Kapari Nedir ? | Faydaları Nelerdir ?

Kapari Nedir ? | Faydaları Nelerdir ? 



Bu yayınımızda Kapari Nedir ? , Kapari Nerede Yetişir ? , Kapari Faydaları Nelerdir ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Kapari, kapari çalılarının olgunlaşmamış tomurcuklarıdır.  Çoğunlukla Akdeniz mutfaklarıyla ilişkilendirilir, ancak dünya çapında beğenilir. Salamura veya kurutulmuş kapari, yemeklere verdiği lezzet patlaması nedeniyle değerlidir. Balık yemekleri, makarna, güveçler ve soslar dahil olmak üzere çok çeşitli tariflere doku ve keskinlik katar.

Kapari aslında küçük bir çalılıktan koparılan olgunlaşmamış tomurcuklardır, Orta Doğu ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir. Taze olarak tüketildiğinde fazlaca lezzetli değildir ancak güneşte kurutulduktan ve sirkeyle karıştırıldıktan sonra keskinlikleri önemli ölçüde artar .

Pazara hazır kapari, genellikle kaba tuz veya sirke salamurası ile doldurulmuş farklı cam kavanozlara doldurulur Bir çok marketten kolaylıkla temin edilebilir.. Doğrudan kavanozdan çıkarıldıklarında tüketim için çok tuzludurlar, bu nedenle profesyonel şefler onları küçük bir süzgece yerleştirip soslara veya etlere eklemeden önce akan su altında durulamanızı önerir. Lezzet çok yoğun olabileceğinden, çoğu tarifte tuzlu bir yemeğe veya sosa keskinlik katmak için yalnızca birkaç tane gerekir .

Akdeniz mutfağı binlerce yıldır kapari kullanmaktadır. Aslında, eski ticaret yollarında seyahat eden tüccarlar arasında genellikle gayri resmi para birimi olarak kullanılıyorlardı. Salamura ve kurutulmuş hamsi ile birlikte balık soslarına ve turşulara en sevilen katkılar haline geldiler. Kapari üreten yerli çalı, Orta Doğu bölgesinde bulunan kumlu ve besin açısından fakir toprağa çok uygundur. Bu çalılar genellikle kaldırımların çatlakları ve bozuk yollar arasında büyürken bulunabilir. Tomurcukların işlenmesi emek isteyen yoğun bir süreç olabilir, çünkü hasatçılar olgunlaşmamış çiçekleri büyüme döngülerinin belirli bir noktasında toplamak zorundadır.

Olgunlaşmamış çiçekler kapari turşusu olarak seçilmezse, bazen zeytine bir miktar benzerlik gösteren kapari meyvelerine dönüşürler. Meyveler, tariflerdeki tomurcuklarla aynı şekilde kullanılmaz. Atıştırmalık olarak yenmeleri veya tuzlu salatalara veya soslara eklenmeleri daha olasıdır. Kapari meyveleri bazen kapari olarak pazarlanır, ancak bu ikisinin pişirilirken karıştırılmaması gerekir. Tariflerin çoğu, daha büyük ve daha az tuzlu meyveleri değil, küçük tomurcukları gerektirir.

Kapari Nedir ? | Faydaları Nelerdir ? 
 

Kapari'nin Sağlığa Faydaları Nelerdir ?

Kapari, önemli miktarda kalori, yağ veya şeker eklemeden tadı artırır. Bu, onları kalorileri azaltmak, ancak yine de lezzetli yemeklerin tadını çıkarmak isteyenler için mükemmel bir seçenek haline getirir. Kapari, lezzetli ve düşük kalorili doğalarının ötesinde, çeşitli sağlık yararları sağlar. Halk hekimliğinde uzun süredir saygı duyulan kapari, anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle gıda bilim adamları arasında yiyecekler arasında ödüllendiriliyor. 

Kapari İle İlgili Diğer Sağlık Faydaları Nelerdir ?

Kanseri önleme

Kümes hayvanları veya kırmızı et ile birleştirildiğinde, kapari hücre hasarına ve artan kanser riskine bağlı zararlı yan ürünlerin oluşumunu sınırlamaya yardımcı olabilir. Bu sağlık yardımı, küçük miktarlarda kapari için bile geçerlidir. Bu nedenle, kapari özellikle kırmızı et veya diğer doymuş yağ kaynakları bakımından zengin diyetler yiyen kişiler için faydalıdır.

Azaltılmış Kardiyak Aritmi Riski

Turşu kapari, KCNQ gen ailesinin potasyum iyon kanallarının işleyişinde önemli bir rol oynayan bioflavonoid quercetin'i yüksek dozlarda paketler. İşlevsel değilse, bu kanallar, kalp aritmi de dahil olmak üzere bir kişinin birkaç tehlikeli sağlık durumu geliştirme olasılığını artırır. Kaparilarda bulunan quercetin, KCNQ kanallarını açmaları için kandırabilir ve böylece daha sağlıklı kalp aktivitesini teşvik edebilir. 

Alzheimer Hastalığının Önlenmesi

Quercetin gibi flavonolleri düzenli olarak tüketen kişilerin Alzheimer geliştirme olasılığı daha düşüktür. Bu azalmış risk, doğal antioksidanlardan ve bu flavanollerin hücresel hasarı sınırlayan antiinflamatuar özelliklerinden kaynaklanabilir.

Beslenme

Kapari, oksidatif stresi sınırlamada önemli bir rol oynayan ve hatta bazı kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olabilecek çeşitli antioksidanlar içerir.

Kapari Nedir ? | Faydaları Nelerdir ? 

                                       

Kapari ayrıca aşağıdakilerin kaynağıdır:

 A vitamini

 E vitamini

 Manganez

 Niasin

 Kalsiyum

 Porsiyon Başına Besin

 Süzüldüğünde bir çorba kaşığı kapari şunları içerir:

 Kalori: 2

Protein : 1 gramdan az

Yağ : 1 gramdan az

Karbonhidratlar : 1 gramdan az

Elyaf : 1 gramdan az

Şeker: 1 gramdan az

 

Kapari Nedir ? , Kapari Nerede Yetişir ? , Kapari Faydaları Nelerdir ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar