Noel, Noel Ağacı ve Noel Baba Nedir ?

noel hakkında bilgi
Noel Nedir ? Noelle İlgili Merak Edilenler >>>


Bu yayınımızda Noel Nedir ? Noel Baba Nedir ? Noel Ağacı Nedir ? Noelle İlgili Gerçekler Nelerdir ? gibi konulara değindik.

Noel Nedir ? Tanrı'nın Oğlu ve tüm insanların kurtarıcısı olarak kabul edilen İsa Mesih'in doğumunun Hristiyan kutlamasıdır . Mesih'in doğumuyla birlikte, Hristiyanlık esasen başlar; dolayısıyla Noel, Hıristiyanlığın başlangıcını da kutlar.

Noel Baba Nedir ?  Noel Baba - diğer adıyla Aziz Nicholas veya Kris Kringle - Noel gelenekleriyle dolu uzun bir geçmişe sahiptir. Bugün, esas olarak Noel arifesinde iyi kızlara ve erkeklere oyuncak getiren kırmızılı neşeli bir adam olarak düşünülüyor, ancak hikayesi, Aziz Nicholas'ın dünyayı dolaştığı ve koruyucu azizi olduğu 3. yüzyıla kadar uzanıyor.  

Noel Ağacı Nedir ? Noel ağaçlarının tarihi, eski Mısır ve Roma'da yaprak dökmeyen ağaçların sembolik kullanımına kadar uzanır ve 1800'lerde Amerika'ya ilk kez getirilen mum ışığında Alman Noel ağaçları geleneğiyle devam eder.

Hıristiyanlığın ortaya çıkışından çok önce, tüm yıl boyunca yeşil kalan bitki ve ağaçların kışın insanlar için özel bir anlamı vardı. Tıpkı bugün insanlar bayram mevsiminde evlerini çam, ladin ve köknar ağaçlarıyla süsledikleri gibi, eski insanlar da kapı ve pencerelerinin üzerine yaprak dökmeyen dallar astı. Pek çok ülkede, yaprak dökmeyen bitkilerin cadıları, hayaletleri, kötü ruhları ve hastalıkları uzak tutacağına inanılıyordu.

Noel Ağacı;

Noel normalde 25 Aralık'ta kutlansa da, güçlü kanıtlar İsa'nın aslında baharda doğmuş olabileceğini gösteriyor. Pek çok Hıristiyan, Mesih'in doğumunu "Mesih'ten Önce" veya MÖ döneminin sonu olarak tarihlese de, çoğu İsa'nın doğumunun aslında MÖ 4'e tarihlenebileceğine inanıyor. Bu biraz ironik, çünkü Hristiyanlık döneminin İsa'nın doğumuyla başladığı düşünülüyor, ama aslında daha sonra başlıyor.

Bu kutlama ile amansız bir şekilde bağlantılı imgelerden bazıları, karda çobanlar ve İsa'nın doğduğu bir kış gecesinin şiddetli soğuğu gibi şeylerdir. Nüfus sayımına ve vergilendirmeye katılan Yahudilerin Beytüllahim'de aşırı kalabalık olması oldukça olası olsa da, bu olasılık dışı bir senaryo.

3. yüzyıldan kalma bir Hıristiyan misyoneri olan Sextus Julius Africanus'un, Mesih'in doğumunun 25 Aralık'ta olduğu teorisini ilk kez benimsediğine inanılıyor. Bu, Romalılar daha sonra büyük ölçüde Hıristiyanlığa döndüklerinde işe yaradı çünkü Noel, pagan kış ritüellerine bağlanabilir ve bu da onu daha lezzetli hale getirir. Tarihsel kayıtlar, MS 4. yüzyılın başlarına kadar uzanan bazı kutlama biçimlerini önermektedir.

noel ağacı nedir , noel baba nedir
Noel Nedir ? 


Ancak bazıları, Mesih'in ilahi doğası nedeniyle Noel'in bir bayram tarihi olarak kutlanmaması gerektiğini savundu. Bu pozisyon hala Yehova'nın Şahitleri gibi bazı Hıristiyan azınlık grupları tarafından tutuluyor.

Çoğu, Jolly Old England'ı birçok modern Noel geleneğinin kaynağı olarak görse de, İngiltere, pagan tuzakları ve Roma Katolik Kilisesi'nin aşırılıkları ve yozlaşması olarak görülen tatilin serbest bırakılması amacıyla 1647-1660 yılları arasında kutlamaları yasakladı. Ancak bu, popüler bir karar değildi. Anglikan ve Roma Katolik Kilisesi arasındaki gerginlik hala yüksek olsa da İngiltere, Noel'i bir kutlama tatili olarak yeniden eski haline getirdi.

Charles Dickens'ın Noel kutlamalarının bir parçası olarak şu anda düzenli olarak uyguladığımız pek çok geleneğe ilham verdiği söylenmelidir. 1843'te yayınlanan olağanüstü klasiği The Christmas Carol , onu ılımlı, aile odaklı bir tatil olarak değiştirdi. Bu, çoğu kez Hıristiyanlık karşıtı olan ve zarafetsiz bir terk ile hedonizmi sürdürmeyi içeren geçmiş kutlamalardan farklıydı.


noel nedir , noel baba nedir
Noel Nedir ? 


Clement Clarke Moore'un 1822 tarihli "Aziz Nicholas'tan Bir Ziyaret" adlı şiiri, Noel / Noel Baba bağlantısını sağlam bir şekilde kurdu. Aslında birçok gelenek, Hıristiyanlıktan önceki Cermen pagan ritüellerine dayanır. Birçoğu Thor'un erken bir Noel Baba figürü olarak öncü olduğunu düşünüyor ve Noel ağacı bir zamanlar tanrılar için kurbanlık bir ağaçtı, ölü hayvanlarla ışıl ışıl asılıydı.

Bugün bazıları, tatilin, ilişkilendirildiği ticarileşme nedeniyle amansız bir şekilde bozulmuş olduğunu iddia ediyor. Yoksullar için, Dickens'tan alıntı yapacak olursak, "arzunun keskin bir şekilde hissedildiği" bir zaman olabilir. Dickens bunu, hayır işlerini uygulamak ve yılın her günü "Noel'i kalbimizde tutmak" için bir argüman olarak kullanıyor.

Bununla birlikte, yoksulluğun etken olmadığı birçok neşeli aile kutlamasında , Noel'de yoksulluğun hissedildiği, ailelerin çocuklarına temel ihtiyaçları hediye edecek paranın bile olmadığı konusunda çaresiz kaldığı pek çok kişi olduğu söylenebilir . Böyle bir düşünce, Hristiyan mesajını kişisel fedakarlık, başkalarına nezaket ve komşularımızı kendimiz gibi sevme olarak düşündüğünde akla yatkındır.

Yine de pek çok Hristiyan, ticarileştirmenin alenen süslemelerine sahip bir Noel'in bile yalnızca inanca atfedilebilecek özel bir duyguya sahip olduğunu düşünüyor. Kişinin inancını tazeleme ya da pek çok kişiyi ayakta tutan bir dinin doğuşuna yaklaşma zamanı olabilir. Mesih'in mesajına değinirken, küçük çocuklar bile Hristiyanlar için kutlamanın kutsal doğasını anlamaya başlayabilir.


Noel Nedir ? Noel Baba Nedir ? Noel Ağacı Nedir ? Noelle İlgili Gerçekler Nelerdir ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar