Netball Nedir,Nasıl Oynanır ? Netball Kuralları Nelerdir ?

netbol nedir
Netbol Nedir  | Netbol Kuralları Nelerdir ?


Bu yayınımızda Netbol -Netball- Nedir, Netbol Nasıl Oynanır ? Netbol Oyun Kuralları Nelerdir ? gibi soruların cevabını bulabilirsiniz. >>> Yine isterseniz yayınımızın en altında bulunan Netbol Nedir adlı video slaytımızı izleyebilirsiniz.

Netbol 7’şer kişilik iki takımın mücadelesini içerir. Abd’de basketbolun kadınlara uyarlanmış bir versiyonu olarak ortaya çıkmıştır. Netbolda amaç yerden 3.05 m yükseklikte olan çembere yaklaşık 450 gr ağırlığındaki netbol topunu başarılı bir şekilde atmaktır . (Bu çember basketbol potasından farklı yapıdadır ve bir panyası yoktur). Netball kadın basketbolu olarak da bilinir.


 Netbol Sahası Ölçüleri 

Netbol Saha Ölçüleri

Netbol sahası 30 metre 5 cm uzunluğunda ve 15 metre 25 cm genişliğindedir. Saha 3 eşit parçaya bölünmüş durumdadır.  Sahanın ortasında oyunun başlatıldığı 1 metre çapında bir orta daire vardır. Her iki ucunda ise 4 metre 90 cm çapında yarım daire şeklinde kale alanı bulunur.

Netbol Nedir,Nasıl Oynanır ? | Netbol Oyun Kuralları Nelerdir |


NETBOL KAÇ DAKİKA ÜZERİNDEN OYNANIR ?

Netbol 15’er dakikalık 4 çeyrek üzerinden toplamda 60 dakika oynanmaktadır.

Çeyrek aralarında takımların sınırsız oyuncu değişikliği hakkı vardır.

Birinci ve ikinci çeyrekler arasında ve üçüncü ile dördüncü çeyrekler arasında üç dakikalık, devre arasında beş dakikalık aralıklar vardır.

 NETBOL NASIL OYNANIR ?

Oyun orta daireden verilen pas ile başlar topa sahip olan takım topu rakibin kale alanı içerisine sokmaya ve şutör ya da hücumcunun sayı yapmasını sağlamaya çalışır. Top sürülmeden sürekli pas yapılarak rakip kale alanı içerisine girilmeye çalışılır. Kaleye atılan şutlar sadece kale alanını içeren yarım daireden yapılabilmektedir. Her gol 1 sayı değerindedir ve her gol sonrası oyun orta daireden başlamaktadır.

Topu elinde bulunduran oyuncu,topla yürüyerek hareket edemez, topu elinde bulunduran oyuncu takım arkadaşına pas vermelidir (pas havadan ya da yerden sektirilerek verilebilir) ya da hücum alanı içerisinde ise potaya şut atabilir.

Netbolda oyuncuların birbirlerine dokunması yasaktır. Bir oyuncunun 3 sn den fazla topu elinde tutması ve topa ayakla vurması kural hatalarındandır.

Oyunculara takım içindeki rollerini tanımlayan ve sahadaki hareketlerini kısıtlayan "pozisyonlar" atanır. Saha bütünlüğü 3 eşit alana bölünen netbolda her oyuncunun kendine ait bir alanı vardır, oyuncuların kendi bölgesinin dışarına çıkması da kural ihlalidir. Oyun sırasında, topa sahip bir oyuncu pas atmadan önce birden fazla adım atamaz ve üç saniye içinde pas vermek veya gol için şut atmak zorundadır. Goller yalnızca pozisyonda belirtilen hücumcu oyuncular tarafından atılabilir.


netbol-nedir
Netbol Nedir,Nasıl Oynanır ? | Netbol Oyun Kuralları Nelerdir |

NETBOL TARİHİ ?

1893'te Martina Bergman-Österberg , Amerika Birleşik Devletleri'nde oynanan oyunu gördükten sonra Londra'daki Hampstead Fiziksel Eğitim Koleji'nde bayan beden eğitimi öğrencilerine basketbolun bir versiyonunu gayri resmi olarak tanıttı . Bu oyunun kuralları birkaç yıl içinde Madame Österberg'in kolejinde değiştirildi. 1897'de ABD'de kadın basketbolunun kurallarını getiren başka bir Amerikalı öğretmen olan Bayan Porter'ın ziyareti sırasında önemli revizyonlar yapıldı; oyun ayrıca açık havada çim sahalara taşındı, oyun sahası üç bölgeye ayrıldı ve sepetler ağları olan halkalarla değiştirildi. 1960'a gelindiğinde, netball kuralları uluslararası olarak standartlaştırıldı. Sporu küresel olarak denetlemek için şimdi . Uluslararası Netball Federasyonu (INF) olarak adlandırılan uluslararası bir yönetim organı oluşturuldu .

İsterseniz buraya tıklayarak diğer spor branşları listemize ve oyun kurallarına ulaşabilirsiniz >>>



Netbol -Netball- Nedir, Netbol Nasıl Oynanır ? Netbol Oyun Kuralları Nelerdir ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar