Otur Uzan Testi Nedir ? | Nasıl Yapılır ?


otur uzan testi nasıl yapılır
Otur Uzan Testi Nedir ?


Bu yayınımızda otur uzan testi nedir ? , otur uzan testi neyi ölçer ? , otur uzun testi nasıl yapılır ? otur uzan testi neden yapılır ? otur uzan testi değerleri nelerdir ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Otur ve uzan testi, sırt ve bacaklardaki esnekliği ölçmenin bir yoludur. 1952'de Wills ve Dillon tarafından tanıtıldı ve günümüzde okul çağındaki çocuklar için sportif tarama testlerinde ortak bir ölçüm olarak uygulanmaktadır. Beden Eğitimi Spor Yüksek Okullarında da öğrenci seçim aşamalarında bu test kullanılabilmektedir.

Otur Uzan Testi Nasıl Yapılır ?

Oturma ve uzanma testi, bacaklar uzatılmış, ayaklar bir kutuya doğru ve ayak parmaklarına doğru uzanarak oturarak yapılır. Test, bir kişinin bacakları birlikte ve önünde uzanmış şekilde yere oturması ile yapılır. Otur uzan testi uygulanan kişi ayakkabı giymemelidir. Daha sonra birey, kalçalarını ve belini bükerek olabildiğince öne uzanır. Parmak uçlarının ayak parmaklarının ötesine ulaştığı mesafe ölçülür. Otur uzan testi için sağ esneklik ya da sol esneklik de ölçülebilir. Hangi tarafın esnekliği ölçülecekse o tarafın ayağı yerde gergin bir şekilde kutuya uzatılır diğer ayak ise yan tarafta serbest bir şekilde dizden kırılabilir.

Birçok okulda ve spor salonunda özel olarak yapılmış oturma ve uzanma kutuları olmasına rağmen, bu test evde herhangi bir özel ekipman olmadan kolayca tamamlanabilir. Kutu yerine alt basamak kullanılabilir. Basamağın üstüne bir cetvel yerleştirilmeli ve buradan erişim ölçülebilir.

Otur Uzan Testi Neyi Ölçer ?

Otur uzan testi , esnekliği, özellikle bel ve diz kirişlerinin esnekliğini ölçmek için tasarlanmıştır. Bu bölgedeki gerginlik, omurganın abartılı bir lomber eğrisine neden olabilir . Bu duruma lordoz, hiperlordoz veya lomber lordoz denir ve sırt ağrısına neden olabilir.

                                         Otur Uzan Testi Nedir ? | Neden Yapılır? | Ne İşe Yarar ?


Oturma ve uzanma testinde ulaşılan mesafeyi ölçmenin birkaç farklı yolu vardır. Ölçümler sıfırdan başlayabilir ve bunun ötesinde ulaşılan herhangi bir miktar ölçülür. Ayak parmaklarına ulaşamayan herhangi biri negatif bir sayıya ulaşacağından, bu istatistiksel analiz için doğru bilgi sağlamaz. Bunun yerine, bazı testler ölçeği ayak parmakları 23 santimetre olacak şekilde yerleştirir ve bu da analiz için yararlı olan pozitif ölçümlerle sonuçlanır.

Testin başka bir versiyonu, değiştirilmiş otur ve uzan testidir. Bu, çok kısa veya çok uzun uzuvları olan kişiler için kullanılır. Bu testte, sıfır işareti her bir bireyin oturma mesafesine göre ayarlanır ve bu da en doğru ölçümlerle sonuçlanır.

Otur Uzan Testi Değerleri Neyi Gösterir ?

Çok zayıftan üstün olana kadar oturma ve uzanma yeteneklerini ölçmek için kullanılan genel bir ölçek vardır. Sıfır işareti ayak parmaklarında olduğunda, erkekler için  -20 santimetre ve kadınlar için -15 santimetre erişim çok zayıf kabul edilir. Erkekler için 27 santimetre ve kadınlar için 30 santimetre üzeri daha üstün kabul edilir. 

 

 otur uzan testi nedir ? , otur uzan testi neyi ölçer ? , otur uzan testi neden yapılır ? otur uzan testi değerleri nelerdir ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar