Görgü Kuralları Nelerdir ? | Görgü Kuralları Örnekleri |

Görgü Kuralları Nelerdir ? | Görgü Kuralları Örnekleri |

Bu yayınımızda Görgü Kuralları Nelerdir ? Görgü Kuralları Örnekleri Nelerdir ? Yemekte Görgü Kuralları Nelerdir ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.

Görgü kuralları, bir kişiyi toplumun medeni ve kültürlü bir üyesi olarak işaretleyen bir dizi davranıştır. Görgü kuralları genellikle çok genç yaşlardan itibaren öğretilir, bazı insanlar görgü kuralları konusunda ek eğitim alırlar , çeşitli durumlar için geçerli olan resmi davranış kuralları. İyi bir tavırdan yoksun biri, kaba veya uygunsuz olarak kabul edilebilir ve birçok sosyal durumda dezavantajlı durumda olabilir.

İyi bir tavırla ilgili kesin davranışlar yerden yere değişir. Kültürel gelenekler, dini inançlar, sosyal statü ve ekonomik sınıf gibi tavırlarda önemli bir rol oynar. Beyaz Saray'da uygun davranış olabilecek davranışlar Kremlin için son derece uygunsuz kabul edilebilirken, Yunanistan'ın kırsal kesiminde tamamen kabul edilebilir bir davranış standardı İngiltere Kraliçesi ile yapılacak bir toplantıda uygun görülmeyebilir. Genel bir kural olarak, insanlar kendi sosyal, ekonomik ve kültürel durumlarıyla ilgili tavırları öğrenirler ve gezginler, diğer toplumları ziyaret ederken uymaları için belirli davranış kurallarını öğrenmelidir.

Görgü kuralları, insanlara nasıl tanıtılacağından nasıl yeneceğine kadar her şeyle ilgilidir. Uygun tavırların kesin doğası değişiklik gösterse de, temel ilkeler değişmez. Görgü kuralları, insanlara saygılı ve nezaketli davranmayı ve diğer insanların çeşitli durumlarda kendilerini rahat hissetmelerini sağlamayı içerir. Eski Kutsal Kitap kuralı olan “ne yaparsanız yapın”, bazen davranışların nasıl işlemesi gerektiğine dair bir örnek olarak kullanılır.

Görgü Kuralları Nelerdir ? | Görgü Kuralları Örnekleri |

Düzgün bir şekilde eğitilmiş bir kişi, genellikle daha yaşlı insanlara ve üst düzey otorite pozisyonlarına sahip kişilere daha fazla saygı ve hürmet gösterir. Uygun davranışlar genellikle resmi başlıklar gibi saygılı hitap biçimlerini kullanmayı ve başkalarının faaliyetlerini davranışsal ipuçları olarak kullanmak için sosyal durumlara uyum sağlamayı içerir. Örneğin, resmi bir akşam yemeği yememiş biri, masanın etrafındaki diğerlerinin örneklerini izleyerek yine de uygun davranışları gösterebilir.

Görgü kuralları çoğu toplumda uzun bir yol kat eder. Görgülü insanların iş dünyasında öne çıkma olasılıkları daha yüksektir ve kendilerini daha sık misafir olarak davet edilir ve toplumda hoş karşılanırlar. Gergin sosyal durumlarda, görgü kurallarına ve sosyal davranış kurallarına ilişkin farkındalık gerginliği dağıtmaya veya en azından ciddi bir olaydan kaçınmaya yardımcı olabilir ve birisinin uygun davranış kurallarına gösterdiği dikkat hatırlanacaktır. Ziyaret ettikleri bölgelerdeki davranış kurallarını öğrenmek için zaman ayıran gezginler, genellikle yollarını düzelttiğini görecekler ve gelecekte tekrar memnuniyetle karşılanacaklar.

Görgü Kuralları Örnekleri Nelerdir ?

Teşekkür ederim de !

Biri size iltifat ettiğinde veya güzel bir şey yaptığında, en iyi yanıt basit bir "Teşekkürler" dir. Lütfen, görgü kurallarının diğer işaretleri olan "Lütfen", "Afedersiniz" ve "Rica ederim" ifadelerini de unutmayın.

Gerçekçi Övgüde Bulunun !

Görgü kurallarının temel bir kuralı övgüde bulunmaktır. Biriyle tanıştığınızda, her zaman dikkatiniz ve ilginizle birlikte vereceğiniz gerçek bir iltifat düşünebilirsiniz . "Merhaba" veya "Nasılsın?" çoğu zaman yeterli değildir. İçten övgü sözleri, sıcak selamlar, sempati veya duruma uygun olan şeylerle cömert olun.

Övünen, Kibirli veya Gürültülü Olmayın !

Kibar bir şirketteyken, daima özdenetim ve zevkli hareket edin. Sesiniz, davranışınız ve hatta giysileriniz sade bir zarafeti yansıtmalıdır. Lütfen başarılarla övünmeyin; iyi huylu bir kişinin kendi reklamını yapmaya ihtiyacı yoktur. Yaptıklarınız kendileri için konuşsun.

Konuşmadan Önce Dinleyin !

Başkalarına saygı, görgü kurallarının bir gereğidir. Başkalarını dinlemek saygı göstermenin bir yoludur. Başkalarıyla gerçekten ilgilenin; isimlerini öğrenin ve kendileri hakkında konuşmaya teşvik edin. Asla sözünü kesme. Karşınızdakinin gözlerine bakın ve dikkatlice dinleyin.

Dikkatli Konuşun Ve Beden Dilinize Dikkat Edin !

Başkalarıyla konuşmadan önce , sözlerinizin nasıl bir etkisi olacağını düşünün. Ayrıca bedenin dilinin (duruşunuz ve davranışlarınız) aslında kelimelerin dilinden daha önemli olduğunu unutmayın.

Görgü Kuralları Nelerdir ? | Görgü Kuralları Örnekleri |


Dikkatli Yemek Ye !

Sofraya herkes aynı anda oturmalıdır. Yemek yiyecek olan bütün insanlar sofraya oturmadan yemeğe başlanmaz.


Yemek esnasında sofrada televizyon, telefon, tablet vb araçlar ile ilgilenilmemelidir.  Ağzımızda yemek varken konuşmamak gerekir. Yemeği bitenlere afiyet olsun denilmeli. Yemeğe davetliysek yemek yapan ev sahibine elinize sağlık demeyi unutmayın.

Eleştirmeyin veya Şikayet Etmeyin !

Herhangi bir biçimde olumsuzluktan kaçınılmalıdır. Dedikoduları görmezden gelin; katılmayın. Başkalarına katılmıyorsanız, bunu saygılı bir şekilde yapın (katılmadığınızı kabul edin).

Dakik Olun !

Zamanın değerini, sizinkini ve diğerlerini takdir edin. Randevu alırsanız zamanında gelin. Geç kalmanız gerekiyorsa önce arayın. Sosyal bir etkileşim için asla erken gelmeyin (bu bir iş ortamında iyidir). Vedalaşmak sadece hayal kırıklığına neden olur ve başka türlü iyi bir zamanı mahvedebilir. Uygun zamanda hızlı ve basit bir çıkış genellikle takdir edilir.

Başkalarını Utandırmayın !

Kaba şakalarla veya hoş olmayan bir takma adla birilerini aşağılamak saygısızlıktır. Sohbet sırasında asla ilişkiler hakkında utanç verici sorular sormayın veya bir şey için ne kadar ödendiğini sormayın.

En İyi Şekilde Hareket Edin !

Kendinizi hem görünüş hem de davranış olarak nasıl sunduğunuza zaman ayırın ve özen gösterin.

Görgü Kuralları Nelerdir ? Görgü Kuralları Örnekleri Nelerdir ? Yemekte Görgü Kuralları Nelerdir ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar