Toz Şeker Nedir ? | Nasıl Yapılır ?

toz şeker nasıl yapılır
Toz Şeker Nedir ? | Nasıl Yapılır ?

Bu yayınımızda Toz Şeker -Kristal Şeker- Nedir ? , Toz Şeker Nasıl Yapılır ? , Toz Şeker Özellikleri Nelerdir ? Toz Şeker Saklama Koşulları Nelerdir ? Toz Şeker Neyden Yapılır? gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.>>>

Bazen "rafine", "sofra" veya "beyaz" şeker olarak da bilinen toz şeker, işlenmiş, kristalleşmeye bırakılmış ve kristallerin bir araya toplanmaması için kurutulmuş pancar veya şeker kamışı şekeridir. Pek çok insan "şeker" kelimesini duyduklarında aklına toz şeker gelir ve bu çeşitlilik dünyadaki çoğu market ve yiyecek dükkanında kolayca bulunur. Çok yaygın olarak pişirme ve fırınlamada kullanılır ve türü belirtmeden şeker gerektiren tarifler genellikle granül anlamına gelir.

Yaygın Kullanımlar

Bu tür yüksek oranda işlenmiş şeker, dünyadaki en popüler pişirme malzemelerinden biridir. İyi çözünen, kolayca eriyen ve çok çeşitli diğer bileşenlere karışan basit bir karbonhidrattır. Sıklıkla herhangi bir sayıda unlu mamulde kullanılır ve tuzlu sosları ve çorbaları dengelemek için küçük miktarlarda da popülerdir. Genellikle onlarla rekabet etmek yerine diğer tatları tamamlayan ince bir tada sahiptir, bu da bir yemeğin veya şekerlemenin ana lezzet profilini bozmadan tatlılık eklemenin çok kolay bir yoludur. İnsanlar ayrıca bunu içecekleri, özellikle kahve ve çayı tatlandırmak için kullanıyor ve birçok üretici bunu önceden ölçülmüş tek porsiyon paketler halinde satıyor veya bu amaçla küçük küp şekerlere sıkıştırıyor .

Çoğu "sofra" veya standart toz şeker (kristal şeker) , ince, pudra kıvamına sahiptir, ancak bazen daha da rafine çeşitler bulmak mümkündür. "Süper ince" şeker, kristallerin boyutuna göre işlenme veya rafine edilme biçimlerinden daha fazla ayırt edilen varyasyonlardır ve sufle gibi çok daha hassas tatlılarda ve fırınlanmış yiyeceklerde ödüllendirilir. hafif ve havadar olun.

Nereden Geliyor

Şeker, çoğu bitki ve hayvan hücresinde bulunabilen, doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Örneğin meyvelerin çoğu, çok yüksek şeker konsantrasyonlarına sahiptir, bu da çok tatlı tadı vermelerinin nedenlerinden biridir. Eski zamanlardan beri insanlar, bu tatlılığı kendi başına kullanabilmek için çıkarmanın yollarını aradılar, "arıtma" olarak bilinen bir işlem ve toz şeker en popüler sonuçlardan biridir.

İyileştirme genellikle en iyi, başlangıçta çok yüksek şeker konsantrasyonları olduğunda işe yarar. Üreticiler genellikle büyük miktarda doğal şeker içeren iki bitki olan şeker pancarı veya kamışla çalışmayı seçerler . Elma veya şeftali gibi diğer meyvelerden rafine etmek çok zaman alıcı olabilir ve ayrıca çok fazla atık bırakma eğilimindedir.

Rafine Etme Süreci

Toz şeker yapmak çok aşamalı bir işlemdir. Rafinerler, genellikle difüzyon yoluyla pancar veya kamıştaki şeker kristallerini izole ederek başlar . Difüzyon sırasında, şeker kaynağı suya batırılır, öğütülür veya iç hücrelerini açığa çıkarmak için toz haline getirilir, daha sonra kristallerin toplanabileceği ağ elekleri veya ince kumaş üzerinde buharlaşmaya bırakılır. Bu aşamada kristaller genellikle açık kahverengi veya ten rengi olur.

Ham şeker , toz şeker ile tamamen aynı değildir; çoğu durumda, bir noktadan diğerine geçmek için çok daha fazla işlem gerekir. Birincisi, arıtıcıların kristalleri su ve genellikle bir çeşit fosfor bileşiği ile parçaladığı "afinasyon" gelir. Afinasyon genellikle, şekerin yeniden kristalleşmesini sağlamak için üreticilerin ısıtması ve ardından hızla soğutması gereken kalın bir şekerli şurupla sonuçlanır. Bazen işleri hızlandırmak için kimyasal maddeler kullanırlar. Sonuç genellikle iki katlıdır: ince beyaz granüller ve zengin, koyu şurup. Rafineriler tipik olarak birini toz şeker, diğerini pekmez olarak satarlar .

Toz Şeker Nedir ? | Nasıl Yapılır ?
 

Toz Şeker Saklama İpuçları ve Raf Ömrü

Toz şeker nasıl saklanır ? Arıtma, şekerin topaklanmaya direnmesine yardımcı olur çünkü kristalleri çok fazla kurutur. Sıcak iklimlerde yaşayan veya şekeri yüksek neme maruz kalan insanlar yine de topaklanma yaşayabilir; bu zararsızdır, ancak hassas ölçümü daha zor hale getirebilir ve aynı zamanda şekerin nasıl eşit şekilde çözüldüğünü veya farklı hamurlara veya et suyuna karıştığını etkileyebilir. İnatçı topaklar bir mutfak robotunun veya blenderin yardımına ihtiyaç duyabilir, ancak insanlar genellikle parmaklarıyla veya bir kaşığın arka tarafıyla öbekleri parçalayabilirler. Kristalleri hava geçirmez bir kapta serin ve kuru bir yerde saklamak, ilk etapta kümeleri önlemenin en iyi yollarından biridir.

Şeker nadiren bozulur ve bir yıl veya daha uzun süre taze kalır. Bu noktayı geçtikten sonra, granüller gerçekten zararlı hale gelmez, ancak tatlarını kaybetmeye veya saklama ortamlarının lezzetlerini almaya başlayabilirler. Çoğu gıda uzmanı, en iyi sonuçlar için sofra şekerini satın aldıktan sonraki birkaç ay içinde kullanmanızı önerir.

Değişiklikler

Şekerin toz halindeki versiyonları çoğu yerde yaygın olarak bulunur, ancak insanların şeker alımını azaltmanın veya daha sağlıklı bir seçim yapmanın bir yolu olarak diğer, daha az işlenmiş alternatifleri ikame etmek isteyebilecekleri zamanlar olabilir. Sözde "ham" şeker, birçok pazarda popüler bir alternatiftir. Ham şeker genellikle afinasyondan önce toplanır, bu da kristallerinin biraz daha büyük olduğu ve genellikle biraz ten rengi göründüğü anlamına gelir. Tadı biraz daha tatlı olma eğilimindedir ve genellikle granül halindeki versiyonlardan daha yavaş çözülür, bu da insanların daha az kullanabileceği anlamına gelir.

Şekerden tamamen kaçınmak isteyen insanlar ayrıca bal gibi doğal maddelere de bakabilir ve genellikle bir dizi kimyasal tatlandırıcı da mevcuttur. Fırıncıların genellikle tariflerdeki ikameleri kullanırken biraz dikkatli olmaları gerekir; farklı maddeler karıştırıldığında ve ısıtıldığında farklı tepkimeye girer. Kimyasal tatlandırıcı aspartamın unlu mamullerde kullanılması genellikle işe yaramaz ve örneğin ıslak ve yapışkan olan balın kullanılması, şekerle yapılması amaçlanan nihai ürünün genel yapısını değiştirebilir. Beyaz şekeri tamamen değiştirmeden önce aşçıların biraz zaman harcaması genellikle iyi bir fikirdir.

İnsanlar genellikle beyaz şekeri kahverengi şekerle eşitleme eğilimindedir , ancak ikisi oldukça farklıdır ve birini diğerinin yerine koymak nadiren iyi sonuç verir. Çoğu durumda, esmer şeker, üreticilerin pekmez eklediği toz beyaz şekerden biraz daha fazladır. Sonuç olarak tadı ve yoğunluğu da çok farklı. Örneğin, tarif beyaz diye çağrıldığında esmer şekerle yapılan bir kek, genellikle çok ağır çıkacaktır ve düzgün kabarmayabilir.

Sağlık Bilgisi

Toz şeker, basit bir karbonhidrat olarak bilinen şeydir, bu da temelde vücudun sindirimden nispeten kısa bir süre sonra glikoza dönüştüğü "hızlı enerji" kaynağı olduğu anlamına gelir. Çoğu sağlık uzmanı, insanlara basit karbonhidratlar ile parçalanması daha uzun süren daha karmaşık yüksek proteinli yiyecekler arasında bir denge kurmalarını tavsiye ediyor. Vücut ihtiyaç duyduğundan daha fazla şeker aldığında, çoğu zaman fazla yağ hücrelerini depolar.

Granül veya rafine şekerin bir başka olası dezavantajı , besin eksikliğidir. Yüksek oranda işlenen yiyeceklerin çoğu, vitamin ve mineral bakımından çok az içerir ve şeker bir istisna değildir. Fazla besleyici değer sağlamadan kalorisi genellikle çok yüksektir. Çoğu tıp uzmanı, şekeri herhangi bir biçimde “idareli” tüketmeyi önermektedir; bu, ideal olarak, diyetin temel gıda maddelerinden daha nadir bir tedavi olması gerektiği anlamına gelir. Aşırı şeker alımı, tip-2 diyabet ve obezite gibi sağlık sorunları için sevilmiştir.


Etiketler:Toz Şeker Nedir ? , Toz Şeker Nasıl Yapılır ? , Toz Şeker Özellikleri Nelerdir ? Toz Şeker Saklama Koşulları Nelerdir ?

Yorum Gönder

0 Yorumlar