Sakatat Nedir ? | Sakatat Çeşitleri Nelerdir ?

sakatat isimleri
Sakatat Nedir ? | Sakatat Çeşitleri Nelerdir ?


Bu yayınımızda sakatat nedir, sakatat çeşitleri nelerdir ? sakatat isimleri nelerdir ? sakatat yemek listesi nedir ? gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz. 

Sakatat, bir hayvanın karkası kesilip ayrılıp sonra kalan atık maddeler için kullanılan toplu bir terimdir. "Atık malzemeler" terimi aslında biraz yanıltıcıdır, çünkü birçok kültür sakatat için çeşitli kullanımlara sahiptir ve bazı bölgelerde sakatatın belirli kısımları bir incelik olarak değerlendirilir. Diğer bir değişle  sakatat, kesimi yapılan hayvanların kasları dışında kalan yenebilir kısımlarına verilen isimdir. Ayrıca "organ eti" veya "karışık organ eti" adı verilen sakatatı da duyabilirsiniz. 21. yüzyılın başlarında geleneksel kasaplığa olan ilginin artmasıyla birlikte, sakatat , maceracı yiyenlerin zevkine göre, restoranlarda ve kasap dükkanlarında çok daha kolay bulunmaya başladı .

Bu kelimenin kökenleri biraz belirsizdir. Halk etimologları, bir karkas parçalanıp ayrılırken sakatatın kasaphanenin zeminine düşmesi gerçeğine atıfta bulunarak, bunun "düşmenin" bozulması olduğunu öne sürdüler. Elbette modern zamanlarda sakatat yerden toplanmak yerine temiz kovalarda ve diğer kaplarda toplanmaya başlandı Bu ilginç açıklama doğru olabilir de olmayabilir de.

Sakatat Türleri Nelerdir ?

Bazı iyi bilinen sakatat türleri  şunları içerir: beyin, karaciğer, böbrekler, dalak, pankreas, mide, timus, işkembe , dil ve bağırsaklar. Nerede yaşadığınıza bağlı olarak, mutfak bağlamında bu vücut parçalarının bazılarına veya tümüne aşina olabilirsiniz. Örneğin dünyanın birçok yerinde bağırsaklar kazınır ve sosis için kılıf olarak kullanılır ve beyin birçok kültürde popüler bir bileşendir yine kokoreç bazı toplumlarda fazlasıyla tüketilir. Karaciğer aynı zamanda popüler bir sakatattır, dünya çapında diğer yemeklerden oluşan geniş bir ürün yelpazesine sahiptir.

Sakatatın tadı ve dokusu oldukça farklıdır ve ayrıca oldukça çeşitlidir. Örneğin karaciğer son derece zengin, yoğun ve kremsidir, bu yüzden tipik olarak küçük miktarlarda kullanılır veya diğer bileşenlerle harmanlanır. Öte yandan beyin, bazen neredeyse pul pul olabilen daha hafif, daha ufalanan bir dokuya sahiptir. Böbrekler, güçlü aromalarıyla özellikle İngiliz mutfağında popülerken, yine akciğerler de çeşitli yemeklerde kullanılır.

Sakatat, özellikle sakatatın yaygın olarak tüketilmediği kültürlerde yetişmiş kişiler söz konusu olduğunda herkesin zevkine hitap etmez. Bu tür insanlar bazen "sakatat" ve "berbat" kelimelerinin sesteş sözcükler olduğuna, çok farklı anlamlara sahip olmalarına rağmen kulağa aynı gelen sözcüklere işaret ederler. Her durumda, sakatatın güvenli bir şekilde yenmesi için özenle kullanılması gerekir. Örneğin bağırsaklar tehlikeli bakteriler içerebilir ve beyinler, deli dana ve Creutzfeldt-Jakob hastalığı gibi süngerimsi hastalıklara neden olan benzersiz proteinler olan prionları içerebilir.

Sakatat Yemek Listesi 

İşkembe: Çorba.

Paça: Çorba, yoğurtlu, haşlama, fırında.

Böbrek: Izgara, şiş, sote.

Bumbar (kalın bağırsak): Dolma ve kokoreç.

İnce bağırsak: Kokoreç.

Kelle: Fırında ve söğüş.

Kellepaça: Çorba

Beyin: Haşlama, kızartma, pane, salata ve omlet.

Dil: Pane, rosto, fırında, söğüş, sandviç.

Ciğer (akciğer veya karaciğer): Kızartma (Arnavut ciğeri), pane, dolma, ızgara, şiş.

Dalak: Kızartma, dolma.

Koç yumurtası: Tava ve ızgara.

Yürek: Fırında, güveç ve şiş.

 



sakatat nedir, sakatat çeşitleri nelerdir ? sakatat isimleri nelerdir ? sakatatlar

Yorum Gönder

0 Yorumlar