlı emsallerine göre daha net görüntülere sahiptirler çünkü görüntüler oluşturmak için vakumlu tüp yerine ince bir piksel ızgarası kullanırlar .

Gözler ve Beyin

Televizyon Nasıl Çalışır, Çoğu televizyon türü aynı temel ilkeye göre çalışır. TV ekranında üretilen ve piksel olarak adlandırılan küçük ışık noktaları, video sinyalinin sağladığı belirli bir desene göre yanıp söner. Bir kişinin gözleri bu modeli tanınabilir bir görüntü olarak yorumlandığı beyne iletir . Televizyon seti bu kalıpları saniyede yüzlerce kez - insan gözünün görebildiğinden daha hızlı - yeniliyor, bu da hareket yanılsaması veriyor.


Televizyon Nasıl Çalışır ?

                                  

Katot Işın Tüpü

Tüplü televizyon nasıl çalışır ? Televizyonun en eski versiyonu olan katot ışınlı tüp (CRT), dar uçlu ve geniş uçlu bir vakum tüpünden oluşmaktadır. Dar uç, bir dizi yüklü elektrik parçacığını fırlatan bir iyon tabancası içerir . Bir dizi elektromıknatıs, parçacıkları tüpün geniş ucundaki, izleyicilerin baktığı ekran olan belirli noktalara yönlendirir. Fosforlar, yani yüklü bir elektrik parçacığı onlara çarptığında yanan maddeler, ekranın iç yüzeyini kaplar. İyon tabancası, bir boya tabancasının bir yüzeye boya püskürtmesi gibi, esasen ekrandaki görüntüyü püskürtür.

Farklı fosfor türleri farklı renkler üretir, ancak renkli televizyon için yalnızca kırmızı, mavi ve yeşil gereklidir. Bu renkleri çeşitli kombinasyon ve yoğunluklarda kullanmak insan gözünün görebileceği tüm renkleri oluşturabilir. Enerji iyon tabancasından fosforlara doğru ilerlerken, belirli bir renk tonu üretmek için ekranda gereken tam noktayı vurmak için filtrelenir. Kombinasyon halinde, bu renkli piksellerin tümü renkli bir görüntü oluşturur.

Katot ışını tüpleri, içerdikleri büyük miktarda cam nedeniyle oldukça ağırdır ve özellikle büyük ekran televizyonlarda kullanıldıklarında nispeten verimsizdir. Bu nedenle, daha net görüntülere sahip daha hafif setler yapmak için yeni teknolojiler geliştirilmiştir. Ayrıca, yüksek çözünürlüklü (HD) dijital yayın sinyallerinin geliştirilmesi, görüntülerin daha kaliteli olması nedeniyle daha büyük ekranları daha popüler hale getirdi. Buna yanıt olarak plazma ve LCD televizyonlar oluşturuldu.


Televizyon Nasıl Çalışır ?


Plazma Ekran

Plazma ekranlı bir televizyon nasıl çalışır ? Plazma ekranlı televizyon, neon ve ksenon gazlarıyla dolu bir dizi küçük hücreden oluşur . Her hücre, ateşlendiğinde hücrede bulunan gazları harekete geçiren bir elektroda bağlıdır. Gazlar, her bir hücrenin içindeki camı kaplayan fosforlarla etkileşime giren iyon tabancası gibi yük parçacıkları yayar. Fosforlar yanarak televizyon ekranında görülen görüntüyü oluşturur. Bir plazma ekrandaki çok sayıda hücre, çok sayıda piksel oluşturarak daha net ve daha parlak bir görüntü sağlar.

Diğer teknolojilerle karşılaştırıldığında, plazma TV'ler en derin siyahlardan bazılarını üretir, bu da kontrast oranının çok yüksek olduğu anlamına gelir. Ayrıca çok yüksek yenileme hızlarına sahiptirler, bu nedenle çok fazla hareket içeren görüntüler, diğer televizyonlarda olduğu gibi bulanıklaşmaz. Bununla birlikte, görüntü sabit kalırsa, ekrana yanarak kalıcı bir renk değişikliği oluşturabilir; bu daha eski plazma TV'lerde daha yaygındır ve CRT ekranlarda da ortaya çıkabilir. Plazma ekranlar, çok fazla elektrik gerektiren çok parlak olarak ayarlanabilir. Ayrıca CRT'lerden çok daha ince olsalar da LCD televizyonlardan daha kalın olma eğilimindedirler.

LCD Ekran

LCD Televizyonlar Nasıl Çalışır ? LCD televizyonlar ayrıca görüntü oluşturmak için hücreleri kullanır. Plazma TV'lerde olduğu gibi heyecan verici gazlardan ziyade, hücreler iki cam parçası arasına sıkıştırılmış bir sıvı kristal tabakasıyla kaplı bir dizi kırmızı, mavi ve yeşil filtre içerir. Görüntü tipine bağlı olarak, her hücre, görüntüyü oluşturmak için gerekli hücreleri tetikleyen elektrotlara veya ince film transistörlere (TFT) bağlanır . Arka ışık - çoğunlukla soğuk katotlu floresan lamba - ekranı aydınlatır, böylece görüntü görülebilir.

LCD televizyonlar çok hafif ve ince iken, ekrandaki bir veya daha fazla hücrenin değişmediği "ölü" piksellere maruz kalırlar. LCD ekranları belirli bir açıdan izlemek de resim kalitesini düşürebilir. Aynı zamanda plazma veya CRT televizyonlardan daha yavaş tepki sürelerine sahiptirler, bu nedenle görüntüler hareket halinde "gölgelenebilir" veya bulanıklaşabilir.

LCD televizyonun daha yeni sürümleri Led Televizyonlar Nasıl Çalışır ? Soğuk katotlu floresan lambalar yerine ışık kaynağı olarak ışık yayan diyotları (LED'ler) kullanır. LED televizyonlar, normal LCD ekranlardan daha az elektrik gerektirir ve daha da az yer kaplar. Ayrıca, LED'ler genellikle daha parlak bir beyaz ışık yayar ve bu ekranları özellikle canlı hale getirir.


televizyon nasıl çalışır, tüplü televizyon nasıl çalışır, lcd televizyon nasıl çalışır, plazma televizyon nasıl çalışır, led televizyon nasıl çalışır, tv nasıl çalışır

Yorum Gönder

0 Yorumlar