Lakros Nedir ? | Nasıl Oynanır ? | Kuralları Nelerdir ?

Lakros Nedir ? Lakros Sporu Nasıl Yapılır ?

Bu yayınımızda lakros nedir ? , lakros sporu nasıl yapılır ? , lakros oyunu nedir ? lakros kuralları nelerdir ? lakros nedir kısaca ? lakros tarihçesi nedir ? lakros sopası ve topu özellikleri nelerdir ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Lakros küçük bir topu, ucunda ağ olan özel bir sopa ile rakip takımın kalesine sokmayı amaçlayan bir takım sporudur. Genellikle Kuzey Amerika'da popüler olan lakrosKanada'nın ulusal sporu olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda ABD'de en hızlı gelişen spor dalıdır.

Lakros sporu, MS 1100 gibi eski zamanlarda çeşitli Kızılderili toplulukları tarafından oynanan oyunlara dayandığı bilinmektedir. 17. yüzyıla gelindiğinde, lakrosun bir versiyonu kurulmuştu ve lakros sporu günümüz Kanada topraklarındaki Cizvit misyoner rahipleri tarafından belgelendi .  

Lakros oyunu, kıtadaki kabilelerin cemaatinde ve  de dini yaşamında uzun seneler önemli bir rol oynadı. Lakros, içine girildiği savaş ruhuna uygun derin bir ruhsal katılım ile karakterize edilmiştir.. Katılanlar , kendilerine ve kabilelerine şan ve şeref kazandırmak gayesiyle savaşçılar rolünü üstlenmişlerdir. Tarihte oyunun "Yaratıcı için" oynandığı veya "Yaratıcının Oyunu" olarak anıldığı söylendi.


Lakros Nedir ? Lakros Sporu Nasıl Yapılır ?


Lakros sporunda 
erkekler açık sahada 10 oyuncu, kapalı sahada altı oyuncudan oluşan takımlarla oynarken, kadınlar 12 kişiden oluşan takımlarla mücadele ederler. Lakros sporu her biri 15 dk süren 4 çeyrek üzerinden toplamda 60 dk üzerinden oynanır. Kadınların lakrosunun kuralları erkeklerin lakrosundan, özellikle ekipman ve izin verilen fiziksel temasın derecesiyle önemli ölçüde farklıdır.

Lakros sporunda oyun alanı 100 metre uzunluğunda 64 metre genişliğindedir. Sınır çizgilerinden 14 metre içeride iki kale bulunur bir kalenin eni ve boyu 1.80 cm dir. Kalelerin etrafında bulunan 5.5 metrelik çapında dairelere kale alanı adı verilir.

LAKROS SOPASI ÖZELLİKLERİ NELERDİR


Lakros Sopası

Lakrosta orta saha ve hücum oyuncularının sopaları kısa sopa olarak adlandırılır ve yaklaşık 1 metre uzunluğundadır. Defans oyuncularının sopaları ise uzun sopa olarak adlandırılır ve uzunluğu 1,3 metre ile 1,8 metre arasındadır. Bu uzun ve kısa sopaların ağ genişliği ise yaklaşık 17 cm’dir. Kalecilerin sopaları ise 1 metre ile 1.8 metre arasındadır ağ genişliği ise 30 cm’dir.

LAKROS TOPU ÖZELLİKLERİ NELERDİR

lakros topu özellikleri
Lakros Topu

 Lakros topu sert kauçuk malzemeden yapılır beyaz ya da turuncu olarak tasarlanan topun çapı 20 cm dir ağırlığı ise 125 gr – 145 gr arasında değişmektedir.

 LAKROS NASIL OYNANIR ?

Erkeklerde bir takımdaki on oyuncunun üçü hücum oyuncusu, üçü orta sahada, üçü de defansta görev alır. Bir oyuncu ise kalecidir. Erkeklerin spor kıyafetleri başlarını, omuzlarını, kollarını ve ellerini karşı takımın lakros sopalarından gelen darbelere karşı koruyucu bir şekildedir. Bunun aksine kadınların kıyafetinde sadece gözü koruyacak bir gözlük vardır. Bunun sebebi kadınların mücadelesinde sopalarla karşı takım oyuncusuna müdaheleye tolerans yoktur. Kadınlarda sadece kalecinin kıyafetinde kask gibi koruyucular vardır. Kadınların lakros maçlarında bir diğer fark orta sahada iki tane fazladan oyuncu bulunması ve takımın 12 oyuncudan kurulmasıdır.

Lakros oyunu hakem gözetiminde takım kaptanları arasında yapılan kale seçiminin ardından başlar. Sporcular ellerindeki sopaların ucundaki ağların yardımıyla topu tutar, koşarak taşır ve de pas ya da gol girişiminde bulunurlar. Lakrosta sadece kalecilerin topu uzaklaştırmak için elleriyle tutmasına izin verilir. Savunma oyuncusu ve kaleci kale alanı içerisinde en fazla 4 sn kalabilir. Lakrosta atılan her gol 1 gol değerindedir fakat 14 metre ve daha uzaktan atılan goller 2 gol değerinde sayılmaktadır.

LAKROS SPORUNDA KORUYUCU EKİPMANLAR NELERDİR ?

Lakros Koruyucu Ekipmanları
    

Erkeklerde tüm oyuncular koruyucu giysiler giyerler: kask , eldiven , omuz pedleri ve dirsek pedleri vb. Kadınların oyunu dışarıda oynanır ve vücut temasına izin verilmez kadınlarda koruyucu olarak sadece göz koruyucu kullanılır fakat kadınlarda kaleciler kask ve koruyucu pedler takarlar. 

Etiketler:  lakros nedir ? , lakros sporu nasıl yapılır ? , lakros oyunu nedir ? lakros nedir kısaca ? lakros tarihçesi nedir ? lakros sopası ve topu özellikleri nelerdir ?

İsterseniz aşağıdan lakros sporu slayt videosunu izleyebilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar