Adrenalin Nedir ? | Nasıl Üretilir ?

Adrenalin Nedir ? | Nasıl Üretilir ?

Bu yayınımızda Adrenalin Nedir ? , Adrenalin Nasıl Çalışır ? Adrenalin Faydaları ve Zararları Nelerdir ? Adrenalin Patlaması Nedir ? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz. >>>

Adrenalin, yüksek stres veya heyecanlı durumlarda adrenal bezler tarafından üretilen bir hormondur . Bu güçlü hormon, insan vücudunun akut stres yanıt sisteminin bir parçasıdır ve buna "savaş ya da kaç" yanıtı da denir. Kalp atış hızını uyararak, kan damarlarını daraltarak ve hava yollarını genişleterek çalışır; bunların tümü kaslara kan akışını ve akciğerlere oksijen akışını arttırmaya çalışır . Ek olarak, anafilaktik şok dahil olmak üzere potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bazı durumlar için tıbbi bir tedavi olarak kullanılır. ABD'de tıp topluluğu bu hormonu epinefrin olarak adlandırır, ancak iki terim birbirinin yerine kullanılabilir.

Böbreküstü Bezleri

Böbreküstü bezleri, insan vücudundaki böbreklerin hemen üzerinde bulunur ve kabaca 3 inç (7,62 cm) uzunluğundadır. Adrenalin, bu bezler tarafından üretilen birkaç hormondan biridir. Norepinefrin ve dopamin ile birlikte, strese tepki olarak salınan bir grup hormon olan bir katekolamindir. Bu üç hormon, çeşitli vücut dokularıyla reaksiyona girerek bedeni, strese neden olan duruma fiziksel olarak tepki vermeye hazırlar.

Dövüş veya Kaçış Tepkisi

"Savaş ya da kaç" terimi genellikle vücudun çok stresli durumlara tepkisini karakterize etmek için kullanılır. Vücudun tehlikeye hızlı tepki vermesini sağlayan evrimsel bir adaptasyondur. Örneğin genişleyen hava geçişleri, vücudun akciğerlere daha hızlı bir şekilde daha fazla oksijen girmesine izin vererek kısa süreli patlamalar için fiziksel performansı artırır. Kan damarları vücudun çoğunda kasılır ve bu da kanı kalbe, akciğerlere ve büyük kas gruplarına yönlendirerek reaksiyonu ateşlemeye yardımcı olur.

Adrenalin Nedir ? | Nasıl Üretilir ?


Bir kişi potansiyel olarak tehlikeli bir durumla karşılaştığında, beyindeki hipotalamus, adrenalin ve diğer hormonları doğrudan kan dolaşımına salmaları için adrenal bezlere sinyal gönderir. Vücudun sistemleri bu hormonlara saniyeler içinde tepki vererek kişiye neredeyse anında fiziksel bir destek verir. Güç ve hız hem artar, hem de vücudun ağrıyı hissetme yeteneği azalır. Bu hormonal dalgalanma genellikle "adrenalin patlaması" olarak adlandırılır.                        

Yan Etkiler

Güç ve performansta gözle görülür bir artışa ek olarak, bu hormon tipik olarak farkındalığın artmasına ve solunumun artmasına neden olur. Kişi ayrıca sersemlemiş, baş dönmesi hissedebilir ve görüşte değişiklikler yaşayabilir. Bu etkiler duruma bağlı olarak bir saate kadar sürebilir.

Stres olduğunda, ancak gerçek bir tehlike olmadığında, kişi huzursuz ve sinirli hissederek bırakılabilir. Bunun nedeni kısmen adrenalinin vücudun glikoz salmasına , kan şekerini yükseltmesine ve vücuda çıkışı olmayan enerji vermesine neden olmasıdır. Birçok insan, özellikle stresli bir durumdan sonra adrenalin patlamasını "atlatmayı" faydalı bulmaktadır. Geçmişte insanlar bunu doğal olarak kavga veya diğer fiziksel eforlarla halletti, ancak modern dünyada genellikle çok az fiziksel aktivite içeren yüksek stresli durumlar ortaya çıkıyor. Egzersiz bu ekstra enerjiyi kullanabilir.

Adrenalin vücudun hayatta kalmasında önemli bir rol oynasa da, zamanla zararlı etkilere de neden olabilir. Hormonun uzun süreli ve yüksek seviyeleri kalp kası üzerinde çok büyük bir baskı oluşturabilir ve bazı durumlarda kalp yetmezliğine neden olabilir. Ek olarak, hipokampın küçülmesine neden olabilir. Kandaki yüksek adrenalin seviyeleri uykusuzluğa ve gergin sinirlere yol açabilir ve genellikle kronik stresin bir göstergesidir.

Tıbbi Kullanımlar

İlk olarak 1904'te sentezlenen adrenalin, anafilaksi için yaygın bir tedavi yöntemidir ve anafilaktik şok olarak da bilinir. Şiddetli alerjik reaksiyon belirtileri gösteren kişilere hızlı bir şekilde uygulanabilir ve ciddi alerjisi olduğu bilinen bazı kişiler, acil durumlarda epinefrin oto-enjektörleri taşırlar. Bu kişiler için, dozaj önceden lisanslı bir tıp uzmanı tarafından belirlenmeli ve nasıl ve nerede uygulanacağına dair talimatlar verilmelidir.

Adrenalin ayrıca düşük kalp debisini (kalbin pompaladığı kan miktarı) ve kalp durmasını tedavi etmek için kullanılan ana ilaçlardan biridir. Kası uyarabilir ve kişinin kalp atış hızını artırabilir. Ek olarak, kalp, akciğerler ve beyin dahil olmak üzere hayati organlarda kanı yoğunlaştırarak, kişinin daha tam olarak iyileşme şansını artırmaya yardımcı olur.

 

Adrenalin Nedir ? , Adrenalin Nasıl Çalışır ? Adrenalin Faydaları ve Zararları Nelerdir ? Adrenalin Patlaması Nedir ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar