Areola Nedir ? Areola Neden Büyür ?

Areola Nedir ? Areola Neden Büyür ?

Bu yayınımızda areola nedir, areola nedir tıp, areola özellikleri nelerdir,areolanın büyümesi,areola neden büyür,memede areola ne demek,areola çeşitleri,areolanın geniş olması gibi sorulara cevap bulabilirsiniz. >>>

Anatomik bir terim olarak kullanıldığında, "areola" herhangi bir yuvarlak alanı ifade edebilir, ancak en yaygın olarak insan meme ucunun etrafındaki dairesel, pigmentli alanı belirtmek için kullanılır. Meme başı erkeklerde, kadınlarda, erkek çocuklarda ve kızlarda bulunsa da, kadınlarda daha büyük ve genellikle daha koyu renklidir. Kadın göğsünde, meme bezlerinin kanallarının bulunduğu bölge işaretlenir. Emzirme döneminde süt bu kanallardan dışarı atılır. Areoladaki ek bezler ciltte yumrular olarak görünür. Montgomery bezleri olarak adlandırılan bu bezler, emzirme sırasında memeyi yağlamaya yardımcı olmak için yağlar üretir.

Areolada alanların rengi, şekli ve boyutu erkekler ve kadınlar arasında olduğu kadar bireyler arasında da büyük farklılıklar gösterir. Şekil daireselden ovala değişebilir. Erkeklerde areolanın çapı yaklaşık iki inçtir. Kadınlarda, özellikle hamilelik ve emzirme döneminde, alan oldukça büyük, 4 inç (10,2 cm) veya daha büyük çapta olabilir. Areola genellikle hamilelik ve emzirme sırasında genişlese de, emzirme bittikten sonra zaman zaman büyük kalabilir. Pigment ayrıca hamilelik sırasında hormonal değişiklikler nedeniyle sıklıkla koyulaşır. Boyut ve renkte benzer değişiklikler ergenlik döneminde de meydana gelebilir, ancak genellikle aşırı değildir.

Areola ve meme ucuna özgü bazı problemler ve hastalıklar ortaya çıkabilir. Bunlar arasında koşucu meme başı ve Paget hastalığı vardır. Koşucu meme ucu, koşu gibi aktiviteler sırasında meme başı ve areola giysi tarafından tahriş edildiğinde ortaya çıkan rahatsız edici ancak kolayca tedavi edilebilen bir durumdur. Diğer birçok aktivite koşucu meme ucuna yol açabilir, bu nedenle koşucunun meme ucu, halterci meme ucu veya hatta bahçıvan meme ucu olarak da adlandırılabilir. Daha gevşek giysiler giyilerek veya tersine, giysilerin meme ucuna sürtünmesini önlemek için koşarken veya koşarken bir kompresyon yeleği giyerek önlenebilir.

Paget hastalığı çok daha ciddi bir durumdur. Semptomlar arasında egzama gibi görünen , kaşıntı ve yanma ile birlikte döküntü ve sıklıkla bölgeden sıvı akıntısı yer alır. Hastalığa meme ucunda oluşan Paget hücreleri neden olur. Bu hücreler kötü huyludur ve genellikle meme kanserinin varlığını gösterir . Küçük bir rahatsızlık gibi görünse de hemen tedavi edilmelidir. Paget hastalığı başlı başına bir meme kanseri türüdür, bu nedenle cerrahi, kemoterapi ve radyasyon tedavileri sıklıkla gereklidir. Altta yatan ilave meme kanseri varsa, bu aynı zamanda lumpektomi veya mastektomi yoluyla da ele alınmalıdır .


Not: Bu yayındaki bilgiler kesin teşhis ve tedavi bilgisini içermez. Size en yakın aile hekiminize danışarak bilgi alabilirsiniz.


Etiketler: areola nedir, areola nedir tıp, areola özellikleri nelerdir,areolanın büyümesi,areola neden büyür,memede areola ne demek,areola çeşitleri,areolanın geniş olması


Yorum Gönder

0 Yorumlar